11 april 2019 door Kees in Auto

Als echte Nederlander ga ik natuurlijk graag even van de Duitse snelweg af om lekker goedkoop te tanken bij een Autohof. Om er maar eens een cliché tegenaan te gooien: je zou toch een dief zijn van je eigen portemonnee als… (vul maar in). Reken inderdaad maar vast op een flink voordeel dat in de tientallen eurocenten loopt. Als extraatje krijg je een inkijkje in de (soms) trieste wereld van zo’n Autohof.

Rustig én lagere brandstofprijzen

Veel vakantiegangers jakkeren over de Duitse snelweg om maar zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te komen. Of dat verstandig is weet ik niet, maar goed: je wilt zo weinig mogelijk tijd kwijt zijn om van A naar B te komen. Goede tip: laat het gaspedaal tijdig los, kies nou eens niet voor het obligate tankstation annex wegrestaurant plus wc-met-tegoedbonnetjes. Nee, laat je eens leiden door het bord Autohof dat keurig door onze oosterburen langs de snelweg wordt aangekondigd.
Echt, je tijdverlies blijft erg beperkt. Ok, je moet er even voor van de snelweg af maar dan word je al snel beloond met fors lagere brandstofprijzen en geen wachtende rijen met toeristen. En mocht je ook nog iets willen eten, doe dit daar dan ook. Nog een voordeel: de prijzen in de restaurants zijn aan de lage kant. Tot zo ver de voordelen.

Deze 10 Duitse woorden hoor en zie je langs de Autobahn >

Verschil qua karakter

Anders dan bij de tamelijk gelijksoortige wegrestaurants direct langs de snelwegen, verschillen de ‘Autohöfer’ nogal qua karakter. Ergens tussen Frankfurt en Würzburg ligt bijvoorbeeld een soort pretpark, waarbij je het idee hebt dat je in een restaurant van de Efteling uit de jaren zeventig bent beland. Want dat is een kenmerk van zo’n Autohof: als die eenmaal is aangelegd, zit renovatie er niet meer in. Waarschijnlijk is de omzet gewoon te laag. Reken ook niet op al te vriendelijk personeel (al verschilt dit echt van restaurant tot restaurant), want het werkzame leven bij de Autohof is nou niet bepaald het hoogtepunt van je carrière. Dat komt ook door het klantenbestand, dat -los van een verdwaalde toerist- vooral bestaat uit truckers en omwonenden die eens even lekker uit eten gaan. Daar komt bij dat heel veel ouderen in Duitsland om rond te kunnen komen meerdere van dit soort baantjes hebben. En dat op een leeftijd waarop je misschien eerder aan je pensioen wilt denken.

Herkenbare irritaties op de Duitse Autobahn >

Op avontuur naar het toilet

Naar de toilet gaan is een avontuur op zich. Omdat de toiletten in het algemeen zijn ingericht voor truckers, moet je je eerst door allerlei wasruimtes worstelen. Hier geen fancy toegangssystemen met het bekende tegoedbonnetje, maar nog gewoon een man (of vrouw) met een schoteltje waar je je muntje op kwijt kan. Let goed op: er geldt geen vaste prijs, maar 50 cent is vrij normaal. Alleen zie je op de schoteltjes zelden 50 cent-muntjes liggen. Wél veel euromunten. Dat stimuleert de gasten om een euro neer te leggen zonder om wisselgeld te durven vragen. Maar ja joh, als je net een tientje hebt verdiend aan je goedkope tankbeurt, is dat natuurlijk helemaal geen probleem. Ook de hygiëne verschilt nogal per Autohof, waarschijnlijk afhankelijk van de motivatie van het personeel. Maar goed, misschien redeneer ik wel veel te veel vanuit Nederlands perspectief waar wij dit fenomeen niet zo kennen. En moeten we gewoon blij zijn met de besparing op brandstof waarmee we weer een paar biertjes extra kunnen bestellen in de après ski!

Wat is jouw ervaring bij een Autohof? Welke zet je op nummer 1 en welke op nummer ‘laatst’?

Autohof
(Foto: © WikiMedia Commons by Peter Schmelzle)

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen