Skip to navigation Skip to main content
189 16 ©FRANZGERDL REG St. Johann 2189
© Franz Gerdl

De gezellige plaats St. Johann in Tirol is populair als wintersportbestemming. Op de mooie, brede pistes van het skigebied van St. Johann op de flanken van de Kitzbüheler Horn, kun je ontspannen skiën. De omgeving van St. Johann in Tirol leent zich echter niet alleen om te skiën. Deze fijne wintersportplaats, die omringd wordt door imposante bergen, vormt ook een prachtig uitgangspunt voor een groot aantal gemarkeerde winterwandelingen. We hebben de mooiste voor je bij elkaar gezet.

Zonnige wandeling naar het buurtschap Winkel

Dit is een makkelijke wandeling van 7 km, die grotendeels over asfaltweg gaat. Er is nauwelijks hoogteverschil en je doet er ongeveer 2 uur over. De wandeling start bij de Antonius kapel in het centrum van St. Johann in Tirol. Je komt langs mooie oude boerderijen en verschillende kapelletjes en ook door brede weides. Desgewenst kun je vanaf het eindpunt met de bus terug. Met je St. Johann Card gastenkaart is dat gratis.

Wandelen door het prachtige winterlandschap rond St. Johann in Tirol
© Franz Gerdl

Insidertip: de Bichlachrunde

Dit is een bijzonder mooie, lichte rondwandeling van ruim 10 km lang, met wat stijgen en dalen erin. De route gaat over asfaltwegen en bospaden, je doet er ongeveer 3,5 uur over. Start- en eindpunt is Oberndorf in Tirol, dat vlak bij St. Johann ligt. De wandeling gaat richting de Schwarzsee bij Kitzbühel. Je wandelt door een afwisselend landschap, met bos en vennen, langs prachtige oude boerderijen. Onderweg kom je langs uitzichtpunten waar je de Wilder Kaiser en de Kitzbüheler Horn kunt zien liggen. Dit is een erg mooie wandeling voor het hele gezin.

Winterwandelpaden in St. Johann in Tirol
© Franz Gerdl

Wandeling naar bergrestaurant Grander Schupf

Dit is een medium zware wandeling van 4,5 km. De eerste helft gaat over asfaltweg, daarna ga je het bos in en wordt het pad licht stijgend. Je doet er ongeveer 2,5 uur over. De wandeling start bij de kerk in St. Johann in Tirol. Je komt langs het sport vliegveld, waar je bij de Fliegerstüberl een tussenstop kunt maken. Daarna ga je richting bos, over het winterwandelpad naar de Eichenhofliften. Vanaf hier gaat het gestaag bergop, in langgerekte serpentines naar bergrestaurant Grander Schupf, dat op 825 m hoogte ligt. Je kunt er heerlijk in de zon zitten en kijken naar de skiërs die voorbijkomen. Terug ga je via dezelfde route.

Naar de bergmeren op de Kitzbüheler Horn

Dit is een medium zware rondwandeling van 6,7 km. De route gaat over asfaltweg, steeds matig stijgend. Je doet er ongeveer 2,5 uur over. Deze mooie winterwandeling start in het centrum van St. Johann in Tirol en gaat eerst naar de wijk Apfeldorf. Daarna wandel je steeds in grote serpentines over de flank van de Kitzbüheler Horn. Onderweg heb je prachtig uitzicht op de stad en de omgeving. Je komt langs kleine bergmeren en twee berghutten. Daar kun je een fijne tussenstop maken om op krachten te komen of om gewoon te genieten van een drankje in de zon op het terras.

Winterwandelen door het Kaiserbachtal vanuit St. Johann in Tirol
© Franz Gerdl

Wandeling door het Kaiserbachtal

Dit is een lichte wandeling van 8,3 km lang. De route gaat over asfaltweg, steeds licht stijgend. Een kort deel gaat het flink stijgend. Je doet er ongeveer 3 uur over. Parkeren kan aan het begin of einde van de tolweg door het Kaiserbachtal (betaald). Het Kaiserbachtal ligt in Kirchdorf in Tirol en is het hele jaar een populaire wandelbestemming. Nergens kom je zo dicht bij de indrukwekkende rotstoppen van de Wilder Kaiser als hier, zonder dat je hoeft te klimmen! Na nauwelijks een half uur wandelen, komen de voorste toppen van de Wilder Kaiser al in zicht. Dit is een goed moment om even te pauzeren bij de gezellige Fischbachalm (856 m). Vanaf hier gaat het namelijk flink omhoog naar de Griesner Alm op 1024 m. Dit bergrestaurant is in de afgelopen jaren na een grote brand helemaal herbouwd. De heropening is in het voorjaar van 2023. Je hebt er prachtig uitzicht op de imposante rotswanden van de Wilder Kaiser. De terugweg gaat over dezelfde route.

Winterwandelen met een gids bij St. Johann in Tirol
© Franz Gerdl

Op pad met een gids

Ga je liever met een gids op pad? De VVV van de regio St. Johann organiseert wekelijks mooie winterwandelingen onder leiding van een gids. Met je St. Johann Card gastenkaart is deelname aan deze wandelingen gratis. Je hoeft je alleen vooraf even aan te melden.

Zo is er tijdens de volle maan op 7 januari, 5 februari, 7 maart en 6 april 2023 ’s avonds een Volle maan winterwandeling met gids. Deze wandeling start bij de VVV in St. Johann en gaat door het besneeuwde landschap richting de Hinterkaiser. De route brengt je naar een open plek waarvandaan je kunt genieten van het prachtige uitzicht op St. Johann, de Kitzbüheler Horn en de Wilder Kaiser.

Iedere dinsdag ochtend organiseert de VVV in Kirchdorf in Tirol een wandeling met gids langs de zonnige kant van het dal. Gestart wordt bij de VVV in het centrum van Kirchdorf in Tirol. De wandeling gaat langs de Großache tussen Weng en Furth, tot je bij het winterwandelpad naar Gasteig komt. Vanaf nu gaat het licht stijgend omhoog, langs oude hooischuren en boerderijen.

Meer over de regio St. Johann in Tirol

Behalve wandelen en skiën is er nog zo veel meer te beleven in St. Johann in Tirol en de omliggende dorpen Oberndorf, Kirchdorf en Erpfendorf. De lokale VVV geeft je graag informatie en helpt ook bij het vinden van een accommodatie voor je wintersportvakantie.

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Tourismusverband St. Johann in Tirol.

Winter Esther

Over Esther

Hoewel Esther ooit is begonnen met skiën, ging haar wereld pas echt open toen ze op een snowboard kwam te staan. Vanaf dat moment is ze nergens liever dan op de pistes! Ze is zelfs zo dol op wintersport, dat Oostenrijk drie jaar lang haar thuisbasis was.