14 januari 2018 door Miranda in 'Stellingen''

Stelling: 60 km piste is toch ook genoeg?

De grootte van een skigebied is nog steeds één van de belangrijkste punten waar een wintersporter naar kijkt bij de keuze van zijn of haar skigebied. En de ondernemers in de Alpen spelen hier al jaren op in: steeds meer skigebieden worden met elkaar verbonden, waardoor er XXL skigebieden ontstaan met een enorm aantal pistekilometers. Maar wat mij betreft verhogen deze extra pistekilometers niet mijn wintersportplezier. Soms moet je in een lange verbindingslift zitten die niet direct een extra afdaling geeft. Heb je echt 300 of 600 km aan pistes nodig voor een week wintersport? Onzin, ik vind 75 km ook ruim voldoende.

Groot, groter, grootst

Skigebieden in de Alpen doen er alles aan om zo aantrekkelijk mogelijk te zijn voor wintersporters. Zo worden langzame liften vervangen door moderne snelle versies en de capaciteit verder verhoogt, zodat we niet lang meer hoeven te wachten in de rij. Maar de meeste skigebieden willen vooral groot zijn. Veel pistekilometers. Hierdoor ontstond een aantal jaren geleden een discussie, want veel skigebieden bleken te sjoemelen met het aantal pistekilometers en waren in werkelijkheid veel minder groot dan ze deden geloven. 3 pistes op dezelfde afdaling intekenen, geeft natuurlijk niet het gevoel van een andere piste. Dé manier om wel extra pistekilometers te krijgen, is het aanleggen van nieuwe afdalingen of een verbinding met een skigebied in de buurt.

Groot skigebied

Prachtig het skigebied van Les Trois Vallées in Frankrijk, maar hoeveel van de 600 km leg je echt af in week?

Skigebieden met elkaar verbinden

De afgelopen jaren zijn er heel wat skigebieden aan elkaar ‘geknoopt’. Denk hierbij aan Skicircus, dat 2 jaar geleden door een lift werd verbonden met Fieberbrunn en Warth - Schröcken, Lech am Arlberg en St. Anton am Arlberg die inmiddels één skigebied vormen. Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau ontstond doordat er een gondellift werd gebouwd tussen Wildschönau en Alpbach. Deze verbindingen leveren natuurlijk altijd meer pistekilometers op, maar de verbindingen zijn soms verre van ideaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Vanoise Express tussen Les Arcs en La Plagne. Leuk hoor, dat je dan ineens een skigebied met ruim 400 km aan pistes hebt, maar tel eens op hoeveel minuten je in de lift zit vanaf het moment dat je in de verbindingslift stapt en weer een afdaling kunt gaan maken. Je voelt het al: ik ben niet zo’n voorstander van dit soort horizontale verbindingen. Ik wil skiën en zo min mogelijk tijd in de lift zitten. Na iedere lift graag weer een afdaling en niet nog 1 of 2 ‘vervolgliften’ om weer ergens te komen.

Hoeveel kun je skiën op een dag?

Met de komst van verschillende wintersport apps zijn we meer dan ooit bezig met onze snelheid op de piste en het aantal kilometers dat we afleggen op een dag. Ook zijn er lange skitochten, zoals bijvoorbeeld de Skicircus ronde met 72 km en de Run of fame in Ski Arlberg waarbij je op één dag 65 km moet afleggen. Dit zijn geen kinderachtige tochten en de gemiddelde wintersporter zal zowel conditioneel als qua tijd flink z’n best moeten doen om op tijd de laatste lift te halen. Maar het gevoel nadat je zo’n dagtocht hebt afgelegd is natuurlijk onbetaalbaar. Wil je echt het maximale aantal kilometers afleggen, dan kun je beter de hele dag in dezelfde (snelle) lift stappen en dezelfde piste afdalen. De meeste hoogtemeters (23.283) in de SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental werden vorig jaar ook afgelegd door 51x (!) dezelfde lift te nemen, hierbij werd 75 km geskied. Kortom, het aantal kilometers dat je op één dag kunt skiën is beperkt, zeker als je ook tijd neemt voor een drankje en een lunch tussendoor. Dan ski je misschien tussen de 20 en 40 kilometer op een dag. Waarom denk je dan een skigebied van 300 km nodig te hebben voor een week?

Hoeveel kun je skiën op een dag?

Zeg nou eens eerlijk: hoeveel kilometer kun jij skiën op een dag?

Dagtochten en afwisseling

Oké, maar natuurlijk snap ik het wel. De meeste wintersporters willen tijdens hun wintersportweek gewoon veel afwisseling en graag dagelijks een andere tocht skiën. En heel eerlijk: dat wilde ik zelf ook jarenlang. Tot ik de charme van de kleinere skigebieden ontdekte. Skigebieden waar het vaak een stuk rustiger is, waar volop ruimte is om je bochten te draaien en je nooit lang in de rij voor de lift hoeft te staan. Voor 3 dagen skiën is wat mij betreft 40 km pistes meer dan voldoende en voor een week 75 km of een ander skigebied in de buurt. Meer heb ik echt niet nodig. En vaker op een dag dezelfde piste afleggen? Als het een fijne piste is, hoor je mij niet klagen!

Piste

Op zo'n piste knal ik gerust 10x op een dag naar beneden met heel veel plezier

Hoeveel kilometer piste heb jij minimaal nodig tijdens een week wintersport? Laat een reactie achter.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.