Skip to navigation Skip to main content
53670 - Deze skigebieden openen dit weekend of zijn al open (3)

Met het begin van oktober is ook het begin van de winter ingeluid. Deze week is het genieten van de eerste serieuze sneeuwhoeveelheden van het seizoen. Veel webcams toonden gisteren al prachtige witte plaatjes en ook vandaag is het weer raak. Het wintersportvlammetje wordt daarmee weer keihard aangewakkerd. Kun jij niet meer wachten om die kant op te gaan? Dat hoeft ook niet! Op een aantal gletsjers kun je al skiën en dit weekend wordt dat lijstje verder uitgebreid. Wie trommel jij op om die kant op te gaan?

Ruka en Levi

Altijd al eens willen skiën in Finland? Dat kan vanaf 8 oktober. Morgen openen de Finse skigebieden Ruka en Levi de eerste liften en pistes. Beide skigebieden reiken niet tot grote hoogtes en beschikken niet over een gletsjer, maar toch is een vroege seizoensstart hier al een aantal jaar mogelijk. Met behulp van de techniek 'snowfarming' wordt de sneeuw van het vorige seizoen geconserveerd voor het seizoen daarna. Omdat de sneeuw wordt afgedekt met speciaal isolerend materiaal, smelt er 's zomers maar weinig weg. Ruka beschikt over zo'n 20 km aan pistes en Levi over 44 km. Morgen gaat er in beide gebieden slechts één afdaling open. Overigens kun je niet even makkelijk heen- en weren, de skigebieden liggen 316 km van elkaar vandaan.

Stubaier Gletscher

Op vrijdag 8 oktober wordt het skiseizoen van de Stubaier Gletscher ingeluid. Vanaf dat moment kun je weer dagelijks skiën in het grootste gletsjerskigebied van Oostenrijk. De eerste lift gaat om 08.00 uur omhoog en de laatste om 16.15 uur naar beneden. Houd er rekening mee dat nog niet alle liften en pistes geopend zijn, maar dat je wel alvast van een aantal fijne afdalingen kunt genieten. Als alles straks weer open is, heb je hier toegang tot iets meer dan 60 km aan pistes. Blauw en rood wordt mooi afgewisseld en daartussen liggen een aantal pittige zwarte pistes. Aan fijne berghutten geen gebrek en wat ook zeker thuis hoort op je to-do lijstje hier, is een bezoek aan het 'Top of Tyrol' uitzichtpunt op 3210 meter hoogte.

53670 -  (24)

Kitzsteinhorn

Vanaf aanstaande zaterdag 9 oktober is skiën op de Kitzsteinhorn gletsjer bij Kaprun weer mogelijk. Aan het begin van het seizoen kun je van 09.00 uur 's ochtends tot 15.30 uur 's middags op de latten staan en is het piste-aanbod nog beperkt, maar dit wordt al snel uitgebreid. Momenteel is het skigebied druk bezig om alles in orde te maken. Wil je niet skiën, maar wel de gletsjer op? Ook dat is mogelijk. Je kunt er bijvoorbeeld ook rodelen. Vanaf december gaat ook de verbinding met de Maiskogel weer open en is ook de Schmittenhöhe weer toegankelijk. Dankzij de Ski ALPIN CARD kun je dan ook weer de oversteek naar Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn maken.

De mooiste chalets voor jouw wintersport
53670 -  (25)

Engelberg-Titlis

Engelberg is een sfeervol plaatsje in Zwitserland waar je al vroeg in de herfst van een heerlijke wintersport kunt genieten. Je vindt hier twee afzonderlijke skigebieden: het Titlis-gebied waar je van begin oktober tot eind mei op de latten kunt staan en het familievriendelijke Brunni waar dit van december tot april kan. Het skiseizoen op de Titlis gaat aanstaande zaterdag 9 oktober van start. Het piste-aanbod is dan nog beperkt, maar afhankelijk van de sneeuwcondities wordt dit snel uitgebreid naar meer dan 77 km. Zodra het kan, is het zeker aan te raden om de ruim 12 km lange dalafdaling te skiën. Breng daarnaast een bezoek aan de ijsgrot en waag je ook aan een korte wandeling over de hoogste hangbrug van Europa.

53670 -  (26)

Hintertuxer Gletscher

Wie geen genoeg kan krijgen van skiën is op de Hintertuxer Gletscher aan het juiste adres. Op deze Oostenrijkse gletsjer kun je het hele jaar door op de latten staan, zelfs in de zomermaanden! Nu is er 25 km aan pistes geopend en naarmate de winter vordert, wordt dit aantal uitgebreid naar 60. Deze week wordt er ruim 40 cm verse sneeuw verwacht. Wie besluit dit weekend last minute die kant op te gaan, kan daar optimaal van gaan genieten. Beperk je hier zeker niet alleen tot het skiën, er zijn nog veel meer leuke activiteiten mogelijk. Wat dacht je van een bezoek aan de ijsgrot, waar je ook in kunt suppen?

53670 -  (27)

Sölden

Sinds 10 september is skiën weer mogelijk in Sölden. Dankzij de aanwezigheid van twee gletsjers en meerdere toppen boven de drieduizend meter, is het skigebied ontzettend sneeuwzeker. In de wintermaanden heb je er toegang tot 144 km aan pistes, maar op dit moment kun je alleen skiën in het gletsjerskigebied. Daar zijn momenteel vijf liften en ruim 17 km aan pistes geopend. Het skigebied is op dit moment druk bezig met de voorbereidingen voor de start van het World Cup-seizoen. Op 23 en 24 december wordt er opnieuw gestreden op de reuzenslalom en daar mag ook weer publiek bij aanwezig zijn.

53670 -  (28)

Matterhorn Glacier Paradise

Een ander skigebied waar je het hele jaar door op de latten kunt staan is het Matterhorn Glacier Paradise, te bereiken vanuit het Zwitserse Zermatt en het Italiaanse Breuil Cervinia. Skiën met uitzicht op de iconische Matterhorn en nu ook nog genieten van verse sneeuw: redenen genoeg om zo snel mogelijk die kant op te gaan! Op dit moment is er iets meer dan 20 km aan pistes geprepareerd. Naarmate de winter vordert, breidt dit aantal uit naar 360 km en kun je er heerlijk lange afdalingen maken. Je skiet hier in twee landen en dus profiteer je ook van het beste uit twee landen. Wordt het vandaag lunchen met pizza of toch met Rösti?

53670 -  (29)

Saas-Fee

Ook het Zwitserse Saas-Fee is alweer een tijdje open voor wintersportpubliek. Dit sfeervolle en autovrije dorp ligt in het Saastal en biedt toegang tot een skigebied met zo'n 100 km aan pistes dat bijna het hele jaar door geopend is. Dat heeft alles te maken met de aanwezigheid van de vele gletsjers en de hoge ligging. Het hoogste punt dat je op ski's kunt bereiken, ligt op maar liefst 3600 meter hoogte. Op dit moment heb je in Saas-Fee toegang tot zo'n 20 km aan pistes en een uitdagend snowpark. Breng zeker een bezoek aan het Ice Pavillion en sla ook een lunch of drankje in Drehrestaurant Mitelallalin niet over. Leuk voor fans van een drankje achteraf: het dorp beschikt over een heuse après-ski mijl!

53670 -  (30)

Schnalstaler Gletscher

Skiën in oktober in Italië? Het kan op de Schnalstaler Gletscher in het Schnalstal in Zuid-Tirol. Een skigebied dat je misschien wel kent van de wereldberoemde ijsmummi Ötzi die hier vlakbij gevonden is. Sinds 17 september kun je weer skiën op de flanken van de Hochjochferner. De gletsjer is 185 hectare groot en daarvan beslaat het skigebied ongeveer een zesde deel. Momenteel zijn er drie pistes en drie liften geopend. Hartje winter heb je hier toegang tot zo'n 30 km aan pistes.

Pitztaler Gletscher

Skiën op de Pitztaler Gletscher in het Pitztal kan weer sinds 25 september. Deze gletsjer breekt een aantal indrukwekkende records, zo is het de hoogste van Tirol en kun je hier een warme choco drinken in het hoogstgelegen café van Oostenrijk (3440 meter hoogte). In de wintermaanden heb je hier toegang tot 22 km aan pistes, maar nu is dit aantal iets beperkter en draaien er vier liften. In december openen ook de skigebieden Hochzeiger en Rifflsee. Vanaf dat moment heb je in het dal toegang tot meer dan 80 pistekilometers.

53670 -  (31)

Deze skigebieden openen ook in oktober

Na dit weekend staan er nog een aantal seizoensopeningen voor oktober op het programma. Ook in deze skigebieden is skiën straks weer mogelijk:

Bekijk hier wanneer jouw favoriete skigebied open gaat
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.