Skip to navigation Skip to main content

Ski’s meenemen in het vliegtuig: kosten, tips & regels

Skitas Snowboardtas Op Bagageband

Ski's, skistokken, skischoenen, snowboardschoenen of een snowboard meenemen in het vliegtuig is prima mogelijk. De wintersportuitrusting of sportuitrusting valt onder bijzondere of speciale bagage (odd size) en kan tegen betaling mee in het vliegtuig. De kosten en regels zijn niet voor alle luchtvaartmaatschappijen hetzelfde. In dit blog vertellen we je alles over het meenemen van je ski's of andere wintersportuitrusting in het vliegtuig. 

Wintersportuitrusting meenemen in het vliegtuig

Genoeg wintersporters geven de voorkeur aan vliegen naar de wintersport. De reis gaat lekker snel en je hoeft niet zelf achter het stuur te kruipen. Vertrekt de vlucht niet extreem vroeg, dan kom je uitgerust aan op de plaats van bestemming en profiteer je vaak van een extra skidag. Wie kiest voor het vliegtuig als type vervoer, dient wel rekening te houden met allerlei regels omtrent bagage. Het meenemen van je wintersportuitrusting in het vliegtuig is toegestaan, maar er zijn wel extra kosten aan verbonden. Die verschillen per luchtvaartmaatschappij. Hetzelfde geldt voor het maximale gewicht van de wintersportuitrusting. Bij KLM mag je bijvoorbeeld meer kilo's meenemen dan bij Transavia. Voor het behoud van je materiaal pak je je ski’s of snowboard zo goed mogelijk in, in een daarvoor bestemde tas of hoes. Je bent vrij om de skitas op te vullen met skikleding, maar houd je wel aan het maximum toegestane gewicht. Een wintersportuitrusting bestaat uit het volgende:

 • Ski's: 1 paar ski's, 1 paar skischoenen, 1 paar skistokken, 1 skihelm of
 • Snowboard: 1 snowboard, 1 paar snowboardschoenen, 1 skihelm of
 • Slee: 1 slee, 1 skihelm
Wintersportuitrusting mee in het vliegtuig op skivakantie

Inchecken van je ski’s of snowboard

Bij het boeken van je vliegticket kun je aangeven dat je je wintersportuitrusting mee wilt nemen in het vliegtuig. Lees uiteraard vooraf goed de regels en richtlijnen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Later ski's of een snowboard bijboeken is meestal ook mogelijk. Eenmaal op de luchthaven check je eerst je eventuele gewone ruimbagage in bij de incheckbalie. De steward of stewardess helpt je vervolgens verder met het inchecken van de bijzondere bagage, waar je ski's, snowboard en ander wintersportmateriaal toe behoren. Op de meeste luchthavens wordt de wintersportuitrusting gelabeld bij de incheckbalie en moet je die vervolgens afgeven bij de 'odd size bagage afgifte'. Hier wordt alle bagage verzameld die afwijkt van de normale maat. Eenmaal op de plaats van bestemming komt je wintersportmateriaal ook op een andere bagageband dan je normale ruimbagage. Je kunt er ook voor kiezen om alleen met skischoenen te reizen om op de plaats van bestemming ski’s te huren. Skischoenen mogen ook meegenomen worden als handbagage, zo lang je je maar houdt aan de maximale afmetingen en het gewicht.

Wintersportuitrusting: regels en kosten per luchtvaartmaatschappij

Benieuwd welke regels er gelden qua afmetingen en gewicht? We hebben het hieronder per luchtvaartmaatschappij voor je op een rijtje gezet.

 • KLM: 
  • Formaat: maximaal 300 cm lang
  • Gewicht: 23 of 32 kilo (afhankelijk van de reisklasse) 
  • Lawinerugzak toegestaan in plaats van handbagage, wel vooraf reserveren
  • Kosten: € 30,- per enkele reis
  • Bekijk vluchten van KLM
 • Transavia:
 • EasyJet:
  • Formaat: n.b.
  • Gewicht: maximaal 20 kg
  • Kosten: € 42,- per enkele reis
  • Maximaal 6 stuks sportuitrusting per boeking
 • TUI Fly:
Wintersport met het vliegtuig bagage meenemen

Op wintersport met het vliegtuig

Vliegen naar de wintersport heeft voor- en nadelen. Wanneer je maar een lang weekend gaat skiën, wil je je tijd optimaal benutten en zo snel mogelijk op de piste staan. Vanuit Nederland kun je al binnen anderhalf uur naar Innsbruck, Salzburg, Venetië of Genève vliegen. Wanneer je ’s morgens vroeg in het vliegtuig stapt, kun je rond het middaguur al op de piste staan! Zo kom je uitgerust aan in de sneeuw en benut je de tijd optimaal. En het hoeft ook helemaal niet veel te kosten. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de tickets zijn. Om je reis zo comfortabel mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat je alles goed voorbereid. Boek je wintersportuitrusting alvast online, regel alvast je transfer naar de eindbestemming en pak je skitas slim en zorgvuldig in.

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.