22 maart 2019 door Kees in Skigebieden onder de loepReisverslagen

Wie niet elke dag in hetzelfde gebied wil skiën, moet beslist een keer naar het grensgebied van Oostenrijk, Italië en Zwitserland gaan. Het meest centraal zit je in de Oostenrijkse plaats Nauders, een paar kilometer van zowel de Italiaanse als de Zwitserse grens.

Nieuwe cabinelift Schöneben-Haideralm

Geen nood als je bent uitgekeken op het skigebied van Nauders zelf. Je wipt de grens over en in een minuut of tien sta je aan Italiaanse kant op de pistes van Schöneben/Haideralm. Al klinkt Belpiano of Malgo San Valentino toch een stuk exotischer. Tot afgelopen december waren dit twee afzonderlijke skigebieden, maar door een vernuftig aangelegde cabinelift zijn Schöneben en Haideralm nu aan elkaar verbonden. Het is eigenlijk heel bijzonder om te zien dat zo’n relatief klein gebied zo veelzijdig kan zijn. 

Perfecte pistecondities

Toen wij hier afgelopen week skieden, waren werkelijk alle afdalingen in een perfecte conditie. Dat komt ook door de hoogte. De dalstations liggen op bijna 1500 meter en de pistes reiken tot een aantrekkelijke 2350 meter. Wat de variatie betreft: de blauwe pistes onder de Jochbahn zijn breder dan de gemiddelde autosnelweg, totaal plat-gebully’ed en je tikt daardoor al snel je maximumsnelheid aan. Eigenlijk zonder dat je gevaar loopt omver geskied te worden of zelf iemand aan te skiën, want het is bijna nooit heel druk in dit gebied.

Uitzicht op de Reschensee 

In Schöneben/Haideralm hebben ook de rode pistes een blauw randje: de gemiddelde skiër zal hier niet snel in de problemen komen. Voor de cracks is de noordelijke zijde van het gebied een absolute must. Aan beide kanten van de Zwölferkopfsessellift (spreek dat eens snel achter elkaar uit…) liggen pittige afdalingen. Ook de zwarte naast de Rojensesselbahn kun je aan dit rijtje toevoegen. De afdaling vanaf Schöneben naar de verbindingslift richting Haideralm heet veelbetekenend ‘Höllenabfahrt’, maar die doet z’n naam weinig eer aan. Ook deze verdient eerder het predicaat blauw dan rood. Maar het uitzicht op de Reschensee is in ieder geval fantastisch. Wie goed kijkt ziet de veel gefotografeerde toren in het meer staan. Toen de Italianen het dal in 1950 deels transformeerden tot een stuwmeer, werd het dorpje inclusief kerktoren onder water gezet.

Nieuwe verbindingslift Höllental Schöneben-Haideralm
De nieuwe Höllental lift met uitzicht op de Reschensee (Foto: © Schöneben AG)

Brede pistes én heerlijk eten

Om in het skigebied van Haideralm te komen, moet je altijd de nieuwe verbindingslift nemen. Vervolgens kun je met een andere cabinebaan naar 2150 meter hoogte. De dalafdaling (rood) is heel gevarieerd, maar het onderste deel kan lastig zijn wanneer de sneeuwcondities achteruit gaan. De verbindingslift brengt je vervolgens weer terug in het grotere gebied van Schöneben.
De positieve punten van dit skigebied: Duitstalig, geen wachttijden bij de liften, ruimte zat op de superbrede pistes en restaurants met typisch Italiaanse gerechten. Ook al ben je maar een paar kilometer over de grens.

image widget

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen