Skip to navigation Skip to main content

10 Oostenrijkse skidorpen waar je kunt schaatsen op natuurijs

Schaatsliefhebbers zijn de afgelopen jaren niet verwend in Nederland. Het komt nog maar zelden voor dat je hier op natuurijs kunt schaatsen. In Oostenrijk vriezen er gelukkig nog wel tal van meren dicht! Skiën valt hier uitstekend te combineren met schaatsen. Grote gedeeltes van de winter ligt er een dikke laag ijs op diverse meren in Oostenrijk. Vergeet dus niet om je schaatsen mee te nemen wanneer je op wintersport gaat! In dit weblog hebben we 10 Oostenrijkse skidorpen waar je kunt schaatsen op natuurijs voor je op een rijtje gezet.

#1. Weißensee

Als er één Oostenrijkse bestemming onlosmakelijk is verbonden met schaatsen, dan is het wel de Weißensee. Sinds 1989 wordt hier ieder jaar de Alternatieve Elfstedentocht verreden, waar duizenden Nederlanders aan meedoen. Het meer is 12 kilometer lang en ligt op een hoogte van 930 meter. Doorgaans kan er op de Weissensee van half december tot begin maart geschaatst worden. Het skigebied van de Weissensee ligt op de Naggler Alm en beschikt over net iets minder dan 10 kilometer aan pistes. Ervaren skiërs zullen hier snel op uitgekeken zijn, terwijl beginners hier in alle rust kunnen leren skiën.

#2. Turracher Höhe

Turracher Höhe ligt op de grens van Karinthië en Steiermark, op een hoogte van bijna 1800 meter. Geen wonder dus dat de Turracher See, waar het skigebied omheen ligt, iedere winter dichtvriest. Je kunt niet een complete ronde over het meer schaatsen, maar er is een flink stuk afgezet om overheen te glijden (+/- 850m²). Het skigebied van Turracher Höhe staat bekend om het hoge niveau van service en kwaliteit. Er is hier zelfs een pistebutler die (gratis) prosecco, druivensuiker en zakdoekjes uitdeelt!

#3. Walchsee

De Walchsee en het gelijknamige dorp liggen in het noorden van Tirol, vlakbij de grens met Duitsland. In de omgeving van het dorp kun je uitstekend wandelen, langlaufen en skiën. Iedere winter ligt de Walchsee weer bedolven onder een dikke laag ijs en kan er zodoende ook geschaatst worden. Na een paar rondjes geschaatst te hebben, kun je het ook tegen elkaar opnemen bij het ‘eisstockschiessen’. Een sport die verwant is aan curling, waarbij je de ‘Eisstock’ zo dicht mogelijk bij de ‘Daube’ moet krijgen.

#4. Kramsach

Wie in het Alpbachtal op wintersport is en wil schaatsen, moet naar Kramsach. De Reintaler See heeft een schitterende ligging en je kunt hier een flinke ronde maken. Hoewel de Reintaler See zomers tot de warmste meren van Tirol behoort, is deze in de winter toch vaak volledig dichtgevroren. Voor het huren van schaatsen kun je terecht bij Sport Ossi.

#5. Oetz im Ötztal

Wie met de familie op wintersport gaat naar Oetz im Ötztal moet zeker even gaan schaatsen op de Piburger See. De Piburger See ligt op een hoogte van 913 meter en iedere winter wordt hier een twee kilometer lange en vier meter brede ijsbaan geopend. Gasthof Piburger See is niet alleen de plek om even op krachten te komen, maar ook om schaatsen te huren. Vanaf de bushalte ‘Posthotel Kassl’ vertrekt er een shuttlebus naar de ijsbaan van de Piburger See. Er lopen ook diverse winterwandelroutes naar dit prachtige plekje.

#6. Ried im Oberinntal

Op vakantie in het Kaunertal? Op de ‘Badesee’ van Ried im Oberinntal, die vlakbij de skilift naar Fendels ligt, kan uitstekend geschaatst worden. De ijsbaan heeft een oppervlakte van maar liefst 7.000 m² en biedt plezier aan groot en klein. Het is de grootste ijsbaan van de regio en hierdoor is er ook voldoende ruimte om te ijshockeyen en ijsstokschieten. De ijsbaan van Ried im Oberinntal is dagelijks van 13:00 tot 24:00 uur geopend.

#7. Zell am See

Vroeger kon je vrijwel iedere winter schaatsen op de Zeller See, maar hier is helaas geen sprake meer van. Mocht het meer wel dichtgevroren raken, dan kun je er fantastisch schaatsen. Wanneer de omstandigheden optimaal zijn kun je zo naar Thumersbach schaatsen. Blijkt het ijs op de Zeller See toch nog te dun, dan kun je altijd nog uitwijken naar de indoor ijshal van het Freizeitcentrum in Zell am See.

#8. Lienz

Lienz is een levendige wintersportstad en de grootste plaats van Oost-Tirol. De stad heeft een zuidelijk temperament wat terugkomt in zowel de architectuur als de natuur. In de omgeving van Lienz kun je tal van winteractiviteiten ondernemen. Wie wil schaatsen moet naar de Tristacher See. Doorgaans is het meer van half december tot begin maart bevroren, waardoor schaatsliefhebbers een ijsbaan van 50.000 m² tot hun beschikking hebben. Skiën doe je op de pistes van Hochstein en Zettersfeld.

#9. Afritz am See

In Karinthië liggen tal van meren om op te schaatsen. Ook de Afritzer See bij Afritz am See is een uitstekende bestemming voor mensen die graag de ijzers onderbinden. Je hebt hier zelfs de mogelijkheid om kennis te maken met ijssurfen. Een echte ‘geheimtip’ is de Egelsee. Dit meer vriest iedere winter dicht en de eigenaar van Gasthof ‘Lug ins Land’ zorgt altijd weer voor een sneeuwvrije baan.

#10. Saalfelden

In Saalfelden gaat ijssport veel verder dan alleen schaatsen. Op de Ritzensee kun je namelijk ook ijsstokschieten, ijshockeyen en zelfs ijskarten! Ook is er in het nabijgelegen Lenzing een ijsspeedway waar wedstrijden op worden georganiseerd. De natuurijsbaan op de Ritzensee is dagelijks tot 20:30 uur geopend. Saalfelden ligt op een kruispunt van diverse dalen. Je kunt hierdoor onder andere gaan skiën in Hochkönig, Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn en Zell am See - Kaprun.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.