Skip to navigation Skip to main content

Vliegen naar de wintersport: de voor- en nadelen

Vliegen naar de wintersport

Vliegen naar de wintersport is iets waar veel mensen niet snel aan zullen denken. De auto behoort veruit tot één van de meest populaire vervoersmiddelen en dat is niet gek, want je kunt (bijna) alles meenemen en je bent (op de files met alle andere wintersporters na) niet afhankelijk van andere partijen. Klinkt allemaal top, maar toch is het ook echt een idee om een keer te kijken naar de mogelijkheden van vliegen naar de wintersport. Al zeg ik het zelf, het is een stuk comfortabeler dan uren in de trein of auto te moeten zitten. In dit weblog zet ik de voor- en nadelen van vliegen naar de wintersport voor je op een rijtje.

Voordeel: snel op de plaats van bestemming

Met vliegen overbrug je snel veel kilometers. Zo is het vanaf Amsterdam ongeveer 1,5 uur vliegen naar Innsbruck of Salzburg, van Amsterdam naar Genève ook ongeveer 1,5 uur en naar Venetië een kleine 2 uur. Je moet ongeveer 2 uur van tevoren aanwezig zijn en de transfer daarna duurt tussen de 1 en 3 uur. Dat is dus altijd veel minder dan de ruim 10 uur in de auto!

Vliegen Alpen

Vliegen boven de Alpen is geweldig!

Nadeel: vliegen kan best prijzig zijn

Het nadeel van vliegen is dat de tickets best wel prijzig kunnen zijn. Ben je er niet op tijd bij en ga je op wintersport in het hoogseizoen, dan kan een retourtje al snel oplopen naar enkele honderden euro’s.

Voordeel: je komt uitgerust aan op de plaats van bestemming

Natuurlijk moet je ook voor vliegen vaak vroeg je bed uit, maar eenmaal in het vliegtuig, kun je de slaap een beetje inhalen. Je hoeft niet uren ingespannen op de weg te letten en je kunt lekker gaan ontspannen.

Vliegtuigmaaltijd

Kop koffie erbij, broodje, muziek aan en ontspannen!

Nadeel: je bent afhankelijk van het vliegtuig (en andere partijen)

Met vliegen ben je afhankelijk van het vliegtuig. Bij vertraging door invloeden van het weer of andere oorzaken, kun je niks anders doen dan je erbij neerleggen en wachten. Vlieg je bijvoorbeeld op Innsbruck en sneeuwt of waait het hevig? Dan kan het zomaar zijn dat je vlucht vertraagd of dat je moet landen op een andere luchthaven.

Voordeel: niet uren in de file staan

File, file en nog eens file. Vooral midden in het skiseizoen ontkom je er niet aan. Rijd je eindelijk lekker 120, dan nader je alweer de volgende slinger rode remlichten. Met vliegen heb je geen files. Hooguit een lange rij bij het boarden of bij de douane, maar het komt niet vaak voor dat je langer dan 20 minuten moet wachten.

File wintersport

Nadeel: transfers heen- en terug

Het begint met de reis van- en naar de luchthaven. Je kunt de auto ter plekke parkeren, maar dat is soms best prijzig. Je moet dus altijd je vrienden of familie vragen om je te brengen of halen. Ook in het wintersportland heb je vervoer nodig naar het skigebied. Een huurauto, taxi of transfer, het kost allemaal geld. Daar komt bij dat de keuze in skigebieden beperkter is. Een tip is om de transfer vooraf in Nederland te regelen.

Voordeel: vaak aantrekkelijke aanbiedingen

Vliegtuigmaatschappijen stunten geregeld met hun prijzen. Ben je niet afhankelijk van een bepaalde week of dag, dan kun je retourtjes voor onder de €100,- scoren. Ook winkelen tussen meerdere maatschappijen kan voordeel opleveren. Wat maakt het jou uit dat je heen vliegt met KLM en terug met Transavia? Als het €20,- goedkoper is, is het een perfecte deal!

Nadeel: je moet bijbetalen voor extra bagage

Een groot nadeel van vliegen naar de wintersport is dat je moet bijbetalen voor bagage. Gemiddeld mag je 10 kg handbagage gratis meenemen. Wil je ook je ski’s, skischoenen en een uitgebreide garderobe meenemen, dan kost dat je al snel €60,- per enkele reis. Een behoorlijk bedrag! Gelukkig zijn daar wel een aantal opties voor. Misschien gaat een deel van de groep wel rijden en kunnen jouw skispullen met de auto mee. Een andere optie is om je skispullen via een externe partij te versturen.

Bagage

De auto kun je gewoon volproppen!

Tips voor vliegen naar de wintersport

  • Wees er op tijd bij. Hoe eerder je de tickets boekt, hoe goedkoper het is.
  • Heb je hele lange benen en zie je op tegen de minimale beenruimte? Je kunt extra beenruimte bijboeken. Hier moet je wel voor betalen.
  • Wil je dat alles op de luchthaven spoedig verloopt? Zorg dan dat je goed bent voorbereid. Houd je paspoort en tickets bij de hand en neem geen vloeistoffen mee van boven de 100 ml in je handbagage. Wil je dat het douaneproces snel verloopt? Doe dan alvast je sieraden en riem af, zorg ervoor dat je alle elektronica op een makkelijke te bereiken plek hebt opgeborgen en luister naar de douaniers.
  • Bereken vooraf het verschil tussen het aantal keer tanken en de prijs van de vliegreis. Weeg vervolgens de voor- en nadelen met elkaar af en maak je besluit.
  • Stop kleding in je ski- en schoenentas. Als je een beetje creatief bent met inpakken, hoef je naast je wintersportuitrusting geen extra bagage bij te boeken.
  • Vlieg vanaf een regionale luchthaven. Schiphol is voor veel wintersporters dichtbij, maar luchthavens zoals Rotterdam of Eindhoven zijn veel kleiner. De wachtrijen zijn korter, je hoeft minder lang van tevoren aanwezig te zijn en ook ligt je koffer bij aankomst zo op de band.

Geef jij de voorkeur aan vliegen naar de wintersport?

Ook interessant:

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.