11 november 2015 door Joris in 'Tips''

Met de auto op de wintersport: handige tips

Staat er een autorit naar de sneeuw in de agenda deze winter? Misschien wil je naar de Alpen voor een actieve wintersport of met een groep voornamelijk après-skiën. Wat je uiteindelijk ook wilt doen in de sneeuw, het is van belang dat je veilig op je bestemming aankomt. Wanneer je met de auto de weg op gaat, zijn voorbereidingen erg belangrijk. Sneeuw kan namelijk erg onvoorspelbaar zijn. Je kan een aantal dingen doen om veilig aan het verkeer te deelnemen tijdens winterse dagen. Snowplaza heeft een aantal handige tips voor je verzameld.

Voorkom vastvriezen

Om vastvriezen van deuren te voorkomen, kan je de deuren van tevoren met talkpoeder insmeren. Staat je auto al een tijdje stil in de kou? Dan kunnen de sloten of ruitenwissers bevroren zijn als je weer in je auto wilt stappen. Zorg er daarom voor dat je altijd een flesje ontdooiingsmiddel in je tas hebt. Gebruik nooit heet water om sloten of ruitenwissers te ontdooien! Warm water kan namelijk barsten in de ruiten veroorzaken.

Autoweg wintersport

Op de weg

In de sneeuw heb je zeker winterbanden nodig! Winterbanden hebben een speciaal rubbercompound, waardoor de banden ook bij lage temperaturen flexibel zijn. Als je in de sneeuw rijdt, is het van belang om gedoseerd gas te geven. Moet je een bocht maken? Doe dit dan zonder het gas in te trappen. Dan helt de auto meer naar voren, waardoor de druk op de voorwielen ligt. Hierdoor krijg je meer grip op de weg. Wanneer je stilstaat en weg wilt rijden, doe dit dan in de tweede versnelling. Zo krijg je zoveel mogelijk tractie.

Besneeuwd Alpenweg

Uitwijken in de sneeuw

Haal ook, voordat je je auto instapt, het sneeuw van je auto af. Als je met een hoge snelheid over een weg rijdt, kan de sneeuw er vanaf vliegen. Dit kan levensgevaarlijke situaties veroorzaken voor achterliggers. Kan je een gevaarlijke situatie niet vermijden en moet je uitwijken voor een andere automobilist? Trap met je hele gewicht op het rempedaal en ontkoppel totdat je stilstaat. Zoek de vrije ruimte op en kijk niet naar de stilstaande auto voor je. Zo kan je veilig uitwijken en ongelukken voorkomen. Tot slot willen we je nog meegeven dat een aangepaste snelheid erg belangrijk is. Zo behoed je niet alleen jezelf voor levensgevaarlijke situaties, maar voorkom je ook dat je bij terugkomst je auto met schade moet verkopen of laten repareren.

Auto onder de sneeuw

Ben je er klaar voor?

Het is verstandig om wat spullen mee te nemen om je voor te bereiden op de kou tijdens de reis naar je wintersportbestemming. Neem warme dekens, eten en drinken mee. Files en ongelukken komen bij sneeuw vaker voor. Zorg er altijd voor dat je op tijd tankt en het is ook handig om een jerrycan met reservebrandstof mee te nemen. Met deze tips kan je goed voorbereid het winterweer trotseren! We wensen je veel rij- en sneeuwpret.

Meer over met de auto op wintersport

Klik hier voor nog meer tips voor een autoreis naar de wintersport >
Met de kinderen in de auto op wintersport >
Rijden in de bergen >
Rijden in de sneeuw >

Heb jij nog tips voor rijden in de sneeuw of winterse omstandigheden?

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen