Skip to navigation Skip to main content

Is het al tijd voor een helmplicht?

1987 - Is het al tijd voor een helmplicht? (1)

De afgelopen jaren is het alsmaar drukker geworden op de pistes. Beginners en gevorderden skiën kriskras door elkaar en dan heb je ook nog van die rucksichtslose snelheidsduivels. Nee, veiliger is het beslist niet geworden. De ontwikkeling dat steeds meer mensen een helm gaan dragen valt natuurlijk wel toe te juichen.

Helmplicht?

Momenteel is iedereen nog vrij in de keuze om wel of niet een helm te dragen. Ik ben dit seizoen echter wel overstag gegaan. Vanaf het eerste moment beviel mijn nieuwe hoofddeksel goed. Het jeukt niet, ik ben beschermd en tegenwoordig val je haast meer op wanneer je geen helm draagt. Zou het er ooit nog eens van komen dat er een algehele helmplicht wordt ingesteld? Het zou mij niets verbazen!

Dit soort taferelen hoop ik nooit mee te maken

Pijnlijke botsing

Eén van de redenen om een helm te gaan dragen is een ‘akkefietje’ van afgelopen wintersportseizoen. Men dempt immers pas de put als het kalf verdronken is. Nietsvermoedend stond ik in de sleeplift te genieten van het weer en de prachtige omgeving. De sleeplift stevende ondertussen af richting het punt waar de piste en de lift elkaar kruisen. Nou ben ik op dit soort punten altijd extra bedachtzaam maar dit keer was ik volkomen kansloos. Uit het niets wordt ik getorpedeerd door een blinde pistepiraat. Op een pijnlijke schouder viel de schade gelukkig mee en na een flinke scheldkanonnade kon ik mijn afdaling gewoon vervolgen.

Nooit meer zonder helm

Inmiddels ben ik er wel achter dat ik nooit meer zonder helm de piste op ga. Niet zo zeer omdat ik mijn eigen skikunsten niet vertrouw maar omdat ik mij wil beschermen tegen de mensen om me heen. Het is een cliché, maar een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Het hoeft maar één keer fout te gaan en er land een helikopter speciaal voor mij op de piste.

Wat zijn jullie ervaringen?

Wat zijn jullie ervaringen? Is het al tijd voor een helmplicht? Zijn jullie wel eens slachtoffer geweest van een onschuldige of minder onschuldige botsing? Geschept door een snowboarder die geen bocht meer kon maken of een skistok in je zij bij het wachten op de lift! Ik noem maar wat voorbeelden!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.