Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: schitterend wintersportweekend!

Het is de komende dagen in veel skigebieden schitterend skiweer. Het blijft droog, er staat weinig wind, de zon schijnt en de temperatuur is niet te koud en in de meeste gebieden ook niet te warm. Pas dinsdag later op de dag begint het weerbeeld vanuit het westen te verslechteren. Tot die tijd, op enkele uitzonderingen na, is het vooral genieten en genieten.

Bijna overal zon

Vanochtend trekt een sneeuwgebied, dat nog boven de oostelijke Alpen ligt, gestaag weg. In de Duitse Alpen, Oostenrijk en het Italiaanse Zuid-Tirol en de Dolomieten valt eerst nog wat sneeuw maar geleidelijk breekt de zon door. In Frankrijk, Zwitserland en Aosta is het zelfs perfect skiweer met weinig wind, veel zon en een vorstgrens die rond 1500m hoogte ligt. Aan het einde van de middag, vanavond en vannacht kan er in de Franse Alpen, Aosta en Zwitserland wel weer (lichte) sneeuw vallen, maar zondagochtend breekt snel de zon weer door. Daarna is het in het hele Alpengebied opnieuw schitterend weer.

Dinsdag geleidelijk minder

De nieuwe wintersportweek brengt meer van hetzelfde. Maandag is het schitterend weer, maar aan de noordflanken wel zacht. In Vorarlberg, Tirol, Salzburgerland en de Duitse Alpen stijgt de dooigrens tot rond of boven de 2000m. Dinsdag wordt het kouder en gaat het in de middag en avond vanuit het westen (stevig) sneeuwen. In de Franse Alpen en Zwitserland wordt de situatie op de pistes dinsdag later op de dag dus slechter. De Duitse Alpen, Oostenrijk en het noordoosten van Italië krijgen pas laat in de avond of nacht met de sneeuw te maken.

Zaterdag slecht weer?

Woensdag, donderdag en vrijdag zijn de omstandigheden erg wisselend. Diverse neerslaggebieden passeren de Alpen, maar er zijn ook opklaringen. Je moet dus een beetje geluk hebben wat betreft het tijdstip van passage. De zuidelijke Alpen krijgen het vaakst sneeuwval, maar extreme hoeveelheden worden niet verwacht. De temperatuur blijft voldoende laag zodat boven de 1500m de vorst overal heerst. Vrijdagavond en zaterdag gaat het mogelijk wel harder sneeuwen. Het is nog meer dan een week weg, maar blijf de berichten op Snowplaza hierover volgen. De rit van en naar de Alpen kan aanstaande zaterdag mogelijk lastig worden.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.