Skip to navigation Skip to main content
1425 - Freeriden: wat is dat nou eigenlijk? (1)

Freeriden, je hoort de term steeds meer en meer voorbijkomen bij enthousiaste wintersporters, maar wat is dat nou eigenlijk? Wij leggen het je uitgebreid uit in dit weblog! Freeriden is een unieke vorm van het traditionele skiën, waarbij je je buiten de geprepareerde pistes begeeft. Letterlijk betekent freeriden 'vrij rijden' en dat is ook waar het allemaal om draait bij deze bijzondere tak van de wintersport: vrijheid. Een freerider heeft als doel een eigen unieke lijn uit te kiezen en deze zo creatief mogelijk naar beneden te skiën.

Freeriden: waar komt het vandaan?

De term 'freeriden' komt oorspronkelijk uit het snowboarden en is ontstaan om de verschillende disciplines en de daarbij horende boards van elkaar te onderscheiden. In de loop der jaren werd deze populaire term overgenomen in veel andere sporten en na de geboorte van de carveski's, nam ook de skiwereld het freeriden over als onderdeel van de sport. Skiën is sindsdien niet langer enkel en alleen voorbehouden aan mensen die binnen het geprepareerde terrein blijven. Freeriden, ook wel 'off-piste skiën' genoemd, wint nog steeds aan populariteit.

1425 -  (2)Vrijheid

Freeriden is een unieke variatie op het traditionele skiën. Freeriders zoeken naar de mooiste afdalingen buiten de piste, in ongerept en ongeprepareerd gebied. Freeriden betekent letterlijk 'vrij rijden' en dat is ook waar het allemaal om draait bij deze bijzondere tak van de wintersport: vrijheid. Iedere wintersporter die zich buiten de gebaande paden begeeft, kiest een unieke lijn in het poederparadijs en daalt deze op een eigen creatieve manier naar beneden. De keuze van die lijn hangt af van de sneeuw- en weercondities en wat jou op dat moment het beste en leukste lijkt. Waar komt de wind vandaan en ligt de beste (en veiligste) sneeuw? Ligt er onder die rots genoeg sneeuw om veilig te kunnen landen na een sprong? Maar vooral ook: hoe staat het met het lawinegevaar? Allerlei keuzes die een freerider bewust en onbewust maakt, om op de veiligste manier de mooiste afdalingen te kunnen maken.

Hier vind je 5 tips voor off-piste skiën >

Altijd en overal

Het mooie van freeriden is dat je het altijd en overal kunt doen. Bijna ieder skigebied is voorzien van prachtige off-piste mogelijkheden, die bij het ene gebied al wat spectaculairder zijn dan bij het andere. Bij freeriden gebruik je het terrein wat er op dat moment voorhanden is: een bultje voor een sprong, een stuk poeder voor een lekkere spray en een rots om vanaf te springen. Dat maakt freeriden nou zo uniek, leuk en uitdagend. Je gebruikt namelijk de hele berg en doet het met de mogelijkheden van dát moment. Sneeuwt het, dan zoek je de bomen op voor meer contrast, is het al dagen mooi weer en is de poeder uitgespoord, dan zoek je natuurlijke schansen die her en der steeds meer ontstaan.

Hier vind je de 10 beste off-piste bestemmingen >

Lawinegevaar

Steeds meer wintersporters verlangen ernaar om zich eens buiten het gemarkeerde gebied te begeven. Voor velen bestaat er bovendien niets mooiers dan een lange afdaling in de verse poedersneeuw. Helaas neemt deze prachtige uitvoering van de wintersport ook een groot risico met zich mee: lawinegevaar. Off-piste wordt het gebied namelijk niet geprepareerd, gemarkeerd of gecontroleerd op lawine's. Hoe ervaren je ook mag zijn en hoe mooi de weersvoorspellingen ook mogen lijken, de natuur en de bergen blijven onvoorspelbaar en het gevaar op lawines loert altijd om de hoek.

Freeriden doe je met een gids

Ga daarom nooit alleen het off-piste terrein in en zorg altijd dat je over de juiste kennis en uitrusting beschikt. We raden aan om ook altijd een gids mee op pad te nemen. Zowel op verse poederdagen als dagen waarop alles verspoord lijkt, kan een gids je trakteren op de mooiste en heerlijkste poederafdalingen, die je zelf nooit had kunnen bedenken! Om meer kennis op te doen van de risico's van lawines of om alleen maar een beetje meer bewustheid te scheppen, zijn er tegenwoordig verschillende initiatieven in Nederland. Het Snow Safety Center is actief met theorie- en praktijkcursussen, van een lawinepieper zoekactie op het strand, tot een week lang praktijkervaring op doen in de echte bergen.

Freeride uitrusting

Freeriden is een aparte tak van het traditionele skiën en vraagt om een speciale uitrusting. Een paar freeride ski's is geen overbodige luxe en ook een lawine-uitrusting is onmisbaar. De kwaliteit van de sneeuw buiten de pistes is heel anders dan in het gemarkeerde skigebied. Off-piste wordt de sneeuw namelijk niet geprepareerd of gecontroleerd, waardoor de hopen sneeuw zich alsmaar blijven opstapelen. Freeride ski's zijn speciaal gemaakt voor afdalingen in deze poedersneeuw. Kenmerk van deze ski's is dat ze zo breed zijn, waardoor je extra drijfvermogen krijgt en als het ware op de poedersneeuw blijft drijven. Bovendien schuilt het lawinegevaar in het off-piste terrein achter iedere hoek en is een lawine-uitrusting een echte must als je gaat freeriden. Deze lawine-uitrusting bestaat uit de volgende onderdelen:

1425 -  (3)

Freeride wedstrijden

Freeriden is dus een creatieve, vrije sport die door het dreigende gevaar nog net wat spectaculairder oogt. Een ideale discipline dus om commercieel op in te spelen. Er worden dan ook steeds meer freeride wedstrijden georganiseerd, die veel aandacht trekken van wintersportliefhebbers. Voor de wedstrijd wordt er 'een wedstrijd face' afgebakend, waarin de freerider zijn unieke skikunsten mag laten zien tijdens zijn of haar afdaling. De jury beoordeelt iedere 'run' vanaf de voet van de afdaling en geeft iedere deelnemer een score tussen 0 en 100. Ondanks dat deze wedstrijden behoorlijk aantrekkelijk en populair zijn bij de wintersporters, stroken ze eigenlijk niet helemaal met de definitie van freeriden. Een wedstrijd werpt namelijk kaders en regels op, en dat is nou net wat we niet willen bij het freeriden. Daarom zijn er ook veel grote namen (bv. Jeremy Jones) die hebben besloten niet deel te nemen aan deze wedstrijden.

Benieuwd naar een freeride wedstrijd? Kijk dan wanneer de volgende 'Freeride World Tour'-wedstrijden plaatsvinden en wie weet ben jij er volgende keer bij!

Winter Female Author 2

Over Luna

Luna is niet alleen gek van skiën, maar ook van après-skiën. De hele zomer telt ze de dagen af tot het moment dat ze weer op de ski's mag staan. Skilerares worden staat hoog op haar bucket list.