17 januari 2010 door Inge in 'Materiaal'' | 11 Reactie(s)

Sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw! Nederland is al weken wit. Iedereen die naar buiten gaat denkt er goed over na wat hij aan doet; muts op, sjaal om, handschoenen aan en, niet te vergeten, schoenen met een goed profiel. Maar, hoe doen we dat op wintersport? Waar moet je aan denken als je de piste op gaat en het sneeuwt?

De hele week sneeuw!

Vorig jaar heb ik wat sneeuw betreft een fantastische wintersportvakantie gehad, iedere dag verse poeder. Helaas was het niet het geval dat, net zoals 4 jaar geleden in Italië, het ’s nachts sneeuwde en overdag de zon scheen… Nee, op één dag na, heeft het iedere dag gesneeuwd: 7 van de 8 dagen! Super natuurlijk, die verse sneeuw, maar het is wel handig om er wat je uitrusting betreft rekening mee te houden. Daarom hier enkele tips ter voorbereiding op een wintersportdag (of meerdere) in de sneeuw.

Kleding

Wij hebben het hier al vaker vermeld op de website en in weblogberichten, maar ook wanneer het sneeuwt is het belangrijk dat je laagjes aantrekt! Met een eerste laag die voornamelijk vocht reguleert en een tweede laag die zorgt voor warmteregulering. De belangrijkste laag wordt, wanneer je gaat skiën of snowboarden in de sneeuw, gevormd door de derde laag, ofwel de beschermende laag. Zorg voor een goede water/sneeuwdichte jas! Wat eveneens erg fijn is, is als er een sneeuwvanger in de jas zit (zie afbeelding). Als het sneeuwt betekent dit dat er een verse, losse laag sneeuw op de piste komt te liggen. Wanneer je valt zit deze sneeuw overal. Een sneeuwvanger zorgt ervoor, zoals de naam al zegt, dat de sneeuw opgevangen wordt en je rug niet nat wordt. In veel gevallen kun je je jas ook vastmaken aan je broek, waardoor je de kans op een natte rug nog kleiner maakt. Ook is het fijn als er een capuchon aan je jas zit, zodat er geen sneeuw in je nek belandt en je hoofd droog blijft.

Skibril

Een zonnebril op de piste is erg fijn als de zon schijnt, maar niet wanneer het sneeuwt! Ten eerste zie je over het algemeen niet al te veel door de donkere glazen en ten tweede weten sneeuwvlokken altijd tussen de bril door in je ogen te komen. Ga daarom de piste op met een skibril/goggle. Belangrijk bij deze bril is de lens, er zijn namelijk verschillende soorten lenzen:

  • Gele/ gouden lens: deze lenzen filteren blauw licht weg. Hierdoor worden schaduwplekken benadrukt. Ze zijn geschikt in alle omstandigheden, maar het meest geschikt voor omstandigheden met matig of weinig licht.
  • Oranje/ rode lens: deze lenzen nemen 20 tot 56 procent van het zonlicht op en zijn geschikt voor zwak licht.
  • Rose/ amberkleurige lens: deze lenzen nemen 57 tot 81 procent van het zonlicht op en zijn geschikt voor gemiddeld zonlicht.
  • Bruine/ zwarte lens: glazen van een skibril zijn meestal donker, deze zijn erg geschikt bij extreem veel licht en dus op zonnige dagen.
Wanneer het sneeuwt kun je dus het beste gebruik maken van een skibril met een lichte lens (gele/gouden lens). Deze filtert weinig licht weg, waardoor je op sneeuwachtige dagen ook nog (redelijk) goed ziet.

Overige tips

Naast de juiste kleding en een goede skibril is het handig om waterdichte zakjes bij je te hebben. Mocht je van plan zijn veel te vallen, of mocht het zo hard sneeuwen dat je toch nat wordt, dan kun je zaken als bijvoorbeeld je telefoon, fototoestel, portemonnee en skimap toch droog bewaren. Ook is een hoes voor om je rugzak (als je daarmee skiet) erg handig om je spullen droog te houden.

Reactie(s)

door Jan op 18 januari

Bij de Xenos kun je goedkoop aan waterdichte zakjes komen, erg handig!door edith 18/01-2010 op 18 januari

Wat voor bril wordt er aangeraden als je slechte ogen heb b.v.ook nog met een leesgedeelte erin ik heb zelf adidas met een binnenbrilletje op sterkte en kan met donkeren glazen slecht diepte bepalen. graag advies.door op 18 januari

Voor je adidas bril andere glazen bestellen, kost ong. 40 €... Of een adidas goggle, ook beschikbaar met inzet stuk voor brillen glazen..... Anders een goggle gemaakt voor bril dragende mensen.... Past zo over je bril heen, kost ong. € 40..... Succesdoor Jasper op 18 januari

Ik heb de ID2 van Adidas, met een zilvere en gele lens, welke ik naar behoefte eenvoudig kan verwisselen. Omdat ik een sterkte nodig heb, zit er een klein brilletje in de goggle geklikt, waardoor ik gewoon met sterkte kijk. Super! Bij mist of veel sneeuwval, plaats ik de gele lens. Niet dat je dan gelijk alles ziet, maar de contouren worden wel beter zichtbaar. Als het zicht écht héél slecht is, adviseer ik om gewoon niet teveel risico's te nemen en de piste te laten voor wat ze is. Dat jij beter zich hebt, wil nog niet zeggen dat alle malloten dat hebben ;)door anoniem op 19 januari

wat moet je doen als je bril en of skibril beslaat als het slecht weer is en je zit in een stoeltjes lift met een kap er over, hier heb ik elk jaar problemen mee. Graag adviesdoor Patrick op 19 januari

Ik heb sinds kort een blauwe lens, is deze ook geschikt voor slechtweer? Of is geel het enige?door Patrick op 23 januari

Dank je Inge! Ik ga op onderzoek uit.door tjanne op 27 januari

hallo,wij gaan tijdens de krokus skieen op de kronplatz,enig idee welk weer het wordt?Laat een reactie achter

Inge ‘moet’ ieder jaar minimaal een paar keer op de ski’s staan. Ze houdt van lange dagen skiën, lekker eten in de zon op het terras en daarna een gezellige après-ski. Het complete wintersportplaatje dus!

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen