Skip to navigation Skip to main content
Brixental Winter 2020
© TVB Kitzbüheler Alpen-Brixental / Mathäus Gartner

Veel Nederlanders kiezen het Brixental, dat midden in de Kitzbüheler Alpen in Tirol ligt, als bestemming voor hun skivakantie. De dorpen Brixen im Thale, Kirchberg in Tirol en Westendorf zijn populaire wintersportdorpen en menigeen keert er jaarlijks terug om heerlijk op de pistes van KitzSki en de SkiWelt te skiën. Niet alleen de skipistes zijn hier geweldig, ook de omgeving en de natuur in het Brixental zijn erg mooi. Ze bieden volop gelegenheid om de ruigere kant van het dal te ervaren.

Ik heb drie jaar in het Brixental gewoond. Dan denk je misschien dat ik uitsluitend op de pistes te vinden was. Maar dan heb je het mis. Ik heb ook heel veel tijd buiten de pistes doorgebracht en daar minstens zulke mooie ervaringen in de sneeuw opgedaan, als op de piste. Daarom geef ik je graag deze insidertips, zodat ook jij de vele facetten van het mooie Brixental buiten de pistes kunt leren kennen.

Winterwandelen in het Brixental 12
© TVB Kitzbüheler Alpen-Brixental / Mathäus Gartner

Winterwandelen door het Brixental

Beneden in het Brixental kun je een prachtige, vlakke wandeling maken. Helemaal van Westendorf naar Kirchberg. Je komt daarbij door verschillende ‘Weilers‘, ofwel boerengehuchten die bij de dorpen horen. Hier zie je prachtige oude boerderijen. Bij Brixen ga je onder de gondellift door, die de skiërs naar de top van de Choralpe brengt. Je volgt het beekje en gaat door een voetgangerstunnel, waar overheen de skiërs voorbijkomen. Tussen Brixen en Kirchberg ga je door een weids landelijk gebied, met mooi uitzicht op de omringende bergen en nog meer mooie oude boerderijen. Je kunt de wandeling in elk van de drie dorpen starten. Terug kun je met de bus of de trein, waar je met je Kitzbüheler Alpen gastenkaart gratis gebruik van kunt maken.

Sneeuwschoenwandelen in het Brixental
© TVB Kitzbüheler Alpen-Brixental / Mathäus Gartner

Sneeuwschoenwandelen naar de alpaca’s in Westendorf

In Westendorf kun je een winterse sneeuwschoenwandeling maken naar en met de alpaca’s van Christine. Je kent haar misschien nog als de voormalige eigenaresse van de skihut Alte Mittel (nu: Neue Alte Mittel) in Westendorf. Christine heeft zich enkele jaren geleden op het trainen van paarden gericht, maar houdt ook alpaca’s op haar boerderij. ‘s Winters neemt ze je graag mee op een wandeling door de sneeuw met deze wollige dieren.

Schneeschuhwandern Mit Alpakas in Westendorf
© TVB Kitzbüheler Alpen-Brixental / Johannes Kogler

Langlaufen door het hele Brixental

De wandelroute van Westendorf naar Kirchberg kun je ook op langlaufski‘s doen. Parallel aan het wandelpad zijn namelijk loipes door de besneeuwde weilanden getrokken. Ook als je geen geoefende langlaufer bent, is dit parcours goed te doen. De route is redelijk vlak en daar waar het wel wat op en neer gaat (rode route), is een vlakke route (blauwe) als alternatief. Heb je de smaak te pakken, dan kun je in Westendorf nog een extra ronde door het bos bij de golfbaan maken, of vanaf Kirchberg doorlanglaufen, helemaal langs de Schwarzsee tot aan Kitzbühel.

Langlaufen door het Brixental in de Kitzbueheler Alpen
© TVB Kitzbüheler Alpen-Brixental / Mirja Geh

Ken je de twee zijdalen van het Brixental?

Het Brixental heeft twee zijdalen waar je als skiër normaal gesproken niet komt. Er zijn namelijk geen liften en geen pistes. Maar, er is wel ruige, ongerepte natuur! Dat maakt deze twee zijdalen, het Spertental en het Windautal, wat mij betreft tot favoriete plekken buiten de piste.

Ontdek het Spertental

Het Spertental ligt net voorbij het dorp Aschau. Je komt er als je vanaf Kirchberg voorbij het dalstation van de KiWest gondellift rijdt. Aan het begin van het Spertental ligt een enorm rotsblok: die markeert het geografische middelpunt van de Kitzbüheler Alpen.

Oberer Grund

Vanaf hier kun je wandelend of op sneeuwschoenen rechtdoor op de Oberer Grund het Spertental in. De weg wordt hier ‘s winters niet geruimd. Dat merk je goed, want er ligt hier altijd veel meer sneeuw dan elders in het Brixental. Bovendien rijden er daardoor ook geen auto’s, wat de Oberer Grund heerlijk stil maakt. In de Oberer Grund kom je langs een imposante waterval, die 's winters deels bevroren is. Verderop heb je prachtig uitzicht op de besneeuwde tweeduizenders. Zorg ervoor dat je zelf eten en drinken meeneemt, want de bergrestaurants langs de Oberer Grund zijn ‘s winters gesloten.

Winterwandern Spertental bei Brixental
© TVB Kitzbüheler Alpen-Brixental / Mathäus Gartner

Unterer Grund

Vanaf het rotsblok aan het begin van het Spertental kun je ook linksaf, de Unterer Grund in. Dit is een geprepareerde winterweg, die door wandelaars en toerskiërs wordt gebruikt. De route gaat het dikbesneeuwde bos in en klimt ‘vals plat’ omhoog, tot aan de Klooalm. Ook deze berghut is ’s winters helaas meestal gesloten (met uitzondering van de Kerstdagen). Halverwege dit pad is een afslag, die fanatieke toerskiërs en sneeuwschoenwandelaars kunnen nemen om een topbeklimming te gaan maken. Ook voorbij de Klooalm zijn voor toerskiërs en sneeuwschoenwandelaars nog mogelijkheden om het hogerop te zoeken. Het uitzicht is geweldig, maar de klim omhoog moet je wel aankunnen! Vanaf de Klooalm ga je over dezelfde routes terug.

Skitoer in het Brixental
© TVB Kitzbüheler Alpen-Brixental / Mathäus Gartner

Ontdek het Windautal

Ook het Windautal is zo’n pareltje, dat liefhebbers van fraaie natuur echt met eigen ogen willen zien. Je komt er met de auto het gemakkelijkst vanuit Westendorf, over de weg die langs de Alpenrosenbahn gondellift gaat. Je kunt ook bij Gasthof Lendwirt parkeren en vanaf daar naar het Windautal wandelen. Het is het startpunt van een mooie rondwandeling die je naar het begin van het Windautal (en terug) brengt.

Winterwandern Windautal bei Brixental
© TVB Kitzbüheler Alpen-Brixental / Mathäus Gartner

Langs de slingerende Windauer Ache

In het Windautal zijn ’s winters twee bergrestaurants geopend, het Steinberghaus aan het begin van het dal en de Gamskoglhütte achterin. Aan het begin van het dal is een slagboom. Vanaf hier kun je over de Hinterwindau naar beide hutten wandelen, al dan niet op sneeuwschoenen. Het is een mooie, steeds stijgende wandeling langs de Windauer Ache, waar je wel even zoet mee bent. Je komt langs een paar boerderijen en almhutten en hebt steeds uitzicht op de machtige, besneeuwde bergen om je heen. Weet dat er geen openbaar vervoer is in het Windautal, je zult dus ook weer terug moeten wandelen. Je kunt eventueel wel een taxi bellen om je terug te brengen. Toerskiërs hebben vanaf de Hinterwindau meerdere mogelijkheden om een van de naastgelegen bergen op te gaan. Net als in het Spertental moet je daarvoor wel over echt goede conditie beschikken. Doe dit alleen bij hele goede weersomstandigheden en ga niet zonder lokale gids op pad!

Blijf op de paden!

Overigens, hoe zeer de natuur in het Brixental ook lokt: blijf vooral op de winterwandelpaden, loipes en gemarkeerde toerskiroutes. Zo zorg je ervoor dat de natuur en de dieren in de winter hun rust hebben en het Brixental zo mooi blijft.

Activiteitenprogramma

Zoek je nog meer activiteiten om buiten de pistes in het Brixental te doen? De lokale VVV organiseert iedere week tal van leuke activiteiten, zoals langlaufworkshops, sneeuwschoenwandelingen en fakkelwandelingen. Als gast kun je daar gratis of tegen een geringe vergoeding aan meedoen.

Dit weblog is geschreven in samenwerking met TVB Kitzbüheler Alpen-Brixental.

Winter Esther

Over Esther

Hoewel Esther ooit is begonnen met skiën, ging haar wereld pas echt open toen ze op een snowboard kwam te staan. Vanaf dat moment is ze nergens liever dan op de pistes! Ze is zelfs zo dol op wintersport, dat Oostenrijk drie jaar lang haar thuisbasis was.