Skip to navigation Skip to main content

6 redenen om als gevorderde op skiles te gaan

Skiën Val Gardena Miranda
© Spalder Media Group

Als je eenmaal kunt skiën, ben je geneigd om nooit meer op skiles te gaan. Je kunt het tenslotte al! Skiles kost geld en dat geef je op wintersport liever aan iets anders uit. Of dit zo'n goed idee is, is alleen de vraag. Tuurlijk is er niks mis met het skigebied op eigen gelegenheid verkennen, maar je kunt zoveel meer halen uit je wintersport. In dit artikel lees je zes redenen om als gevorderde op skiles te gaan.

1. Je leert jezelf 'verkeerde' technieken aan

Je wilt het misschien niet toegeven, maar het is toch echt zo. Door de jaren heen ontwikkel je de technieken die je geleerd hebt. En soms zitten hier ook minder goede ontwikkelingen tussen. Zo kun je bijvoorbeeld steeds meer je schouders naar de berg zijn gaan draaien in plaats van richting het dal. Een klassieke fout, maar er is niemand die je hier even op wijst.

2. De techniek verandert door de jaren heen

Ski's hebben de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Als ik terugdenk aan het eerste paar ski's die mijn ouders hadden, zien de ski's van vandaag de dag er toch heel anders uit. Met de skitechniek is dit eigenlijk niet anders. Door de jaren heen zijn er heel wat dingen veranderd. Zo is er een tijd geweest waarbij iedereen met zijn ski's tegen elkaar aan skiede en moesten daarna de ski's opeens op heupbreedte. Dat is toch net even andere koek...

Gevorderde skiër op de piste

3. Je leert altijd wel iets bij

Misschien kun je ontzettend goed skiën, maar laten we eerlijk zijn, de kans dat je niks fout doet is bijzonder klein. Je vergeet naar het dal te kijken, je ontlast je ski's niet bij een bocht... Het zijn misschien kleine foutjes, maar de juiste techniek kan het skiën zoveel makkelijker maken. Het is dan ook zeker niet onverstandig om als gevorderde je techniek eens te laten bestuderen.

4. Een skileraar kent de mooiste plekjes van het skigebied

Ik hoor je denken: "Ik kan toch ook op eigen houtje het skigebied verkennen?". Tuurlijk! Maar hoe leuk is het om iemand te hebben die je rondleidt. Op én buiten de pistes. Sommige pareltjes van een skigebied liggen nu eenmaal een beetje verstopt. Daarnaast weet een skileraar feilloos de mooiste pistes uit te kiezen en weet hij ook welke pistes in de middag nog niet helemaal papperig zijn.

Prachtig uitzicht vanaf de piste in Val Gardena

5. Je leert andere skiërs kennen

Misschien ben je wel een goede skiër, maar alleen skiën is toch ook niet zo gezellig. Wanneer je met niemand van je eigen niveau kunt skiën, is weer eens op skiles gaan een uitkomst. Je leert niet alleen wat bij, je doet ook nieuwe wintersportcontacten op. Je hebt iemand om mee in de lift te kletsen, je kunt samen lunchen en als het even mee zit drinken jullie aan het einde van de dag een drankje in de après-ski.

6. Je eet in de beste berghutten

Zo halverwege de skidag gaat een Wiener Schnitzel of een pannetje Kaiserschmarrn er wel in. Maar de ene berghut is de andere berghut niet. Wanneer je samen met een skileraar gaat eten, zit je sowieso goed. Zonder twijfel weet hij waar je de beste gerechten kunt eten. Kortom, dat wordt smullen tijdens de wintersport!

Knusse berghut voor de lunch
© Spalder Media Group
112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.