25 september 2020 door Florien in Skigebieden onder de loep

Skigebied Schladming-Dachstein is onderdeel van de grootste wintersportregio van Oostenrijk: Ski amadé (ruim 760 km aan pistes). Het skigebied heeft voor ieder type wintersporter wel iets te bieden. Of je nou met vrienden of familie gaat skiën, of komt trainen voor een belangrijke skiwedstrijd. Schladming-Dachstein bestaat uit meerdere losse deelskigebieden en vier met elkaar verbonden bergen. Het gebied wordt daarom ook wel het 'vier-bergen-skigebied' genoemd. Je geniet hier van een gezellige après-ski, leuke berghutten en ruim 230 kilometer aan heerlijke pistes. Hieronder 5 pistes in skigebied Schladming-Dachstein die je niet mag missen. 

#1. Ennslingalm-afdaling op de Hauser Kaibling

De Hauser Kaibling is de eerste berg van de 'Schladminger 4-Berge-Skischaukel'. In dit deel van het gebied vind je een aantal pistes die in het verleden gebruikt werden voor de FIS Ski World Cup. Kies je voor de dalafdaling, dan moet je wel tijdig beslissen of je kiest voor zwart of rood. Start bijvoorbeeld met blauwe piste nummer 4, bij het bergstation van de Tauern-Seilbahn. Net over de helft kun je kiezen voor zwart (1a) of rood (2a). Een mooie afdaling, maar onze persoonlijke favoriet is de Ennslingalm-Abfahrt (nummer 2 en 2a). De tocht start bij het bergstation van de Ennslingalmlift en neemt je over een brede rode piste mee terug naar Haus im Ennstal.

Toren Hauser Kaibling
De karakteristieke toren op de Hauser Kaibling

 

#2. FIS-afdaling op de Hochwurzen

De volgende berg in het rijtje is de Hochwurzen. De pistes op deze berg zijn bereikbaar vanuit de dorpen Schladming, Rohrmoos en Pichl-Reiteralm (en vanaf de andere bergen van het vier-bergen-skigebied). Er liggen niet veel pistes, maar er zijn wel een aantal hele fijne afdalingen. Een tip is de rode FIS-afdaling (31). De piste start bij het bergstation van de Fun Jet en leidt via de rode 40 naar het dal van Pichl. Neem daar de Reiteralmbahn omhoog en ski vervolgens via piste 2b en 4 naar het dalstation van de Reiteralm Silver Jet. Hier kun je starten met pistetip #4.

#3. Burgstallalmbahn-afdaling op de Planai

De volgende berg in het rijtje is de Planai, de huisberg van Schladming. Deze berg is met name bekend van de jaarlijke Nightrace. Onze pistetip is de Burgstallalmbahn-afdaling (rode 9). Deze begint bij het bergstation van de Burgstallalmbahn en neemt je mee terug naar het begin van de lift. Daar kun je via een blauwe verbindingspiste uitkomen op het laatste deel van de rode WM Damenstrecke (2). Vanaf hier kun je terug naar het dal skiën. Doe je dit aan het einde van de dag, dan kun je jezelf na afloop trakteren op een welverdiend biertje in Hohenhaus Tenne. Nieuwe 8-persoons stoeltjeslift Lärchkogel in Schladming >

Dalafdaling Planai
De Planai dalafdaling waar jaarlijks ook de The Nightrace plaatsvindt

#4. Gasselhöh-afdaling op de Reiteralm

De meest rechtse berg van het 'vier-bergen-skigebied' is de Reiteralm. Een mooie afdaling op deze berg is de Gasselhöh-afdaling. Ook deze piste is gebruikt voor de World Cup en daarnaast wordt er nog regelmatig op getraind. De Gasselhöh-afdaling start bij het bergstation van de Gasselhöhebahn en biedt voor het eerste gedeelte de keuze tussen rood (1) en zwart (3a). Beide pistes komen uit bij het bergstation van de Reiteralm Silver Jet. Vanaf hier ski je via de rode piste 1a, weer helemaal terug naar Pichl. Nieuwe 6-persoons stoeltjeslift Schoberbahn op de Reiteralm >

#5. Kalis Erlebnispisten - Ramsau am Dachstein (speciaal voor kinderen)

Schladming-Dachstein is een zeer kindvriendelijke wintersportbestemming. Er zijn tal van goede skischolen, leuke activiteiten en andere faciliteiten. Een echte familietip is deelskigebied Skiregion Ramsau am Dachstein. Samen met mascotte Kali leren kinderen hier de beginselen van het skiën. Het speciale kinderland van Kali biedt de kids dagen vol plezier en avontuur.

Andere pistetips voor kinderen zijn:

  • Kinderskischaukel Riesneralm
  • Gallisches Skidorf op de Galsterberg
  • Het kinderland op de Stoderzinken
  • De Regenbogenalm op de Reiteralm
Kindvriendelijk Schladming-Dachstein

Meer informatie over Schladming-Dachstein

Skigebied Schladming-Dachstein maakt onderdeel uit van de Ski amadé en bestaat uit meer deelskigebieden. Je kunt in deze omgeving onder andere skiën op de Dachstein Gletscher, Fageralm, Galsterberg en Ramsau-Dachstein. De Schladminger 4-Berge-Skischaukel is met ruim 120 kilometer aan pistes het hoofdskigebied van de regio. Ieder type wintersporter kan zich in deze regio vermaken. Voor langlaufers zijn er honderden kilometers aan loipes en ook is er een groot aanbod van winterwandelroutes. Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen