Skip to navigation Skip to main content

Liftverbinding van Saalbach-Hinterglemm naar Zell am See

Zellamseexpress
© Spalder Media Group

Het zou het grootste skigebied van Oostenrijk kunnen worden. De plannen voor een skiverbinding van Zell am See-Kaprun naar Saalbach zijn vooruitstrevend en grensverleggend. Stel jezelf de volgende skitocht eens voor: begin de dag op de Kitzsteinhorn op 3029 meter, maak de oversteek naar de Maiskogel met de nieuwe K-Connection, daal af naar Kaprun, stap in de skibus naar Zell am See, omhoog richting de top van de Schmittenhöhe en weer naar beneden naar het Glemmtal om de aansluiting met het Skicircus tot in Fieberbrunn te maken. Klinkt als een droom, maar het zou binnen een paar jaar zomaar werkelijkheid kunnen zijn.

Saalbach-Hinterglemm en Zell am See in 2023 verbonden?

Voor aanvang van wintersportseizoen 2023/2024 moeten Zell am See - Kaprun en Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn met elkaar verbonden zijn. Momenteel is er in het Skicircus al een blauwe dalafdaling richting Viehhofen in het Glemmtal. Hier kun je vanaf 2019/2020 in de zellamseeXpress stappen om de oversteek naar Zell am See-Kaprun te maken. Wat aan dit plaatje nog ontbreekt, is de lift om vanuit Viehhofen weer terug naar het Skicircus te gaan. Hiervoor ben je tegenwoordig nog afhankelijk van de skibus richting de Schönleitenbahn in Vorderglemm. Over vier jaar moet dit door de liftverbinding tussen de Schmittenhöhe en het Skicircus tot de verleden tijd behoren.

Pistekaart Saalbach-Hinterglemm met nieuwe verbinding

In het rood: de mogelijke ligging van de gondel van Viehhofen naar de Wildenkarkogel

Verlenging van de zellamseeXpress naar Viehhofen

Het bovenste deel van de zellamseeXpress, die op de Schmittenhöhe eindigt, is sinds het seizoen 2016/2017 in gebruik. Inmiddels wordt er sinds 14.09.2018 ook gebouwd aan het tweede deel richting Viehhofen. Volgend wintersportseizoen, vanaf december 2019, kan er gebruik gemaakt worden van de nieuwe sectie. De realisatie van een dalafdaling is door de steile bergflanken en de aanwezigheid van de Glemmtaler Landesstraße niet mogelijk. Wel is er een skiroute naar het dalstation in Viehhofen. Hier kun je nu nog niet in een lift richting Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn stappen. Dit is waar de plannen voor een skiverbinding, inclusief gondel richting de Wildenkarkogel, een volgende fase ingaan.

Skilift naar de Widenkarkogel sluit de cirkel

De plannen voor de skilift van Viehhofen naar het Skicircus liggen op tafel, maar de vergunningen voor de aanpassingen op de al bestaande piste en de details van een aan te leggen waterreservoir voor kunstsneeuw ontbreken nog. “Wanneer we hier groen licht voor krijgen, kan de lift binnen vier jaar gebouwd worden”, aldus Erich Egger die namens het bestuur van de Schmittenhöhe-Bahn spreekt. Ook geeft hij aan dat vergunningsaanvragen voor de verbinding van de skigebieden nog in behandeling zijn. Technische details over de nieuwe lift zijn nog niet bekend. Het ligt echter in de lijn der verwachting dat de lift naar de Widenkarkogel, net als die naar de Kohlmaisgipfel op de Schmittenhöhe, een 10-pers. gondel wordt.

Van concurrenten naar vrienden

De twee populaire skigebieden in het Salzburgerland stonden niet altijd zij aan zij. Door de oprichting van de ‘Europa Sportregion’ in 1966 werkten Zell am See, Kaprun en Saalbach-Hinterglemm tot 1980 samen. Destijds beëindigde Saalbach-Hinterglemm de samenwerking om deze in 2002 door de introductie van de Ski Alpin Card weer op te pakken. Met deze skipas zijn alle 408 pistekilometers van de skigebieden toegankelijk. Met de realisatie van de zellamseeXpress in 2019 naar Viehhofen, wordt de samenwerking nog intensiever. Dit alles moet leiden tot een definitieve samensmelting door middel van de lift naar de Wildenkarkogel.

Start van de bouw van de zellamseeXpres

De bouw van het tweede deel van de zellamseeXpres is begonnen (Foto: © Schmittenhöhebahn AG)

Het grootste skigebied van Oostenrijk is in ontwikkeling

Het skigebied Zell am See - Kaprun onderscheidt zich door de wonderschone ligging aan het meer, de prachtige dalafdalingen en een lang skiseizoen dankzij de aanwezigheid van de Kitzsteinhorn/Maiskogel – Kaprun gletsjer. Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn heeft 270 kilometer aan pistes te bieden en organiseert regelmatig internationale events zoals de Rave on Snow en de Freeride World Tour. Hierdoor valt goed voor te stellen wat een impact het zal geven wanneer deze skigebieden zich met elkaar verbinden. Hierdoor krijgen wintersporters meer dan 400 kilometer aan pistes tot hun beschikking. Het wordt het grootste skigebied van Oostenrijk en overstijgt de huidige nr. 1, Ski Arlberg, met meer dan 100 pistekilometers.

Meer nieuwe liften in Saalbach-Hinterglemm en Zell am See-Kaprun

 

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.