7 januari 2020 door Wendy in Bestemmingen

Ieder jaar trekken er weer hordes Nederlanders naar Schladming-Dachstein om daar hun wintersportvakantie door te brengen. Niet zo gek, want het 4-bergen skigebied verbindt de vier prachtige skibergen in Steiermark met elkaar. Hierdoor beschikt het skigebied over 123 kilometer aan pistes en 44 moderne skiliften waardoor je een tal van mogelijkheden hebt. Maar wat moet je tijdens een wintersport in Schladming nu echt doen? Je leest het in dit blog. 

#1. Tochten skiën

Het skigebied van Schladming wordt niet voor niets het 4-bergen skigebied genoemd. Het skigebied bestaat namelijk uit de vier grootste skibergen van Steiermark: Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen en Reiteralm. Al deze bergen zijn door middel van liftverbindingen met elkaar verbonden. Hierdoor kun je mooie tochten maken door het skigebied. Wat dacht je van alle vier de bergen op één dag heen en neer skiën? Dankzij de nieuwe 10-persoons gondel op de Planai gaat dit nog makkelijker. 

#2. Muziekpiste

Ja je leest het goed! In het skigebied in Schladming hebben ze een muziekpiste. Bovenaan de piste in Planai staat een huisje waar je doorheen kunt skiën. Vervolgens kies je hier je favoriete muziek in de muziekbibliotheek. Daarna hoor je jouw favoriete nummer uit de speakers op de piste galmen. Daar ga je spontaan beter van skiën!

#3. Kaiserschmarrn eten bij de Tauernalm

Laten we eerlijk zijn, een échte goede Kaiserschmarrn mag tijdens de wintersport niet ontbreken. Door de jaren heen heb ik bij verschillende berghutten in Schladming de Kaiserschmarrn geproefd. En geloof me, de ene Kaiserschmarrn is echt de andere niet. Het beste kun je naar Tauernalm gaan. Mocht je rond etenstijd wat hoger op de Planai zitten, dan kun je in de Märchenwies’n Hütte ook een hele lekkere krijgen! Uiteraard zijn er in Schladming meer goede berghutten, hier lees je onze tips. 

#4. Nightrace skiwedstrijden

Op dinsdag 28 januari 2020 is het zover. Dan is Schladming voor de 23e keer het toneel van de Nightrace. Ben jij die periode toevallig in Schladming, dan mag je dit evenement zeker niet missen. Tijdens deze slalomrace strijden de wedstrijdskiërs om de titel. Het is dan ook dé kans om je favoriete wedstrijdskiër in actie te zien. Zoals de naam van de wedstrijd al doet vermoeden, vindt deze plaats in de avond.

nightrace
(Foto: © Planai-Hochwurzen / Foto Scharinger)

#5. Schafalm après-ski party

Een feestje hoort er tijdens de wintersportvakantie natuurlijk bij. Het beste feestje vind je echter tijdens de après-ski party in de Schafalm. Deze vinden bijna iedere week op vrijdag en zaterdag plaats. Iedere week staat er een andere artiest op het programma, maar één ding is zeker! Vanaf 13.30 uur gaat het dak eraf. Daarnaast beschikt Schladming over de grootste après-ski bar van Europa

#6. Ski Movie piste Weitmoos

Denk jij dat jij net zo goed kan skiën als de professionele skiërs? Laat dat maar eens zien op de Ski Movie piste Weitmoos op de Planai. In het huisje bovenaan de afdaling scan je de skipas. Vervolgens laat je jouw beste skills zien tijdens de slalom. Deze afdaling wordt vervolgens professioneel vastgelegd. Na een dag skiën kun je dan met behulp van je skipas je video terugvinden en delen met je vrienden.

#7. Meerijden met de pistenbully

Wil je een keer iets heel anders doen na het skiën? Nadat de pistes gesloten zijn kun je in Schladming in een pistebully stappen en twee uur lang meerijden. Tijdens de rit zullen jullie de pistes voor de volgende dag prepareren en zul je te weten komen hoe ze de pistes nu zo mooi vlak krijgen. Hoe dan ook wordt het een onvergetelijke ervaring!

#8. Funslope

Speciaal voor de kinderen (ook voor de grote kinderen onder ons) hebben ze in Schladming de funslope. Op deze afdaling staan leuke hindernissen voor jong en oud. Als skileraar zijnde kon ik deze afdaling natuurlijk niet overslaan met de kids. Tijdens de afdaling kun je onder andere een highfive geven, van heuveltjes springen en wordt je snelheid gemeten. Kortom een afdaling voor het hele gezin! Je vindt de funslope bij Hochwurzen en de Planai.

funslope
(foto: © Schladming-Dachstein Tourismusmarketing GmbH, Christine Höflehner)

#9. Avondrodelen

Heb je na een dag skiën nog energie over? Dan kun je in de avond ook nog in het skigebied terecht. In Hochwurzen kun je namelijk in de avond rodelen. Pak een slee en roetsj van een ongeveer 7 kilometer lange natuurrodelbaan. Mocht je in de avond toch meer zin hebben in skiën, dan kun je op piste nummer 33 in Hochwurzen terecht. Voor het avondskiën heb je echter wel een speciale skipas nodig.

#10. World Cup afdaling

Mocht je niet in Schladming zijn tijdens de Nightrace dan kun je toch iets meepakken van dit evenement. Je kunt namelijk ook zelf de World Cup afdaling nemen. Ga naar de Planai en ervaar zelf de uitdaging op pistenummer 1. Na de afdaling kom je uit in het dal bij de Planai.

Als klein meisje van 5 had Wendy niet kunnen denken hoe groot haar passie voor wintersport zou worden. Zodra de eerste sneeuw valt, slaat het wintersportvirus bij haar toe en telt ze af tot haar volgende wintersportvakantie.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen