Skip to navigation Skip to main content

Met de bus op wintersport: de voor- en nadelen

Reizen naar de skigebieden kan op veel manieren. Met de bus op wintersport is iets waar je misschien niet zo snel aan zult denken. Logisch, want de lange busreis is niet de meest aantrekkelijke reden. Toch heeft een wintersport met de bus ook een aantal voordelen. Denk je eens in: niet zelf hoeven rijden, maar zo’n 12 uur lang plaatsnemen in een comfortabele stoel en een beetje relaxen. Onderweg kun je spelletjes spelen en maak je er een gezellige tijd van met de medepassagiers. In dit weblog heb ik de voor- en nadelen van een wintersport met de bus op een rijtje gezet.

Voordeel: extra dagen op de ski’s

Als je met de bus op wintersport gaat, dan win je extra tijd. De meeste bussen rijden ’s nachts en dat betekent dat je eigenlijk twee hele dagen extra op de piste hebt. Bij een weekreis vertrek je op vrijdagmiddag/avond en kom je ’s ochtends vroeg aan. Het vertrek is pas op zaterdagavond en dat betekent meer tijd op de ski's. Ook bij een midweek is een busreis ideaal.

Voordeel: gezellig als je met een hele groep op wintersport gaat

Als je met een grote groep op wintersport gaat, dan is de bus perfect. Is de groep groot genoeg, dan kan het zelfs zijn dat jullie de hele bus alleen hebben. Geen gezeur met de indeling van de auto’s en de kosten voor de benzine. Het feest begint al bij vertrek en onderweg is het een en al gezelligheid.

Voordeel: je ontmoet allemaal nieuwe mensen

Een busreis is gezellig en je leert altijd nieuwe mensen kennen. Je bent samen met allemaal andere wintersportfans die meestal hetzelfde gebied bezoeken als jij. Knoop een praatje met elkaar aan en maak er een gezellige tijd van. Vaak kom je elkaar op de terugweg ook weer tegen en kun je alle avonturen van de afgelopen week bespreken. Zonder dat je het door hebt, is er weer een paar uur verstreken!

Voordeel: je hoeft zelf niet te rijden

Een voordeel van de busreis is dat je zelf niet hoeft te rijden. Je hoeft je niet urenlang te focussen op buitenlandse snelwegen, je kunt gewoon lekker onderuit gaan zitten, een filmpje kijken en relaxen. Bij sneeuw hoef je niet zelf kettingen om te leggen en ook van filerijden heb je geen last.

Nadeel: de reistijd duurt lang

Een wintersport met de bus betekent een langere reistijd. Bussen mogen niet harder dan 100 km per uur en dat duurt een stuk langer. Gemiddeld ben je zo’n 12 tot 14 uur onderweg en dat is een behoorlijke tijd.

Nadeel: je slaapt wel of je slaapt niet

Eigenlijk kan dit punt als voor- en nadeel worden gezien, want slapen in de bus is helaas niet voor iedereen weggelegd. Ondanks de luxe stoelen is de houding die je aanneemt niet bepaald comfortabel. Tel daar de snurkende of luidruchtige medepassagiers bij op en je bent verzekerd van een helse nachtrust. Heb je hier geen last van, dan heb je mazzel en kom je helemaal uitgerust aan op de plaats van bestemming.

Nadeel: op locatie heb je geen auto tot je beschikking

Met de bus op wintersport betekent geen eigen vervoer op locatie. Natuurlijk staat de auto bijna de hele week stil, maar kijk wel van tevoren wat de afstand tot het centrum en de skipistes is. Kun je dit gemakkelijk lopen of is er een skibus in de buurt? Je wilt immers niet alles met de taxi moeten afleggen.

Nadeel: je bent afhankelijk van vaste pauzes

Bij een wintersportreis met de bus ben je afhankelijk van vaste pauzes. Meestal stopt de bus om de paar uur. Vooral met kleine kinderen is dat niet ideaal. Ze moeten lang stilzitten en zich vermaken in een kleine ruimte.

Nadeel: je moet naar een vaste opstaplocatie in Nederland

De bussen vertrekken vanaf een standaard locatie in Nederland. Je kunt er zelf voor kiezen of dat in het noorden, midden of zuiden van Nederland is, maar je moet daar wel zelf zien te komen. Met een beetje mazzel kan iemand je halen en brengen, maar het kan ook zo zijn dat je het eerste stuk met het OV met afleggen.

Tips voor reizen met de bus:

  • Neem een dekentje en kussentje mee om de nacht zo aangenaam mogelijk te maken. Ben je een lichte slaper en heb je snel last van geluid? Neem dan ook oordoppen mee.
  • Zorg voor snacks en drinken onderweg. Let daarbij uiteraard wel op de regels en voorschriften van de busmaatschappij.
  • Spelletjes zijn perfect om de lange busreis door te komen. Klik hier voor een aantal makkelijk mee te nemen spelletjes >
  • Veel reisorganisaties bieden aantrekkelijke deals aan voor een wintersport met de bus. Het is dus altijd verstandig om te vergelijken wat een busreis kost in vergelijking met de auto.

Wat is voor jou een belangrijk voor- of nadeel om wel of niet met de bus op wintersport te gaan?

Ook interessant:

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.