28 augustus 2019 door Lisa in Reisverslagen

Terwijl Nederland geniet van de zomer maakt Lisa een ski roadtrip door Nieuw-Zeeland. Geniet mee, koel af en krijg je nodige portie wintersport tijdens de vijfde stop: Cardrona.
Voor de tweede keer deze reis ben ik in Wanaka, omdat dit een goede uitvalsbasis is om het skigebied Cardrona te ontdekken. Hoewel het een klein plaatsje is, verveelt het uitzicht over het meer en de fijne vibe nog niet. Het is hier ook een stuk drukker dan in de skigebieden van Queenstown. Veel Nieuw-Zeelanders zijn over voor een lang skiweekend en ook de locals zijn veel op de pistes te vinden.

Route naar Cardrona

Cardrona ligt tussen Wanaka en Queenstown in, op de bergpas Crown Range. Vanuit Wanaka is het een stuk makkelijker te bereiken dan vanuit Queenstown. Vanaf de parkeerplaats onderaan de berg heeft het gebied een goed bussysteem. Enerzijds om mensen veilig boven te krijgen, anderzijds om de CO2-uitstoot tegen te gaan. Een fijne bijkomstigheid: op weg naar boven geniet ik van de vele schapen tussen de sneeuw en het uitzicht over de valei.

Stoeltjeslift Cardrona

Cardrona volgens de kiwi’s

Cardrona was tijdens de Gold Rush in de negentiende eeuw een bloeiende stad vol gelukszoekers. Er werden hotels, restaurants, supermarkten en bakkerijen gebouwd. Na deze gouden jaren liep de vallei leeg en leek het een spookstad te worden. Totdat John en Marley Lee in 1980 Cardrona nieuw leven inbliezen. Zo werd het welbekende en veel gefotografeerde Cardrona Hotel in ere hersteld, begonnen ze hun eigen skigebied Snow Farm (veelal cross country) en werd het skigebied Cardrona onder de aandacht gebracht.
Tegenwoordig is er in het plaatjes zelf niet heel veel te doen. Cardrona omschrijft zichzelf, zowel ’s winters als zomers, als ‘the ultimate playground for everyone’. Goed voor beginners, gevorderden, poederzoekers, freestylers en in de zomer een mountainbikeparadijs.

Pistes

Liften

Meer informatie

Groene pistes- Sleepliften1Seizoensstart1 juni 2019
Blauwe pistes9 km Stoeltjesliften4Seizoenseinde13 oktober 2019
Rode pistes20 km Andere liften3Dagkaartca. € 70,-
Zwarte pistes 11 km Bergtreinen-Min. hoogte 1260 m
Totaal40 km Ø Sneeuwval n.b.Max. hoogte1860 m

Wolkendek en uitzicht Cardrona

Cardrona volgens Lisa

In de bus bekijk ik vast even de pistekaart, waarop veel pistenamen refereren naar de goudkoorts. Als ik aankom, valt het meteen op dat de pistes hier veel breder zijn dan in de meeste skigebieden in Nieuw-Zeeland. Ideaal dus om lange bochten te maken, te oefenen of de beginners te ontwijken.
Het gebied bestaat uit twee bergen die als het ware achter elkaar liggen. Dat is gunstig, de tweede dag waait het namelijk hard, maar ik weet wat me te doen staat: rechtstreeks naar de andere zijde. Daar geniet ik van rustige pistes tot het na mijn koffiepauze drukker wordt. Schijnbaar ben ik niet de enige die van deze kennis gebruikmaakt. Ondanks de vele mensen, worden de rijen heel goed georganiseerd. Een lifty zorgt ervoor dat elk stoeltje vol zit, dat voorkomt Oostenrijkse duw-en-trek taferelen.

SecretBasin Cardrona

Après-ski maar dan anders

Een kiwi neemt me mee naar Secret Basin, een zwarte piste waar zelfs nog poeder te vinden is! Nu ik dit geheim heb ontdekt, maak ik nog een paar afdalingen als afsluiter van dit fijne gebied. Beneden rijd ik nog even langs het Cardrona hotel. Ik baan me een weg door de selfie-makende toeristen, die met gevaar voor eigen leven op de weg een foto schieten van dit historische pand uit 1863. Binnen is het warm, kraakt de vloer en is veel geschiedenis te zien. Zowel binnen als buiten wordt er geproost bij het haardvuur op een mooie skidag. Cardrona, een gouden skigebied!

Top 5 skigebieden om te skiën in Nieuw-Zeeland >

CardronaHotel


Lisa was nog maar 2 jaar oud toen ze voor het eerst op de ski’s werd gezet. Na diverse wintersportvakanties stortte zij zich op de wedstrijdsport en reisde heel Europa door voor internationale FIS-wedstrijden.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen