1 mei 2019 door Miranda in Alpenweer

Sneeuw. Sneeuw. Sneeuw. En nog meer sneeuw. Als ik terugdenk aan het wintersportseizoen 2018/2019 is dat het eerste wat in me opkomt. In januari 2019 werd het ene sneeuwrecord na het andere sneeuwrecord verbroken. Maar de sneeuw werd niet heel eerlijk verdeeld over de Alpen, het viel vooral in Oostenrijk. Op de Nordkette bij Innsbruck viel in 7 dagen maar liefst 7 meter sneeuw. De krokusvakantieweken in februari waren zonovergoten, maar zeer mild. De winter was sowieso niet heel koud dit jaar. In dit artikel kijk ik terug op de winter van 2018/2019. Een winter die we niet snel zullen vergeten!

Regelmatig sneeuw vanaf augustus

Terwijl we hier met teenslippers aan op de redactie zitten, gaat ons wintersporthart sneller kloppen wanneer er in augustus en september al sneeuw valt op de hoge toppen van de Alpen. Ook dit jaar kleurden de webcams toen al enkele keren wit. En het bleef met enige regelmaat sneeuwen. Alleen op hoogte kan deze sneeuw dan blijven liggen, onder de 2000/2500 meter verdwijnt de 'vroege sneeuw' altijd weer snel. Eind oktober werd tijdens de eerste Worldcup in Sölden één van de twee wedstrijddagen afgelast, omdat er een dump van 50 cm was gevallen. Begin november was mijn eerste skitrip en hadden we perfecte condities op de gletsjer van Sölden, terwijl het in het dal nog echt herfst was. Ook in november en in december bleef het af en toe sneeuwen, dat was een prima basis heeft voor het skiseizoen. We hadden dit jaar geen grote 'sneeuwstress' voor de kerstvakantie. De skigebieden lagen er al vroeg in het seizoen prima bij.

Pistes Sölden
Begin november in Sölden: topcondities op de pistes 

Prima kerstvakantie

De week voor de kerstvakantie waren we voor 24 UUR IN in de Kitzbüheler Alpen en de pistes lagen er uitstekend bij voor de tijd van het jaar. We kregen zelfs wat verse sneeuw. In de eerste week van de kerstvakantie was het rustig weer in de Alpen, er viel wat sneeuw en daarna was het prachtig weer. In de week van oud & nieuw viel er meer sneeuw en vanaf de laatste dag van 2018 nam de sneeuwval grotere hoeveelheden aan. Het bleek de de eerste dump van velen die zouden volgen in januari.

Januari stond in het steken van sneeuw. Heel veel sneeuw...

In januari volgde de ene sneeuwdump de andere op. Er was hier geen sprake van tientallen centimeters sneeuw, maar meters sneeuw. De sneeuw viel vooral in Oostenrijk. We waren de hele maand januari op pad in de Alpen en de auto uitgraven werd een 'normaal' begin van de dag. In de media werd de sneeuwval breed uitgemeten en het zorgde voor behoorlijk wat 'paniek' bij thuisblijvers. Natuurlijk zorgde de sneeuw voor veel overlast op wegen, dorpen waren soms afgesloten van de buitenwereld en ook daken moesten sneeuwvrij gemaakt worden of versterkt. Het ene na het andere sneeuwrecord werd verbroken en zelfs bejaarde locals gaven aan nog nooit zo veel sneeuw gezien te hebben. Zo viel in er Hochfilzen in het Pillerseetal van 1 t/m 15 januari 451 cm sneeuw, iets wat in 100 jaar nog nooit was voorgekomen. In Oostenrijk besteedde men in januari 24.000 manuren aan het sneeuwvrijhouden van de wegen. De sneeuwschuivers reden maar liefst 1,3 miljoen kilometer en strooiden 34.000 ton zout. Veel skigebieden moesten pistes sluiten wegens lawinegevaar. De sneeuwval hield Oostenrijk wekenlang in z'n greep en ook in Zwitserland en Frankrijk was het flink raak. Maar ondanks al het 'ongemak' van deze enorme hoeveelheden sneeuw, vond ik het vooral heel mooi en bijzonder om dit mee te maken. 

Sneeuw op een chalet
Het bleef maar sneeuwen in januari...

Kaiserwetter tijdens de krokusvakantie

De krokusvakantieweken waren fantastisch dit jaar. Tijdens de eerste week was het prachtig weer en voorafgaand was er een laagje verse sneeuw gevallen. De temperaturen waren mild en op de laatste dag, vrijdag, viel er weer neerslag. Door de milde temperaturen kwam deze neerslag helaas alleen op hoge pistes als sneeuw, in het dal regende het pijpenstelen. Gelukkig sloeg het weer daarna weer snel om en werd ook de tweede week van de krokus een zonovergoten week, maar wederom wel erg warm. Dit zorgde voor de nodige papsneeuw op lage pistes, maar ook voor bruin verbrande gezichten. Al met al waren het prachtige vakantieweken. 

wintersportterras
Zonder jas op het terras in de krokusvakantie

Prachtige weken in maart en nóg een sneeuwdump in april

In maart viel er regelmatig sneeuw dat werd afgewisseld met prachtige zonovergoten dagen. De temperaturen wisselden van ver onder nul op de pistes tot soms 23 graden in de dalen. De ene dag kon je na het skiën op je slippers en in je korte broek buiten lopen, terwijl je de dag erna liever bij de open haard ging zitten. Tijdens onze laatste trip voor 24 UUR IN naar Livigno, begin april, sloeg het weer om en werd het nog een keer écht winter. Na een redelijk mooie dag, begon een laatste sneeuwdump die binnen 24 uur weer voor een meter sneeuw zorgde. Middenin deze sneeuwdump reden we richting huis, en zelfs in januari hadden we niet in zo'n dik pak sneeuw rondgereden. Bizar! Al met al was het een winter om niet snel te vergeten.

Livigno 4 april 2019: bakken verse sneeuw

Zomerstop voor het Alpenweer

Net als elk jaar, houden wij een 'zomerstop' voor het Alpenweer. Wel kun je het weer in de zomer blijven volgen op dorpsniveau: surf naar jouw favoriete dorp en klik op 'weer' in het menu. Hier zie je altijd het actuele weerbericht. Uiteraard melden wij ons weer met het Alpenweer, zodra de eerste echte sneeuw van komend wintersportseizoen gaat vallen. En sowieso vanaf november weer wekelijks. Tot dan, en een hele mooie zomer gewenst!

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.