31 maart 2017 door Thijs in 'Algemeen''

Langer Zug

Mayrhofen heeft met de Harakiri, die een hellingsgraad van 78% heeft, de steilste geprepareerde piste van Oostenrijk. Hiermee is de Harakiri zelfs steiler dan een skischans! Er zijn echter afdalingen die nog steiler naar beneden gaan. Boven Lech-Zürs ligt de Langer Zug, een skiroute met een hellingsgraad van maar liefst 80%. Deze skiroute vanaf de top van de Rüfikopf is alleen voorbehouden aan zeer goede skiërs. De Langer Zug wordt dagelijks geprepareerd, waardoor er iets beter op valt te skiën, minder steil wordt hij daardoor niet. In dit weblog lees je alles over de gevreesde Langer Zug in skigebied Ski Arlberg.

Uitdaging voor ervaren skiërs

De Langer Zug staat gemarkeerd als skiroute en wordt gecontroleerd op lawinegevaar. In tegenstelling tot de meeste skiroutes wordt de Langer Zug wel geprepareerd. De pistebully kan de extreme stijging alleen aan door gebruik te maken van een lier. Voor beginners valt het niet aan te raden om deze skiroute te proberen. Dit is niet zomaar een afdaling, maar een van de steilste, geprepareerde skiroutes van de wereld! Alleen wanneer je een ervaren wintersporter bent en de sneeuwcondities het toelaten, kun je je wagen aan de Langer Zug.

Uitdaging voor ervaren skiërs

Bij een hellingsgraad van 80% is er geen ruimte voor fouten

Langer Zug op de Rüfikopf

Op weg naar de Langer Zug is er genoeg tijd om nog eens na te denken over je onderneming. Eerst ga je met de Rüfikopfbahn vanuit Lech naar boven en vervolgens kun je eerst nog warm worden op een normale piste. Na het nemen van de Schafalplift is het moment daar en kun je nog eenmaal diep ademhalen. Wanneer je aan de rand van de Langer Zug staat is de diepte behoorlijk indrukwekkend en dien je al je moed bij elkaar te rapen.

Hellingsgraad van 80%

De diepte en het uitzicht moeten je niet aan het twijfelen brengen. Vanaf een hoogte van 2049 meter daal je af naar 1676 meter. Binnen een afstand van 852 meter worden 373 hoogtemeters overwonnen. Steil is het dus zeker! De Langer Zug start met een hellingsgraad van 77%, waarna deze oploopt naar 80%. Wanneer je hier onderuit gaat, glijd je honderden meters naar beneden. Na het steilste gedeelte vlakt de skiroute iets af en worden de percentages iets vriendelijker. Tijd om rustig adem te halen en achterom te kijken om te zien wat voor een monsterlijke afdaling je hebt gemaakt.

Hellingsgraad van 80%

Skitechniek op de Langer Zug

Hoewel de Langer Zug in Lech-Zürs een skiroute is, wordt de afdaling dagelijks geprepareerd. Hierdoor valt er iets ‘eenvoudiger’ op te skiën, en heb je ook niet nog eens met buckels en tiefsneeuw te maken. In het bovenste gedeelte is de skiroute vrijwel altijd zeer hard en daardoor nog pittiger. Zorg dat de kanten van je ski’s goed geslepen zijn en houd je snelheid onder controle. Je moet uitstekend korte bochten kunnen skiën en ook op steile hellingen met vertrouwen kunnen skiën, om de Langer Zug tot een goed einde te brengen.

Feiten & cijfers van de Langer Zug

Bergstation: Rüfikopf Totale lengte: 4,7 kilometer
Hoogste punt: 2350 m Hoogteverschil: 900 m
Max. hellingsgraad: 80% Hoogteverschil skiroute:373 m
Niveau:(ver)Gevorderd Type:Geprepareerde skiroute
Skigebied:Ski Arlberg Beoordeling:5 sterren

Skiën in Lech en Zürs am Arlberg

De Langer Zug ligt boven Lech en Zürs am Arlberg in het skigebied Ski Arlberg. Het veelzijdige skigebied spreekt ieder type skiër aan, maar is met name geliefd onder gevorderden. Een geliefde skiroute is de ‘Weisse ring’. Over een afstand van 22 kilometer leg je 5500 hoogtemeters af en zie je alle uithoeken van het skigebied (Lech - Oberlech - Zürs). In totaal beschikt Ski Arlberg over 345 kilometer aan pistes en hiermee is dit het grootste skigebied van Oostenrijk.

Ben jij wel eens afgedaald van de Langer Zug? Laat een reactie achter!

door Richard Stemerdink op 14 maart

Vandaag per ongeluk met gezin bestaande uit dochter 10, moeder en vader bovenaan de Langer Zug terecht gekomen. We begonnen met skiroute 181 en misten de afslag naar links, waardoor we op de 216 uitkwamen. Deze eindigt bij een pannenkoekliftje die je bovenaan de Langer Zug plaatst. Steil is ie, in de nacht was er verse sneeuw op gevallen waardoor er milde buckels waren ontstaan. Die hielpen wel degelijk. Ikzelf vond het een gave afdaling maar deze is inderdaad beslist niet voor beginners. Je moet op een berg hele korte bochten kunnen draaien. Dochterlief die geen angst kent skiede vooruit. Die zal ik zo dit artikel laten zien want E heeft geen idee waar ze af is gekomen...😁😁😁door Thijs - Webredactie Snowplaza op 15 maart

Ha, bedankt voor je reactie Richard! Wat een avontuur! Hoe dacht je dochter achteraf over de 'Langer Zug'?door Bridget op 10 december

Ik was de moeder van de reactie hierboven :-) Onze dochter vond het allemaal alleen maar supergaaf en eigenlijk 'no big deal'. Ik daarentegen dacht bovenaan maar niet te lang na en hoopte dat ik door rustig te blijven heelhuids beneden zou komen. Dat is gelukt, met slechts twee kleine uitglijders. We hadden inderdaad het geluk dat er goede sneeuw lag, anders was het echt geen grap geweest. En wat ik nog wil toevoegen voor mensen die denken even te gaan kijken of ze het wat vinden: je kunt dus niet weer terug naar waar je vandaan kwam. De enige weg naar beneden is deze piste!door Richard Stemerdink op 10 december

Ha Thijs, mijn dochter was 10 op de dag van de afdaling. We grapten de hele vakantie al in de trend van "heb je niks moeilijkers voor me" en ook hier weer deze reactie. Zij vond het ook gaaf. Maar, wij hadden goede omstandigheden. Geprepareerd en een lichte coating van goede "griffige" sneeuw. Als ie keihard is met manshoge buggels, dan is het een nachtmerrie. Maar zo wordt het daar vast nooit omdat ie dagelijks onderhouden wordt...ik wil beslist wel weer terug. De route naar het pannekoekliftje is ontspannen met mooie routes naast de pist...en na het steile stuk is er nog een lange afdaling terug naar Lech, ook leuk. Al met al dus een mooie rit!Laat een reactie achter

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen