Skip to navigation Skip to main content

Valloire: skiën op de flanken van de Galibier

15934 - Valloire: skiën op de flanken van de Galibier (1)
Valloire

Bij de naam Valloire moet ik altijd direct aan de Col du Galibier denken. Talloze keren ben ik door het dorp gefietst richting de top van de bekende Alpencol. Terwijl mijn benen brandden en het zweet over mijn voorhoofd parelde, had ik maar weinig oog voor dit sfeervolle dorpje in de Franse bergen. Nu heb ik eindelijk de kans en tijd om Valloire echt te gaan ontdekken. Nu geen spierpijn door het malen van de pedalen, maar door het maken van skikilometers in het prachtige skigebied. Na een paar dagen Valloire ben ik verkocht. Zowel in de zomer als in de winter is dit een sportieve topbestemming.

Sneeuw op de Col du Télégraphe

De weg richting Valloire is bekend terrein voor mij. Jaarlijks rijd ik tijdens La Marmotte met de racefiets door de Maurienne-vallei richting de Col du Galibier. Hoe anders zijn de omstandigheden nu. Op de Col du Télégraphe ligt sneeuw en in Valloire geen wielrenners, maar wintersporters met hun ski’s op de rug. Er gaat een wereld voor mij open. Voor alles waar ik in de zomer geen tijd voor heb, kan ik nu rustig de tijd nemen. Ik wandel door het dorp en ontdek de ijsbaan, de winkeltjes met lokale producten, de gezellige barretjes en de skiliften... Ahhh dus zo ziet Valloire eruit! Het dorp blijkt een flinke omvang te hebben, maar het is er desondanks zeer sfeervol en gemoedelijk.

Indrukwekkende bergwereld

Vanuit het centrum van het dorp neem ik de Crêt de la Brive gondel richting de pistes. Het skigebied van Valloire beschikt over 150 kilometer aan pistes en reikt tot een sneeuwzekere hoogte van 2600 meter. Via de 6-persoons Brive 2 stoeltjeslift bereik ik het hart van het skigebied. Voor ik mijn eerste meters maak sta ik even stil bij het waanzinnige uitzicht. Valloire wordt omgeven door een indrukwekkende bergwereld met blikvangers als de Mont Thabor (3178m), Aiguille Noire (2869 m) en La Meije (3982 m). In de zomer heb ik hier regelmatig ‘zwarte sneeuw’ gezien door het afzien op de racefiets, maar nu bevind ik mij in een winterse wereld met meters en meters sneeuw.

geprepareerde pistes van Valloire

Niemand te bekennen op de vers geprepareerde pistes van Valloire

Valmeinier

Op naar Valmeinier!

Skiverbinding naar Valmeinier

De pistes van Valloire liggen er heerlijk bij. Ze zijn opvallend goed geprepareerd, de sneeuw is perfect en het is erg rustig. Op de flanken van Le Crey du Quart skiën we over brede blauwe (en rode) pistes richting de Combe Orsière. Dit is een van de pistes die aansluiting biedt op de afdalingen van Valmeinier aan de overzijde van de berg. Valmeinier ligt te blaken in de zon en is een dorp dat volledig op wintersport is gericht. Geen authentieke sfeer of gezellig centrum, maar accommodaties aan de piste en optimale ski-omstandigheden. Ook de pistes in dit deel van het skigebied skiën heerlijk weg. Lastig wordt het nooit en de kilometers vliegen voorbij. Door het weidse karakter voelt het skigebied voor mij groter aan dan dat het in werkelijkheid is. Je kunt hier een heerlijke dagtocht maken!

Wonderschone Selles afdaling

Na de lunchpauze bij Chateau Ripaille (Tartiflette!) skiën we richting de pistes rechts van Valloire. Om hier te komen nemen we de Selles piste die ongelofelijk veel indruk op mij maakt. De piste is slechts een ‘pad’ maar de bergwereld waar je je in bevindt is adembenemend. We spotten hier zelfs een aantal gemzen die zich hoog in de bergen begeven. In dit deel van het skigebied blijken ook de enige zwarte pistes van Galibier Thabor te liggen. Met deze sneeuwcondities echter helemaal niet lastig. Vanaf hier heb je de mogelijkheid om naar Les Verneys, aan de buitenrand van Valloire, te skiën. Hier bevindt zich overigens ook een gratis oefenlift voor beginners en kinderen.

Selles afdaling

Uitzicht op de Selles afdaling

Nu ook in de winter bij mij geliefd

Na talloze keren door het dorp te zijn gefietst, had ik nu eindelijk de tijd om Valloire de aandacht te geven die het verdiende. Valloire blijkt niet alleen een topbestemming voor wielrenners, maar ook voor wintersporters. Het sfeervolle dorp voelt authentiek, maar levendig aan en in het skigebied kan ieder type wintersporter zich vermaken. Stunten in het funpark, off-piste door de poedervelden of leren skiën op eenvoudige pistes, in Valloire kan het! Valloire is nu ook in de winter bij mij geliefd.

Klik hier voor meer informatie over France Montagnes >

Galibier Thabor

Overal in het skigebied heb je een prachtig uitzicht

Valloire wordt omgeven door machtige bergen (Foto: © OT Valloire - B. Grange )

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.