13 februari 2010 door Miranda in 'Algemeen''

Gisteren sloten de eerste Hollandse scholen hun deuren en is de krokusvakantie begonnen in het zuiden. Veel Nederlanders (én Duitsers én Fransen) vertrekken dit weekend of volgende week naar de wintersport. Gevolg: lange files en jengelende kinderen. Hoe zorg je er nou voor dat de reis voor iedereen een beetje aangenaam is?

Een goede voorbereiding...

Betrek je kinderen bij de voorbereiding van de reis, zorg voor “voorpret”. Stippel samen de route naar de vakantiebestemming uit op hun eigen routekaart, die ze vervolgens mee kunnen nemen in de auto. Zo kunnen ze tijdens de reis bijhouden waar ze zijn en hoe ver het nog is. Laat ze zelf hun favoriete speelgoed inpakken voor in de auto. Geef uiteraard een maximum aan, anders kun je je ski-uitrusting wel thuis laten....

Stop regelmatig

Omdat we “maar” een weekje vakantie hebben willen we graag zo snel mogelijk op onze wintersportbestemming zijn. Hoewel het voor kinderen, maar net zo goed voor de ouders, natuurlijk prettig is als de reis niet te lang duurt, is regelmatig pauzeren onderweg erg belangrijk. Liefst iedere twee uur, minimaal een kwartiertje. Kinderen kunnen even rennen en ravotten, zodat ze hun energie een beetje kwijt kunnen. Op veel grotere Duitse parkeerplaatsen zijn speelplaatsen.

DVD speler en cadeautjes

Lang leve de draagbare DVD-speler! Zorg ervoor dat je een paar nieuwe films hebt en je kunt weer een paar uur rustig doorrijden. Voor veel kleinere kinderen werkt een tas met kleine cadeautjes ook goed. Van “stop” tot “stop” lief geweest? Tijd om een cadeautje uit te zoeken! Zo hebben ze meteen weer iets nieuws waar ze even mee bezig kunnen zijn. Geef bijvoorbeeld stiften voor een whiteboard, hiermee kunnen ze op de autoramen tekenen, wat je er vervolgens zo weer afveegt.

Ouderwetse spelletjes

In de tijd dat er nog geen draagbare DVD spelers waren vermaakten wij ons prima in de auto met allerlei spelletjes:

 • Auto’s tellen: alleen de rode auto’s, alleen BMW’s, alleen Nederlanders, alleen mannen met een baard, etc.
 • Wedstrijdje slapen: wie houdt het het langst vol?
 • Noem een plaatsnaam, dier, auto dat begint met een A, een B, etc.
 • Verhaal bedenken: één iemand begint met een verhaal en de volgende bedenkt het vervolg, etc.
 • “Tekenen” op de rug van je broertje of zusje en vervolgens raden wat het is.
 • Wie ziet als eerste een dier, een kerktoren, een bord met de plaatsnaam X, etc.
 • Liedjes zingen....

  ’s Nachts rijden

  Vaak is ’s nachts rijden ook ideaal met kinderen. Zorg ervoor dat ze lekker kunnen zitten/liggen, bijvoorbeeld door een zachte tas tussen de kinderen op de achterbank te zetten. Kussens en een dekentje en slapen maar!

  Er zijn vast nog veel meer mogelijkheden om de reis voor zowel de groten als de kleintjes zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, dus kom maar op met de tips!

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen