6 oktober 2020 door Thijs in Skigebieden onder de loep

Nu de dagen korter worden en de temperaturen dalen, kunnen we amper nog wachten om weer op de ski's te mogen staan. De eerste sneeuwvlokken zijn zelfs al gevallen! De tijd van webcams checken, sneeuwhoogtes bekijken en het eerste skitripje plannen breekt aan. En daarmee hoef je helemaal niet zo lang te wachten. De eerste gletsjerskigebieden zijn alweer geopend en diverse skigebieden staan garant voor een sneeuwzekere wintersport in oktober. 

Overzicht sneeuwzekere skigebieden in oktober

Wie vroeg in het seizoen op de ski's wilt staan, hoeft echt niet te wachten tot de kerstvakantie of januari. Op de hogere toppen van de Alpen heeft het al veelvuldig gesneeuwd en op diverse gletsjers draaien de liften alweer enige weken. In bijvoorbeeld het Matterhorn Glacier Paradise en op de Hintertuxer Gletscher kan zelfs het hele jaar geskied worden. Naast de zomerskigebieden bieden ook onder ander Sölden, de Stubaier Gletscher en de Schnalstaler Gletscher alweer skiplezier in oktober. In totaal zijn er ongeveer 15 skigebieden in de Alpen waar je in oktober sneeuwzeker kunt skiën.

Stubaier Gletscher oktober
De Stubaier Gletscher is een uitstekende keuze in oktober

 

Matterhorn-Zermatt

De Matterhorn in Zwitserland is een van de meest indrukwekkende bergen van de Alpen. De beroemde berg trekt in oktober niet alleen wandelaars, want in skigebied Matterhorn Glacier Paradise draaien de liften het hele jaar. Het grootste zomerskigebied van de Alpen biedt 100% sneeuwzekerheid en ongeveer 20 kilometer aan pistes. Wanneer de winter in volle gang is stijgt dit aantal naar maar liefst 360!

Hintertuxer Gletscher

De Hintertuxer Gletscher in Tirol is het enige skigebied in Oostenrijk dat 365 dagen per jaar geopend is. Dankzij de ligging op 3250 meter valt er hier al vroeg in het wintersportseizoen verse sneeuw. Zelfs tijdens de zomermaanden dwarrelen hier wel eens sneeuwvlokken naar beneden. In de herfst worden steeds meer pistes geopend en valt er op een steeds groter deel van het piste aanbod te skiën.

Hintertuxer Gletscher oktboer

Stilfser Joch / Passo dello Stelvio

Op de Stilfser Joch bij Bormio in Italië ligt een skigebied dat alleen in de zomer is geopend. Tijdens de winter ligt er hier simpelweg te veel sneeuw om de liften te bereiken. Op dit moment is het dus niet de vraag óf de 9 kilometer aan pistes geopend zijn, maar tot wanneer. 

Mölltaler Gletscher

De Mölltaler Gletscher is afgelopen weekend open gegaan. De pistes op de enige gletsjer van Karinthië reiken tot een hoogte van 3122 meter . De afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd, wat goed te zien valt aan het panoramarestaurant Eissee. Wanneer je de gletsjer nadert springt de gigantische glas- en staalconstructie direct in het oog. Mölltaler Gletscher: hét gletsjerskigebied van Karinthië >

Pitztaler Gletscher

Sinds eind september kunnen fanatieke wintersporters weer richting de pistes van de Pitztaler Gletscher. Het hoogste gletsjerskigebied van Oostenrijk biedt ruim 20 kilometer aan pistes. Bij Café 3.440 heb je de mogelijkheid om een kopje koffie te doen in het hoogstgelegen café van Oostenrijk.

Pitztaler Gletscher oktober

Saas-Fee

Dankzij de Feegletscher is Saas Fee in oktober 100% sneeuwzeker. Je kunt hier zelfs grote delen van de zomer gewoon skiën! Tijdens het hoogseizoen heb je hier meer dan 100 kilometer aan pistes tot je beschikking. Het pisteaanbod is veelzijdig en spreekt zowel beginners als gevorderden aan. Freeriders roemen het skigebied vanwege de geweldige off-piste mogelijkheden op de Spielboden.

Schnalstaler Gletscher

Doorgaans opent de Schnalstaler Gletscher eind september. De ligging op een hoogte van 3212 meter garandeert dat er (eind) oktober al op zo'n 30 kilometer aan pistes kan worden geskied. Wie 's morgens direct vanuit de accommodatie de piste op wil, moet in Hotel Grawand overnachten, dat direct bij het bergstation van de Schnalstaler Gletscherbahn ligt. Schnalstaler Gletscher: sneeuwzeker skiën in het skigebied van Ötzi >

Sölden

Sölden zou Sölden niet zijn als er niet al aan het eind van de zomer geskied kon worden. Met twee gletsjers en drie drieduizenders is het skigebied van vroeg in de herfst tot diep in de lente sneeuwzeker. Op de Tiefenbach- en uitdagendere Rettenbach Gletscher wachten ongeveer 30 kilometer aan pistes en 9 skiliften op je. Het ideale skigebied voor wintersporters die niet kunnen wachten tot de winter écht van start gaat.

Schwarze Schneide Sölden oktober

Kaunertaler Gletscher

De Kaunertaler Gletscher is doorgaans geopend van oktober tot mei. Skiërs en snowboarders hebben hier de keus uit 20 kilometer aan pistes en een snowpark. Voortaan hoef je op de Kaunertaler Gletscher niet meer in de lange sleepliften te staan, maar stap je in de 100-persoons Falginjochbahn.

Kitzsteinhorn

De Kitzsteinhorn is met een maximale hoogte van 3029 meter de hoogste skiberg van het Salzburgerland. Wanneer het in oktober in het dal nog groen is, kan er in het gletsjerskigebied al geskied worden. Wanneer de winter het gebied rond Zell am See - Kaprun in z'n greep krijgt, stijgt het pisteaanbod naar 50 kilometer. Gipfelwelt 3000 op de Kitzsteinhorn in Kaprun >

Stubaier Gletscher

Met de sneeuwzekerheid zit het op de Stubaier Gletscher in Tirol wel goed. Het gletsjerskigebied valt niet alleen in de smaak bij alpineskiërs, maar ook bij snowboarders en freestylers. De Stubai Zoo is een groot snowpark waar freestylers van alle nationaliteiten op af komen. Je zou bijna vergeten dat de Stubaier Gletscher ook een familievriendelijk karakter heeft. Er zijn veel faciliteiten voor kinderen en kinderen onder de 10 jaar skiën hier gratis.

Stubaier Gletscher oktober

Tignes

Het skidorp Tignes ligt al op een hoogte van 2000 meter en de pistes reiken hier maar liefst tot 3456 meter. Geen wonder dus dat je hier in oktober al sneeuwzeker kunt skiën. De lange skipistes vallen met name in de smaak bij gevorderde skiërs die wel houden van een beetje uitdaging. Nadat er meer sneeuw is gevallen kun je niet alleen skiën op de pistes van de Glacier de la Grande Motte, maar ook uitwijken richting Val d'Isère.

Sulden am Ortler

Eind oktober gaan de liften in het Italiaanse Sulden am Ortler weer draaien. Wanneer alle pistes geopend zijn, liggen hier 40 kilometer aan afdalingen voor je klaar. Houd er wel rekening mee dat aan het begin van het seizoen de langste pistes hier nog gesloten zijn. De 9 kilometer lange dalafdaling gaat waarschijnlijk pas een maandje later open.

Titlis

In de winter heb je op de Titlis in Engelberg 80 kilometer aan pistes tot je beschikking. Wanneer je vanaf de hoogste top naar het dal skiet, maak je een afdaling met meer dan 2000 meter hoogteverschil! Op de Titlis kun je je verheugen op diverse steile, uitdagende afdalingen. Een deel van het pisteaanbod in dit Zwitserse skigebied is in oktober al toegankelijk. 

Titlis oktober

Glacier 3000

Ook in het Zwitserse skigebied Glacier 3000 beginnen de liften in oktober alweer met draaien. Aan het eind van de maand ben je hier weer van harte welkom om te komen skiën. Afhankelijk van de sneeuwcondities zijn er, op deze gletsjer bij Gstaad, 25 kilometer aan pistes geopend.

Meer informatie over skiën in oktober

Wanneer je gaat skiën in de herfst is het belangrijk dat je de spieren goed opwarmt. Het lichaam is na de lange zomervakantie nog niet gewend om te skiën. Neem de tijd om op te warmen en begin voor vertrek alvast met ski oefeningen. Onderschat ook de kracht van de zon in deze periode van het jaar niet. Smeer je goed in om je huid te beschermen tegen de felle zonnestralen. En vergeet niet om een paar mooie foto's te nemen! Je wilt het thuisfront natuurlijk wel even jaloers maken met het feit dat jij in oktober al op de ski's staat. 

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen