Skip to navigation Skip to main content

Een skisafari langs de beste berghutten van St. Johann in Tirol & Oberndorf

In het skigebied St. Johann in Tirol & Oberndorf vind je in verhouding tot het aantal pistekilometers (42) veel berghutten (18!). Het is dan ook echt aan te raden om er tijdens je wintersport een culinaire skisafari te maken. Ideaal voor liefhebbers van skiën én lekker eten! Plan je de skidag dus een beetje in drieën (voorafje – lunch – toetje), dan kun je een leuke en culinaire skisafari maken. In dit weblog neem ik je mee naar de drie beste berghutten in het skigebied en geef ik je een aantal tips.

Wintersport in St. Johann in Tirol & Oberndorf

St. Johann in Tirol en Oberndorf delen samen een skigebied met 42 km aan pistes, gelegen op de imposante en 1996 meter hoge Kitzbüheler Horn. Het hoogste punt dat je op ski's kunt bereiken, ligt op 1604 meter hoogte. Vanuit meerdere punten in het skigebied geniet je van een schitterend uitzicht op de dorpen en omringende bergwereld. St. Johann in Tirol & Oberndorf is een ideale bestemming voor families en beginners. Het skigebied is ontzettend kindvriendelijk. Tijdens het skiën kom je continu klasjes tegen en na afloop van de skidag staan alle kleintjes te dansen bij de kinderlanden op de hits van mascotte Valle. Beginners kunnen hier in alle rust oefenen. Echt moeilijk wordt het hier bija nooit. Gevorderden kunnen rekenen op brede afdalingen om lekker op te carven. Een tip voor wat meer uitdaging is zwarte piste 7a, de dalafdaling naar Oberndorf die vooral 's ochtends vroeg heel lekker is.

Een culinaire skisafari in St. Johann in Tirol & Oberndorf

Het skigebied St. Johann in Tirol & Oberndorf leent zich uitstekend voor het maken van een culinaire skisafari. Met 18 berghutten op 42 pistekilometers zijn daar meer dan voldoende mogelijkheden voor. Zoals hierboven al benoemd, is het verstandig om de dag in drieën op te delen. Dus bijvoorbeeld eerst een warme choco met Apfelstrudel om 10.30 uur. Om 13.00 uur een lekkere lunch met een typisch Oostenrijks gerecht en om 15.30 uur afsluiten met een toetje en drankje. De beste berghutten voor een culinaire skisafari heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet. Uiteraard zelf getest ;-).

10.30 uur: Apfelstrudel en warme choco bij de Stanglalm

Nadat je in St. Johann of Oberndorf de lift naar boven hebt gepakt, ski je eerst een paar afdalingen. Koers wel meteen richting de Penzing stoeltjeslift, zodat je in de buurt bent van berghut nummer 1. Ski hier bijvoorbeeld de zwarte 7a en de rode 6a. Beide kun je met gemak een keer herhalen, zo lekker zijn ze. Om 10.30 uur is het tijd voor de eerste pauze bij de Stanglalm. Een sfeervolle en traditionele hut die ietwat verscholen ligt. Geniet uiteraard eerst even van het uitzicht op de Wilder Kaiser. Neem daarna binnen plaats of op het knusse terras. Bestel een warme choco en neem er lekker een Apfelstrudel bij. Dan kun je alvast een bodem leggen voor de rest van de dag.

13.00 uur: lunchen bij Berggasthaus Harschbichl

Nadat je van de warme choco en Apfelstrudel genoten hebt, is het tijd om de eerste calorieën er weer af te skiën. Berghut nummer twee is Berggasthaus Harschbichl. Een mooie en sfeervolle grote hut, met een heerlijk terras in de zon. Neem daar op zonnige dagen zeker plaats, dan smaakt je lunch nog lekkerder! De route van de Stanglalm naar deze hut is niet heel lang. Je hoeft er alleen piste 5a, piste 1 en de Harschbichlbahn voor te pakken. Eenmaal boven kun je meteen neerploffen op het terras, maar je kunt ook dalafdaling 1 skiën naar St. Johann. Deze piste is deels rood en blauw. Is er tijd over, ski dan ook piste 1 en 2 naar St. Johann. Om 13.30 uur is het tijd voor lunch. Gek op kaas? Bestel hier dan zeker de Käsespätzle, die is goddelijk.

15.30 uur: een laatste drankje en toetje bij berghut Grander Schupf

Na een heerlijke lunch is het tijd voor een paar afdalingen. Begin rustig, je hebt net gegeten en ga dus niet meteen te hard van stapel. Kies je voor piste 2a naar de Jodlalm, houd dan wel rekening met een lange 2-persoons stoeltjeslift. Wel fijn om even bij te komen en van het uitzicht te genieten. Geen zin in lang liften? Ski dan weer helemaal naar het dal. Nu is het tijd voor het toetje. Koers hiervoor naar de prachtige Grander Schupf. Het maakt niet uit waar je gaat zitten, binnen en buiten is het prachtig. Bestel een heerlijk bordje Kaiserschmarrn als toetje en neem er een lekker drankje bij. Daarna is het tijd om af te sluiten en terug te skiën naar het dalstation van de Eichenhofbahn in St. Johann in Tirol. Wederom een heerlijke piste.

Tips in St. Johann in Tirol & Oberndorf

  • Om in St. Johann in Tirol & Oberndorf te gaan skiën, hoef je niet per se in één van de dorpen te verblijven. Naast een culinaire skisafari leent dit dorp zich ook voor een echte skisafari waarbij je meerdere gebieden in één vakantieweek combineert. Schaf hiervoor de SuperSkiCard aan. Dan heb je niet toegang tot 42, maar 2750 pistekilometers.
  • Ga je op wintersport met niet-skiërs? Ook dan is dit skigebied ideaal. Een aantal berghutten is gemakkelijk met de gondel of te voet te bereiken.
  • Ben je van plan om ook een culinaire skisafari te maken? Kies er dan voor om de gerechten te delen. Zo ski je niet de hele dag met een onwijs vol gevoel de pistes af!
  • Krijg hieronder een indruk van 'skiën in St. Johann in Tirol & Oberndorf'


Wat is jouw favoriete berghut in St. Johann in Tirol & Oberndorf?

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.