10 januari 2014 door Joris in 'Wandelen''

Foto: Oberstdorf

Wat te doen als je dol bent op sneeuw, maar geen liefhebber bent van skiën? Terwijl de anderen van de piste af suizen, kan je er voor kiezen te gaan wandelen in de sneeuw. Met de juiste voorbereiding en schoeisel kan je optimaal genieten van de natuur. Buiten dat het een leuke en ontspannen tijdsbesteding is, is het ook erg toegankelijk. Wandelen in de sneeuw is namelijk erg eenvoudig op sneeuwschoenen. Hiervoor hoef je geen lessen te volgen en er komt ook geen ingewikkelde techniek bij kijken. Bovendien is het betaalbaar, als beoefenaar heb je namelijk geen dure sportuitrusting nodig. Aan een stel goede bergwandelschoenen en skistokken heb je al voldoende.

Telescopische skistokken

Wandelen op sneeuwschoenen is niet moeilijk. Door de stijgijzerpunten bijten de schoenen zich vast in de sneeuw. Hierdoor moet je tijdens het lopen je voeten iets hoger optillen dan normaal. Ook is het de kunst om je voeten iets verder uit elkaar te zetten dan wanneer je normaal wandelt. Dit zorgt voor een betere balans en hierdoor worden je benen minder belast. Het gebruik van telescopische skistokken kan hierbij ook helpen. Tijdens de beklimming kan je de stokken inkorten en bij de afdaling maak je ze langer. Hierdoor loop je zowel bergop- als af - een stuk prettiger. Het gebruik van deze stokken werkt het beste wanneer je ze evenwijdig houdt aan je lichaam, maar buiten het bereik van je sneeuwschoenen. Tijdens het maken van een afdaling moet je ervoor zorgen dat je je hakken in de sneeuw zet en iets achterover leunt, waardoor je niet uitglijdt.

Foto: Seefeld

Foto: Olympiaregion Seefeld

Het juiste schoeisel

Wanneer je ervoor kiest wandelingen te maken door bossen en heuvels heb je genoeg aan een paar sneeuwschoenen met ijzeren punten. Deze zijn bij een outdoorshop als Campz te verkrijgen. Als je het hogerop wilt zoeken, is het verstandiger professionele schoenen te huren. Deze professionele schoenen zijn groter dan de normale wandelschoenen en beschikken over tien grote ijzeren punten. Met deze ijzeren punten is het mogelijk hellingen tot 50 graden te kunnen overwinnen. Op deze schoenen is het ook mogelijk je op gletsjers en bergkammen te wagen. Het is wel aan te raden, dit onder leiding van een gids te doen. Het kan erg gevaarlijk zijn op zulke hoogtes. Er kunnen gevaarlijke spleten schuilgaan onder de laag sneeuw. Daarnaast is het ook mogelijk dat er gevaarlijke uitsteeksels ontstaan langs de bergkammen en hellingen waar zich diepe kloven bevinden.

Winterwandelen in Zwitserland

Foto: Swiss Image

Lawine gevaar

Voor je gaat wandelen doe je er ook goed aan te informeren of er mogelijk lawinegevaar dreigt. Na zware neerslag duurt het altijd even voordat de sneeuw weer samengepakt is. Tot die tijd is het verstandiger om in de bossen je wandelingen voort te zetten of op de speciaal daarvoor aangelegde paden. Tegenwoordig zijn er speciale zendertjes (lawinepiepers) die het opsporen van lawineslachtoffers versnelt. De pieper zendt een continue signaal uit, zodat je – mocht je onverhoopt onder de sneeuw komen – gemakkelijk te traceren bent. De piepers hebben ook een zoekfunctie waarmee je een slachtoffer onder de sneeuw kan vinden. Hoewel veel mensen misschien denken dat een lawinepieper alleen is voor stoere off-piste skiërs, is het ook als wandelaar geen overbodige luxe. Het vergroot de kans op overleven, mocht je in een lawine terecht komen. In zulke noodgevallen is het niet verstandig op je mobiele telefoon te vertrouwen. Buiten eventueel slecht bereik, kan ook de batterij door de kou erg snel leeglopen.

Wandelkaart

Denk ook altijd aan een goede kaart met routes en (wandel)wegen. Zeker wanneer je van plan bent buiten de gebaande paden te wandelen is een goede kaart een must. Het is namelijk mogelijk dat bevroren meertjes onder een laag sneeuw bedekt zijn. Wanneer je op te dun ijs staat zou dit het menselijk gewicht niet kunnen dragen. Een kompas is ook handig om je een te oriënteren wanneer je de weg bent kwijt geraakt. Daarnaast is het natuurlijk verstandig altijd een rugzak mee te nemen met wat extra (droge) kleding, eten en (warm) drinken.

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.