Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: nieuwe sneeuw op komst!

1301 - Alpenweer: nieuwe sneeuw op komst! (1)

Nieuwe sneeuw op komst!

Zo langzamerhand begint het steeds meer winter te worden in de Alpenlanden! Door de lagedrukgebieden die van de Noordzee tot over de Alpen reiken trekken af en toe sneeuwgebiedjes over. Vrijdag zal er al rond de 10 cm sneeuw vallen in Vorarlberg en Tirol en in de Italiaanse Alpen. De sneeuwgrens ligt rond 1200 meter in Oostenrijk en 1500 in Italië.

Zondag veel sneeuw!

Zondag zal het een serieuze sneeuwdag worden voor heel Oostenrijk de Italiaanse Alpen en een deel van Duitsland en Tsjechië. Dat komt door een lagedrukgebiedje dat ontstaat boven de Golf van Genua en dat uitdiepend naar de Adriatische Zee trekt. Vandaar trekt het de Alpen over richting Tsjechië en Duitsland naar uiteindelijk Denemarken. Veel vocht wordt meegenomen en dat wordt in de vorm van sneeuwvlokken uitgeschud boven een groot deel van de Alpen!

Een lagedrukgebied trekt vanaf de Middellandse Zee de oostelijke Alpen over: sneeuwval verzekerd!

De sneeuw zal ook dan rijkelijk aan de Italiaanse zijde van de Alpen vallen: vanaf 1500 meter, dus lager dan tot nu toe in het (vroege) seizoen. In Oostenrijk zal de sneeuwgrens gaan lopen van 1000 meter in Vorarlberg tot 1700 meter aan de oostgrens, bij Hongarije. Tussen 10 en 20 cm zal geen uitzondering zijn: veel plaatsen mogen daarop rekenen. In Zwitserland en Frankrijk zal zaterdag vanuit een ander front (uit het westen) plaatselijk zo’n 10 cm. sneeuw kunnen vallen. Voor daarna – maandag en dinsdag - hebben de wintersportliefhebbers in Zwitserland en Frankrijk nog kans op enkele centimeters, in Zwitserland voornamelijk aan de noordzijde.

De komende dagen gaat het sneeuwdek in de Alpen flink toenemen.

Lange termijn

Na zondag zijn nog zal nog een volgende sneeuwstoring naar het noorden trekken. Waarschijnlijk op dinsdag, maar zoals het er nu naar uitziet net ten oosten van Oostenrijk. De sneeuwzone trekt dan via Hongarije naar Slowakije richting Polen. De eerder gevallen sneeuw zal boven de 1500 meter nauwelijks aangetast kunnen worden!