Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: In het weekend sneeuw

1568 - Alpenweer: In het weekend sneeuw (1)

Er zullen sluierwolken over de Alpen trekken, maar eerst overheerst nog de zon. Wel kan er in vroege ochtend met name in het noorden en westen nevel, mist en/of lage bewolking aanwezig zijn. Maar op zondag zal het beeld vooral bepaald worden door de sneeuw die zal gaan vallen.

Neerslag hoeveelheid op zondagochtend tussen 06.00 uur en 09.00 uur.

Zonnig, in het weekend meer bewolking gevolgd door sneeuw

Een uitgestrekt hoge drukgebied over het midden en zuiden van Europa gaat spoedig zijn invloed over de Alpenlanden verliezen. Op zaterdag ruimt de stroming al naar het noordwesten, doordat een lagedrukgebied zich boven het noorden van Polen zal nestellen. Hierdoor zal een frontale zone van noordwest naar zuidoost over de Alpen trekken en voor steeds meer bewolking gaan zorgen. Er zal vooral op zondag veel regen en boven de 1800m sneeuw gaan vallen. Op datzelfde moment ontwikkelt zich een zeer venijnig lage drukgebied nabij IJsland, dat voor de volgende verandering zal gaan zorgen.

Na het weekend sterke tegenstellingen tussen het noordelijk- en zuidelijk Alpengebied
Het lagedrukgebied koerst op maandag richting de Golf van Biskay om vervolgens weer naar het noorden te trekken. Hierdoor zal de stroming weer vanuit het zuiden komen en verdwijnt de meeste bewolking weer richting het noorden. Daar waar het noorden dan als gevolg van föhn werking met opklaringen te maken krijgt, zal in het zuidelijk deel de bewolking door stau werking overheersen.

Betrouwbaarheid:
Circa 80% van de computerberekeningen geven bovenstaand drukpatroon aan, zelfs grote betrouwbaarheid in de veranderende koers van het venijnig lage drukgebied.

Duitsland: Licht, geleidelijk zwaar tot geheel bewolkt en sneeuw. Na het weekend meer zon.


Vandaag:
In de vroege ochtend lokaal mistbanken, overdag licht bewolkt. Zwakke veranderlijke wind, kans op windstoten in de bergen.
Morgen:
In nacht nevelig en iets grotere kans op mistbanken. Overdag zonnige perioden. Van het noordwesten uit toenemend bewolking. De wind west-zuidwestelijk en zwak.
Zondag t/m Woensdag :
Bewolkt en regenachtig, geleidelijk aan boven 1500m toenemende sneeuwkansen. Na het weekend steeds meer opklaringen en droog.

Frankrijk: Licht, geleidelijk zwaar tot geheel, bewolkt en sneeuw boven 1500m.


Vandaag:
In de vroege ochtend lokaal mistbanken. Overdag licht bewolkt en droog, zwakke west-zuidwesten wind.
Morgen:
In de vroege ochtend lokaal een mistbank. Overdag licht bewolkt, maar in middag geleidelijk, van het noordwesten uit, toenemend naar half tot zwaar bewolkt. Droog zwakke veranderlijke wind.
Zondag t/m Woensdag :
Op zondag geheel bewolkt en sneeuw boven 1800m, later 1200m. Na het weekend wisselend bewolkt en af toe regen of sneeuw. Op dinsdag mogelijk veel sneeuw boven 1200m.

Italië: Licht, toenemend naar geheel bewolkt en sneeuw.


Vandaag:
In de ochtend lokaal nevel of mistbanken, overdag licht tot half bewolkt. Zwakke veranderlijke wind.
Morgen:
Licht toenemend naar half bewolkt, maar droog. Zwakke veranderlijke wind.
Zondag t/m Woensdag :
Verder toenemende bewolking op nadering frontale zone. Op maandag zwaar tot geheel bewolkt en kans op sneeuw boven 1800m. De dagen erna zwaar bewolkt met regen en/of sneeuw.

Oostenrijk: Licht, geleidelijk zwaar tot geheel bewolkt gevolgd door sneeuw.


Vandaag:
Wolkenvelden trekken van west naar oost over, maar de zon is ook volop aanwezig. In de dalen zal de bewolking wel eens hardnekkiger kunnen zijn. De wind is veranderlijk en zwak.
Morgen:
Licht bewolkt. Tegen de avond neemt, van het noordwesten uit, de bewolking steeds meer toe en zal in het uiterste noordwesten de eerste neerslag vallen.
Zondag t/m Woensdag :
Op zondag geheel bewolkt en zal er boven de 1200-1500 sneeuw gaan vallen. Hoeveelheden lopen uiteen van 15-25cm. Na het weekend wisselend bewolkt, en vooral aan de zuidflanken kans op sneeuw boven 1800m.

Zwitserland: Licht, overgaand naar zwaar tot geheel bewolkt en kans op sneeuw.


Vandaag:
Wolkenvelden trekken van west naar oost over, maar de zon is ook volop aanwezig. In de dalen zal de bewolking wel eens hardnekkiger kunnen zijn. De wind is veranderlijk en zwak.
Morgen:
Licht bewolkt. Tegen de avond neemt, van het noordwesten uit, de bewolking steeds meer toe en zal in het uiterste noordwesten de eerste neerslag vallen.
Zondag t/m Woensdag :
Op zondag geheel bewolkt en zal er boven de 1500 sneeuw kunnen gaan vallen. Na het weekend wisselend bewolkt, en vooral aan de west flanken kans op sneeuw boven 1800m.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.