Skip to navigation Skip to main content

Ski’s meenemen in het vliegtuig: kosten, tips & regels

51081 - Ski’s meenemen in het vliegtuig: kosten, tips & regels (3)

Ski’s of een snowboard meenemen in het vliegtuig is prima mogelijk. Een wintersportuitrusting valt onder de ‘odd size’ bagage en kan (tegen betaling) gewoon meegenomen worden. Wel hanteert iedere luchtvaartmaatschappij eigen regels en kosten. In dit weblog alles wat je moet weten over het meenemen van je ski’s in het vliegtuig.

Wintersportuitrusting mee in het vliegtuig

Het meenemen van een wintersportuitrusting is gebonden aan diverse regels. De meeste luchtvaartmaatschappijen zijn het eens over de definiëring van een wintersportuitrusting. Een wintersportuitrusting bestaat uit een 1 paar ski’s, 1 paar skistokken en 1 paar skischoenen of 1 snowboard met 1 paar snowboardschoenen. Voor het behoud van je materiaal pak je je ski’s of snowboard zo goed mogelijk in, in een daarvoor bestemde tas of hoes. Ook zit er een maximaal gewicht aan je wintersportuitrusting. Je bent dus vrij om je tas op te vullen met kleding, maar zorg dat je het niet over het maximaal toegestane gewicht gaat.

51081 -  (3)
Algemeen

Inchecken van je ski’s of snowboard

Bij het boeken van je ticket kun je meestal al aangeven dat je ski’s of een snowboard mee wilt nemen in het vliegtuig. Eenmaal op de luchthaven check je eerst je gewone ruimbagage in, waarna je ook labels ontvangt voor je ski-uitrusting (skitas+skischoenentas). Vervolgens breng je je ski’s en skischoenen naar de ‘odd size’ bagage. Hier wordt alle bagage verzameld die afwijkt van de normale maat. Eenmaal op de plaats van bestemming komt je wintersportmateriaal ook van een andere bagageband dan je normale ruimbagage. Je kunt er ook voor kiezen om alleen met skischoenen te reizen om op de plaats van bestemming ski’s te huren. Skischoenen mogen ook meegenomen worden als handbagage, zo lang je je maar houdt aan de maximale afmetingen en het gewicht.

Wintersportuitrusting: regels en kosten per luchtvaartmaatschappij

Luchtvaartmaatschappij Toegestaan Max. lengte Max. gewicht Kosten (enkel)
Air France – KLM Ja 300 cm 23 kilo v.a. € 25,-
easyJet Ja Geen 20 kilo v.a. £ 37,-
Transavia Ja Geen 15 kilo v.a. € 34,-
Swiss Ja Geen 23 kilo Gratis
Alitalia Ja Geen 23 kilo Gratis
Lufthansa Ja 315 cm 32 kilo Gratis

Op wintersport met het vliegtuig

Vliegen naar de wintersport heeft voor- en nadelen. Wanneer je maar een lang weekend gaat skiën, wil je je tijd optimaal benutten en zo snel mogelijk op de piste staan. Vanuit Nederland kun je al binnen anderhalf uur naar Innsbruck, Salzburg of Geneve vliegen. Wanneer je ’s morgens vroeg in het vliegtuig stapt, kun je rond het middaguur al op de piste staan! Zo kom je uitgerust aan in de sneeuw en benut je de tijd optimaal. En het hoeft ook helemaal niet veel te kosten. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de tickets zijn. Om je reis zo comfortabel mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat je alles goed voorbereid. Boek je wintersportuitrusting alvast online, regel alvast je transfer naar de eindbestemming en pak je skitas slim en zorgvuldig in.

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.