4 maart 2013 door Thijs in 'Recepten''

Franse Le Pot-au-feu

Een moeilijke naam, voor een eenvoudig gerecht. Le Pot-au-feu is niet meer en niet minder dan een Franse stoofpot van groenten en vlees. Het wordt veelvuldig geserveerd in bergrestaurants om wintersporters van nieuwe energie te voorzien. Wij kiezen voor de traditionele versie met rundvlees maar je zou een Le Pot-au-feu bijvoorbeeld ook met kip kunnen maken. Naast rundvlees maak je gebruik van seizoensgroenten en wijn en kruiden om het gerecht op smaak te brengen. Stevig, voedzaam en smaakvol, ideale eigenschappen voor een wintersportrecept.

Le Pot-au-feu bij Chalet de La Marine

Begin deze winter mocht ik genieten van een heerlijke Le Pot-au-feu bij Chalet de La Marine in Val Thorens. In deze authentieke berghut werd het stoofpotje origineel geserveerd in een weckfles. Wil je je gasten echt verrassen dan kun je kiezen voor een dergelijke presentatie maar op een diep bord smaakt de Le Pot-au-feu net zo lekker. Chalet de La Marine is een echte aanrader! Zodra je over de drempel stapt ga je terug in de tijd, de open haard knispert altijd en de patisserie van de chef-kok is werkelijk waar verrukkelijk.

Ingrediënten

  • 1,5 kilo runderstoofvlees aan één stuk
  • 3 wortels in lange stukken
  • 2 preien
  • 2 grof gesneden uien
  • ± 12 aardappelen,
  • 3 Kruidnagels
  • 3 Laurierblaadjes

Ingrediënten Le Pot-au-feu

Bereiding

Vul een grote soeppan voor de helft met water (2 liter) zodat het vlees onderstaat. Wanneer het water aan de kook is gekomen kun je om de bouillon helderder te maken eventueel enkele keren het vet afscheppen. Vervolgens kun je de kruiden en de groenten (de aardappelen nog niet) in de pan doen. Laat het geheel 5 uur sudderen op laag vuur. Voor een diepere smaak kun je eventueel een glas rode wijn toevoegen. Om je Le Pot-au-feu niet te vet te maken is het verstandig om nog enkele malen vet af te scheppen. 45 minuten van tevoren zet je ook een pan op om de aardappelen in te koken. Wanneer alles gaar is haal je de groenten en het vlees uit de pan en kun je het eventueel nog kleiner snijden. Zet het overgebleven vocht aan en laat het reduceren. Serveer de Le Pot-au-feu in diepe borden en schep er een beetje bouillon/kookvocht over.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.