30 oktober 2017 door Thijs in 'Algemeen''

Vandaag neemt Snowplaza de Franse keuken onder de loep. Tijdens je wintersport in Frankrijk moet je het een beetje treffen qua eten op en rond de piste. Soms stuit je op een onwijs goed restaurant, maar er zijn ook berghutten waar ze alleen Pain Americain serveren, een klef stokbroodje met patat en hamburger. Kies je je lunch- en dinerplekken iets zorgvuldiger uit, dan ontdek je dat de Franse (wintersport)keuken gelukkig veel meer te bieden heeft. Heerlijke taartjes, smaakvolle klassiekers en bijzondere drankjes, je komt ze allemaal tegen tijdens je wintersport in Frankrijk.

Voorgerecht: Salade de Crozets

Crozets staat voor kleine, vierkante pasta die oorspronkelijk afkomstig is uit het Tarentaise gebied. Hier kun je gerust een voorgerechtje mee bestellen! Soms zitten de Crozets verwerkt in een salade, maar je komt ze ook warm tegen samen met uien, spekjes en lokale kaas.

Aanrader: Brasérade / Reblochonnade

Deins je niet terug voor een beetje warmte en vind je het niet erg zelf je eigen eten te moeten bereiden? Kies dan voor de Brasérade / Reblochonnade! Hierbij krijg je een gloeiendhete stellage op tafel, waarbij je aan de bovenkant vlees kunt bakken en aan de onderkant kaas kunt smelten. Aardappels, salade en gedroogd vlees erbij en je hebt een heerlijke combinatie van alles wat de Franse wintersportkeuken zo lekker maakt.

Klassieker: Tartiflette

De Tartiflette kun je in ieder Frans bergrestaurant bestellen zonder op de kaart te kijken. Kaas in combinatie met aardappelen of is het andersom? Maak je niet druk om het aantal calorieën in de Tartiflette, die heb je immers hard nodig om al die pistekilometers in Frankrijk te kunnen bedwingen.

Nagerecht: Tarte aux Myrtilles

Tarte aux Myrtilles is een beroemd (na)gerecht in de Savoie. Deze bosbessentaart heeft een frisse, zoetzure smaak en een heerlijke zachte bodem.

Niet eten:

Wanneer je een Franse menukaart voor je neus krijgt kan het zeer aanlokkelijk zijn om iets te bestellen wat je nog niet kent. Bij deze ben je gewaarschuwd wanneer je tripe (pens), tripoux (gevulde schapenmaag), andouillette (worstje van ingewanden) of boudin noir (bloedworst kiest). Wanneer je Pierre Chaude bestelt, de Franse versie van steengrillen, ruik je de rest van je wintersport een uur in de wind.

Drinken: Génépi

Je ontkomt niet aan het drinken van een glaasje Génépi in de Franse Alpen. Onder het mom van ‘het bevordert de spijsvertering’ krijg je een groen, geurig kruidendrankje voorgeschoteld, waarvan de vlammen uit je keel slaan. Weigeren is echter ook zo onbeleefd.

Snack: Croque Monsieur

Snelle lunch of trek na het skiën? Er gaat niets boven een Croque Monsieur. De Franse versie van de tosti met véél kaas en bechamelsaus. Ook heel eenvoudig zelf te maken, maar met de Franse bergen op de achtergrond smaakt de Croque Monsieur nog net wat lekkerder.

Souvenir: kaas

Uit de Franse Alpen komen de meest heerlijke kaassoorten. Iedere regio heeft zo z’n eigen specialiteit. De Abondance komt uit de regio van Châtel, de Reblochon wordt veel gegeten in het Massif des Aravis en de Beaufort komt van koeien die in de zomer grazen op de weides van Les Trois Vallées, Paradiski en Tignes-Val d'Isère. Wanneer je de kaas als souvenir meeneemt is het handig om deze even te laten vacumeren!

Meer Franse recepten

Heb jij nog een tip voor een Frans gerecht dat je moet eten? Of juist beter niet kunt bestellen? Laat een reactie achter!

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.