23 september 2016 door Miranda in 'Skigebieden onder de loep', Reisverslagen''

Westendorf: Oostenrijkse Gemütlichkeit met een Hollandse stempel

Westendorf, voor veel Nederlandse wintersporters is dit absoluut de ‘place to be’. En dat is te zien: er rijden hier vooral auto’s met gele nummerplaten, in de après-ski blèrt iedereen uit volle borst mee met Hollandse meezingers, je bestelt er je biertje in het Nederlands en de kans is groot dat je skileraar gewoon uit Alkmaar komt. Snowplaza reisde af naar Westendorf en ontdekte waarom dit charmante Tiroolse dorpje zoveel landgenoten aantrekt. Een prachtig dorpje, groot skigebied, knusse berghutten en – inderdaad – een beregezellige après-ski.

Westendorf: wolf in schaapskleren

Westendorf is eigenlijk een beetje een wolf in schaapskleren: het dorpje heeft een sfeervolle en lieflijke uitstraling, maar achter enkele deuren is het iedere dag én nacht feest. Dat is fijn voor zowel mensen die op zoek zijn naar die typische Oostenrijkse Gemütlichkeit, als de partygangers die graag na het skiën nog een gezellig (Hollands) feestje willen bouwen. Ja, we zijn onder de indruk van de sfeer in het dorpje. Het is kleinschalig, de bebouwing is mooi en typisch Oostenrijks. Daarnaast is het er levendig, maar niet té druk. Er zijn enkele winkels en natuurlijk voldoende leuke restaurants en bars. Westendorf is een wintersportdorp waar zowel families, als ook vergevorderde après-skiliefhebbers zich thuis voelen.

Meer pistes dan je kunt skiën in een week

Westendorf is onderdeel van de SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental en daarmee staat de teller van de pistekilometers meteen op ruim 280 km. Ruim voldoende voor de echte kilometervreter die graag de hele week mooie dagtochten maakt. Het skigebied dat direct bij Westendorf ligt biedt - wat ons betreft – eigenlijk alles al wat je zoekt. Heerlijke brede oefenpistes in het dal en op de berg is er voldoende uitdaging voor de gevorderde wintersporter, inclusief enkele mooie skiroutes. Vooral de afdalingen richting Key West vonden wij erg mooi, evenals het uitzicht daar. Ook de dalafdaling naar Brixen im Thale is een heerlijke piste. Misschien is het skigebied van Westendorf wel het mooiste stukje van de SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental en bovendien is het hier rustiger dan in de rest van de SkiWelt. Het enige grote nadeel is de niet al te hoge bergen. Ondanks de vele sneeuwkanonnen, zijn de lagere pistes in de SkiWelt niet altijd even fijn.

Berghutten: knus en betaalbaar

Qua berghutten en pisterestaurants heb je in Westendorf enorm veel keuze. Veel berghutten zijn kleinschalig, authentiek en hebben bediening. Grote ongezellige buffetrestaurants kom je hier eigenlijk niet tegen. Op mooie dagen kan je heerlijk van terras naar terras skiën en in de zon genieten van een koel drankje en al het heerlijks dat een wintersport in Tirol zo lekker maakt, zoals:

In het skigebied van Westendorf hoef je nooit lang te zoeken naar een fijn terras

Skiles in je eigen taal

Middenin het dorp ligt een grote en brede piste voor beginners die ontsloten wordt door een stoeltjeslift. Hier bevindt zich tevens een groot kinderland waar de allerkleinsten het skiën leren. Ideaal als papa, mama, oma of opa tussendoor even willen kijken hoe het gaat met de skikunsten van de kleintjes. Het fijne is dat de skischolen hier een groot aantal Nederlandse skileraren in dienst hebben, waardoor je je over eventuele taalbarrières niet druk hoeft te maken. Ook op de berg zijn voldoende mooie en niet al te moeilijke afdalingen voor beginners en families.

Oefenpiste in Westendorf

De oefenhelling in het centrum van Westendorf

Hollandse après-ski in Westendorf

En dan de

In de Gerry's Inn is het elke dag gezellig

Vriendelijke Westendorfers

Wat ons verder opviel in Westendorf is dat de Oostenrijkers je op straat vriendelijk begroeten. Ook in de hotels, restaurants en bars zijn ze bijzonder gastvrij en aardig. We zijn dus blijkbaar graag geziene gasten in Westendorf: de liefde lijkt wederzijds!

Meer over Westendorf en SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen

Weblog

18 mei Snowplaza.nl zoekt een stagiair(e)!
16 mei Nieuwe lift in Plose: 10-persoons gondel van St. Andrä naar Kreuztal
15 mei Moet je je ski's waxen voor je ze opbergt of langere tijd niet gebruikt?