Skip to navigation Skip to main content

Win een langlaufvakantie naar Noorwegen!

Wakker worden met een stralend blauwe lucht en bij het opendoen van het gordijn een prachtig uitzicht op besneeuwde bergen. Een goed begin van een veelbelovende wintersportvakantie! Wil jij deze winter naar Noorwegen? Maak kans op een geheel verzorgde langlaufvakantie!

De aanhouder wint

Vorig jaar was de familie Luijtgaarden de gelukkige winnaar van een langlaufvakantie naar Noorwegen. Met het gezin trokken ze er op uit om de fijne kneepjes van deze bijzondere tak van sport te leren. Zonder ervaring, maar vol goede moed... Het lijkt zo eenvoudig, maar de praktijk wijst al snel anders uit. Het allerbegin is moeilijk, maar daardoor niet minder leuk. “Langlaufen is een kwestie van vallen en opstaan, maar in zo’n mooie omgeving is dat geen probleem”. De aanhouder wint. En wordt getrakteerd…

Vallen en opstaan

“De eerste dag krijgen we het voor elkaar om zelfs stilstaand achterover te vallen. Papa en de oudste zoon strijden om de kampioenschapstitel valpartijen. Maar na een middagje lessen en oefenen zitten we al snel op het goede spoor en hebben we genoeg vertrouwen om op de tweede dag onze eerste tocht te maken. We kiezen voor een route door de bossen, lekker beschut voor de wind. Voor de jongste van vier is een zogenaamde Pulken geregeld; een slee die je tijdens het langlaufen achter je meetrekt. Helemaal ingepakt zit hij lekker warm en prinsheerlijk te genieten van de tocht. Ideaal! En vooral bij de afdalingen gilt hij het uit van plezier.”

Routes in overvloed

“De langlaufvaardigheden gaan met de dag vooruit, dus elke dag kiezen we een ander spoor: steeds iets langer en steeds iets uitdagender. Qua routes is er keuze genoeg en elke dag worden de loipes – de langlaufsporen – opnieuw aangelegd. Sommigen lopen beschut door het bos, anderen over de hoogvlakte, hetgeen de tochten zeer gevarieerd maakt. Aan veel van deze routes liggen zogenaamde hytter, waar je kunt eten en overnachten. Ideaal om even op adem te komen en bij te tanken met een kop warme koffie of chocomel in een gezellige sfeer.”

Variatie

Noorwegen is een echt wintersportland, waarbij activiteiten in alle vormen en maten mogelijk zijn. De dagen staan dan ook niet in het teken van langlaufen alleen… “Voor de variatie gaan we mee op een tocht naar het Rondane Nationaal Park, een echt magnifieke ervaring. Als de mist optrekt verandert de hoogvlakte in een wit woestijnlandschap met golvend, witte bergjes en een dun laagje poedersneeuw dat als woestijnzand door de wind wordt meegeblazen. IJzingwekkend mooi.”

Wintersprookje

“Tijdens een wandeltocht op sneeuwschoenen door de bedding van een rivier zien we sporen in de sneeuw. Van een haas, sneeuwhoen of een vos. Een kleurenspel van gele ijspegels en bevroren, kristalheldere of blauwgetinte watervallen. Op sommige plekken hoor je het borrelende geluid van het water dat het onder het ijs doorstroomt. “De dagen in de witte natuur worden afgesloten met sleetje rijden, op de helling bij het hotel. Niet alleen de kinderen leven zich uit, maar ook volwassenen worden weer even kind. Een gezellig einde van een echt wintersprookje.”

Word de nieuwe langlaufambassadeur!

Noorwegen specialist Keta Tours helpt je graag om het juiste pad te bewandelen. Of misschien word jij wel de nieuwe langlaufambassadeur van Noorwegen en kun je gratis die witte natuur aan je voorbij zien glijden. Op www.visitnorway.nl/langlaufen lees je daar meer over.

Voor meer informatie over langlaufen in Noorwegen klik hier >>

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.