Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Eerst flink zacht, weekeinde weer kouder

4395 - Alpenweer: Eerst flink zacht, weekeinde weer kouder (1)

Het is zacht weer in het westen van Europa. Ook in de Alpenlanden stuwt vandaag een storing de zachte lucht tot hoog in de bergen op. Beneden 2000 meter gaat het 2 tot 10 graden dooien. De storing brengt ook veel bewolking en neerslag met zich mee. De neerslag valt in de vorm van regen, eerst nog tot zo’n 1500 meter hoogte, maar in de loop van de dag stijgt de sneeuwvalgrens verder naar 1800 meter. Het betere wintersportweer is te vinden in de Inneralpine gebieden en aan de zuidkant van de Alpen. Daar is vrij geregeld zon en blijft het overwegend droog.

Veel wind

Niet alleen de temperatuur is hoog in het Alpengebied, het waait ook flink. Op de hogere toppen vooral in de Franse en Zwitserse Alpen komt een harde tot zelfs stormachtige wind te staan, met windvlagen boven de 100 km/uur. Diverse pistes zullen daarom vermoedelijk noodgedwongen gesloten blijven.

In het Italiaanse Livigno is het een stralende dag

Dalende sneeuwgrens op donderdag

Morgen trekt de storing met wolken en neerslag geleidelijk via Oostenrijk weg. Het wordt droog vanuit het westen en het klaart op, zodat in de middag veel skigebieden weer kunnen genieten van de zon. Het blijft wel zacht, met de dooigrens die in de middag tussen 1900 en 2200 meter ligt. In de nacht wordt het alweer bewolkt en gaat het regenen of sneeuwen. Met het binnenstromen van koudere lucht daalt wel de sneeuwvalgrens, naar 1500 tot 1000 meter in de loop van donderdag.

Geregeld neerslag

Deze tendens naar kouder weer met geregeld neerslag, zet vrijdag en tijdens het weekeinde door. Boven 800 tot 1000 meter valt er sneeuw, in de lage dalen veelal regen. Op de hogere pistes blijft het ruim onder nul en schijnt soms ook de zon.

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.