Skip to navigation Skip to main content
50651 - Schnalstaler Gletscher: sneeuwzeker skiën in het skigebied van Ötzi (2)

De Schnalstaler Gletscher ligt in het Italiaanse Zuid-Tirol en doorgaans kun je hier van eind september tot begin juni skiën. Het gletsjerskigebied ligt op de flanken van de Hochjochferner, die tot een hoogte van ruim 3200 meter reikt. De gletsjer heeft een oppervlakte van 185 hectare en het skigebied ligt ongeveer op een zesde deel van dit gebied. Op de Schnalstaler Gletscher heb je 30 km aan pistes tot je beschikking.

Rustig, authentiek dal boven Meran in Zuid-Tirol

Het Schnalstal, of Val Senales in het Italiaans, is een prachtig dal dat is gelegen boven Meran. In het dal liggen diverse oude dorpjes met historische boerderijen en indrukwekkende kerken. Katharinaberg, het rustige Pfossental, kloosterdorp Karthaus, Unser Frau en Vernagt aan het gelijknamige meer zijn stuk voor stuk authentieke bestemmingen. Toch zullen veel wintersporters direct doorrijden naar Kurzras (2011 m). Dit dorp ligt aan de voet van de gletsjer en bestaat uit een verzameling van accommodaties en voorzieningen voor de wintersport. Het Schnalstal is een van de dunst bevolkte dalen van Zuid-Tirol. De rust en oorspronkelijkheid kenmerken de omgeving.

Tip: overnachten in Hotel Grawand, het hoogstgelegen berghotel van Europa (3212 m).

Gletsjerskigebied Schnalstaler Gletscher

Vanuit Maso Corto/Kurzras sta je middels de hoogste kabelbaan van Zuid-Tirol binnen een mum van tijd in de sneeuw van de Schnalstaler Gletscher. Het skigebied is geschikt voor ieder type skiër en de pistes strekken zich uit tussen het bergstation van de Grawand kabelbaan (3212 m), de stoeltjesliften aan de noordzijde en de pistes van Lazaun aan de overzijde van het dorp. Toch vallen de pistes van de Schnalstaler Gletscher met name in de smaak bij ervaren skiërs, die houden van uitdaging. Bijna de helft van het pisteaanbod is zwart. De ‘Teufelsegg’ is berucht, de 8-kilometer lange Schmuggler-dalafdaling staat garant voor brandende bovenbenen en ook is er de Leo Gurschler slalompiste met een hellingsgraad van 60%. Voor beginners zijn de pistes rond de (nieuwe!) Lazaun gondel en Glocken-sleepliften ideaal.

6-daagse skipas volwassene (hoogseizoen): € 241,-
6-daagse skipas kind (hoogseizoen): € 152,-

Klik op de pistekaart om deze te vergroten

Toerskiën op de Schnalstaler Gletscher

De Schnalstaler Gletscher vormt een uitstekend uitgangspunt voor het maken van prachtige toeski-tochten. Veel van de omringende drieduizenders zijn zonder al te lange beklimmingen bereikbaar. Waag je bijvoorbeeld aan de ‘Ötzi Glacier Tour’, waar bij je naar de Tisenjoch, de vindplaats van de beroemde gletsjermummie, gaat. Reken zo’n 7 á 8 uur om de top van de Tisenjoch (3200 m) te bereiken. Ook tochten richting het Ötztal, zoals de Ötztal Ronde, zijn mogelijk. Iedere dinsdagavond zijn de dalafdaling en pistes van Grawand van 18:30 tot 22:00 uur ook ’s avonds toegankelijk voor toerskiërs. Voor langlaufers zijn er twee hoogteloipes: de 6,2 km lange gletsjerloipe en de 2 kilometer lange Lazaun loipe.

Berghutten, kinderland & rodelbaan

Maar de Schnalstaler Gletscher heeft gelukkig meer te bieden dan alleen uitdagende pistes en hoogteloipes. In het skigebied liggen diverse berghutten waar je kunt genieten van de Zuid-Tiroler keuken en het uitzicht op de Ötztaler Gletscher. Schöne Aussicht, Ötzi Biwak, Teufelsegg Hütte en de Lazaunhütte zijn stuk voor stuk fijne plekken.

Tiroli’s Kinderland ligt direct bij het dorp en is uitgerust met een indianentent, twee lopende banden, een skicaroussel en een speelgedeelte. Wanneer de kids al wat meer ervaring hebben en klaar zijn voor hun eerste meters in het funpark, is er een 360 meter lange funline naast de Glockenlift.
Wat je ook niet mag missen is de 3,3 km lange Lazaun rodelbaan. Deze start op een hoogte van 2430 meter en slingert zich een weg door het bos terug naar Kurzras. Bij de skishop bij het dalstation kunnen sleetjes worden gebuurd.

Tip: spare ribs en tiramisu eten bij de Schöne Aussicht Hütte op 2845 meter.

Gletsjer van Ötzi de ijsmummie

De Schnalstaler Gletscher heeft internationale bekendheid verworden door het feit dat hier op 19 september 1991 Ötzi de ijsmummie werd gevonden. De ijsmummie lag hier samen met zijn kleding, uitrusting en bewapening al meer dan 5300 in het ijs. Wie Ötzi wil aanschouwen, kan naar het Zuid-Tiroler Archeologiemuseum. In het archeoPark Schnalstal, een openluchtmuseum, kun je zien hoe Ötzi vroeger leefde. Overal op en rond de Schnalstaler Gletscher wordt Ötzi levendig gehouden.

Meer informatie over Schnalstal

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.