26 mei 2017 door Miranda in 'Nieuws''

Verbinding Kitzsteinhorn en Maiskogel Kaprun

Het gletsjerskigebied Kitzsteinhorn en het familieskigebied Maiskogel in Kaprun plannen een liftverbinding. De Oostenrijkste ORF berichtte dat, nu de fusie tussen de Gletscherbanen en de Bergbahnen Maiskogel een feit is, niets een liftverbinding tussen beide skigebieden meer in de weg zou staan. Hiermee zou een lang gekoesterde wens van veel inwoners van Kaprun in vervulling gaan. Zij kijken al jaren uit naar een betere verbinding met de gletsjer vanuit het centrum van het dorp. In dit artikel alle details over de verbinding tussen de Kitztsteinhorn en de Maiskogel.

Kitzsteinhorn en Maiskogel in Kaprun plannen een verbinding

Hemelsbreed is de afstand tussen het Alpincenter (2452 meter) op de Kitzsteinhorn en de top van de Maiskogel (1675 meter) 'maar' 6 kilometer. Door een verbinding van beide skigebieden gaat het nieuwe skigebied in Kaprun zo'n 70 pistekilometers tellen. Een eerste stap naar deze nieuwe skiverbinding is een fusie tussen beide bergbahnen, daarna kan de relatief lange liftverbinding tussen beide skigebieden precies gepland worden. De definieve route van de verbinding staat nog niet vast, maar de details worden momenteel bekeken en de onderhandelingen met grondbezitters vinden al plaats.

Verbinding Kitzsteinhorn en Maiskogel Kaprun

De verbinding Kitzsteinhorn en Maiskogel in kaart gebracht

Investering van 80 miljoen

De kosten voor dit enorme project worden geschat tussen de 70 en 80 miljoen euro. Dit is in verhouding een flink bedrag voor de bouw van een nieuwe gondellift is. Ter vergelijking: de bouw van de nieuwe 3S-Bahn Penkenbahn in Mayrhofen kostte 50 miljoen en de Stubaier Gletscher opende afgelopen winter de nieuwe Eisgratbahn, die een prijskaartje van 60 miljoen had. Als je naar de kaart van de Gletscherbahnen kijkt, dan zou ook in Kaprun de verbinding door middel van een 3S-Bahn gerealiseerd kunnen worden.

Gletsjerskigebied beter bereikbaar

Een liftverbinding zou een grote verbetering zijn voor zowel vakantiegangers, dagjesmensen en inwoners van Kaprun. Vooral in het hoogseizoen en in de weekenden staan er vaak lange files op de weg naar het dalstation van de Kitzsteinhorn. Een nieuwe liftverbinding zou ervoor zorgen dat je direct in het centrum van Kaprun in de lift kan stappen richting de gletsjer.

Skigebied Maiskogel Kaprun

Het skigebied Maiskogel met links achter de Kitztsteinhorn

Skigebied met 70 km piste

Een ander groot voordeel van een verbinding tussen de Kitzsteinhorn en de Maiskogel is de grootte van het skigebied. Het aantal pistekilometers is vaak doorslaggevend om voor een skigebied te kiezen. Door de verbinding zou er een skigebied met 70 km aan pistes ontstaan, wat op zich niet super groot is, maar door de sneeuwzekerheid van de gletsjer wel zeer aantrekkelijk.

Skigebied Zell am See - Kaprun

Het skigebied Zell am See - Kaprun telt in totaal ruim 150 km aan pistes verdeeld over 3 deelskigebieden: Kitzsteinhorn/Maiskogel – Kaprun en de Schmittenhöhe. Bij dit laatste skigebied is afgelopen winter de eerste stap naar een verbinding met het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn gemaakt. De zellamseeXpress lift verbindt de Schmittenhöhe met het dorpje Viehhofen. Deze zomer wordt in Zell am See de nieuwe AreitXpress gebouwd.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.