25 oktober 2017 door Florien in 'Skigebieden onder de loep''

Toppistes in Schladming Dachstein

(Foto: © Schladming-Dachstein)

Skigebied Schladming-Dachstein is onderdeel van één van de grootste wintersportregio’s van Oostenrijk: Ski amadé (ruim 760 km aan pistes). Het skigebied heeft voor ieder type wintersporter wel iets te bieden. Of je nou met vrienden of familie gaat skiën, of komt trainen voor een belangrijke skiwedstrijd. Schladming-Dachstein is verdeeld over een aantal losse deelskigebieden en vier met elkaar verbonden bergen. Het gebied wordt daarom ook wel het vier-bergen-skigebied genoemd. Je geniet hier van een gezellige après-ski, leuke berghutten en 230 kilometer aan heerlijke pistes. De 5 toppistes vind je hier.

#1. Ennslingalm-afdaling op de Hauser Kaibling

De Hauser Kaibling is de eerste berg van de vier verbonden bergen. In dit deel van het gebied vind je een aantal pistes die gebruikt woorden voor de FIS Alpine Ski World Cup. Kies je voor de dalafdaling, dan moet je wel tijdig beslissen of je kiest voor zwart of rood. Start bijvoorbeeld met blauwe piste nummer 4, bij het bergstation van de Tauern-Seilbahn. Net over de helft kun je kiezen voor zwart (1a) of rood (2a). Een mooie afdaling, maar onze persoonlijke favoriet is de Ennslingalm-Abfahrt (nummer 2 en 2a). De tocht start bij het bergstation van de Ennslingalmlift en neemt je over een brede rode piste mee terug naar Haus im Ennstal.

Hauser Kaibling

Genieten op de piste! (Foto: © Hauser Kaibling)

#2. Burgstallalmbahn-afdaling op de Planai

De volgende berg in het rijtje is de Planai, de huisberg van Schladming. Deze berg is met name bekend van de FIS Alpine Ski World Cup in 2013. Sindsdien wordt de Planai ook wel de ‘World Cup Mountain’ genoemd. Onze pistetip is de Burgstallalmbahn-afdaling (rode 9). Deze begint bij het bergstation van de Burgstallalmbahn en neemt je mee terug naar het begin van de lift. Daar kun je via een blauwe verbindingspiste uitkomen op het laatste deel van de rode WM damenstrecke (2). Vanaf hier kun je terug naar het dal skiën. Doe je dit aan het einde van de dag, dan kun je jezelf na afloop trakteren op een welverdiend biertje in Hohenhaus Tenne.

#3. FIS-afdaling op de Hochwurzen

De volgende berg in het rijtje is de Hochwurzen. De pistes op deze berg zijn bereikbaar vanuit de dorpen Schladming, Rohrmoos en Pichl (en vanaf de andere bergen van het vier-bergen-skigebied). Er liggen niet veel pistes, maar er zijn wel een aantal hele fijne afdalingen. Een tip is de rode FIS-afdaling (31). De piste start bij het bergstation van de Fun Jet en leidt via de rode 40 naar het dal van Pichl. Neem daar de Reiteralmbahn omhoog en ski vervolgens via piste 2b en 4 naar het dalstation van de Reiteralm Silver Jet. Hier kun je starten met pistetip #4.

Skiën op de Hochwurzen

Skiën op de Hochwurzen (Foto: © Georg Knaus)

#4. Gasselhöh-afdaling op de Reiteralm

De meest rechtse berg van het vier-bergen-skigebied is de Reiteralm. Een mooie afdaling op deze berg is de Gasselhöh-afdaling. Ook deze piste is gebruikt voor de Worldcup en daarnaast wordt er nog regelmatig op getraind. De Gasselhöh-afdaling start bij het bergstation van de Gasselhöhebahn en biedt voor het eerste gedeelte de keuze tussen rood (1) en zwart (3a). Beide pistes komen uit bij het bergstation van de Reiteralm Silver Jet. Vanaf hier ski je via de rode piste 1a, weer helemaal terug naar Pichl.

#5. Kali’s Erlebenispisten - Ramsau am Dachstein (speciaal voor kinderen)

Schladming-Dachstein is een zeer kindvriendelijke wintersportbestemming. Er zijn tal van goede skischolen, leuke activiteiten en andere faciliteiten. Een echte familietip is deelskigebied Ramsau am Dachstein. Samen met mascotte Kali leren kinderen hier de beginselen van het skiën. Het speciale kinderland van Kali biedt de kids dagen vol plezier en avontuur.

Andere pistetips voor kinderen zijn:

  • Kinderskischaukel Riesneralm
  • Gallisches Skidorf op de Galsterberg
  • Het kinderland op de Stoderzinken
  • De Regenbogenalm op de Reiteralm

Kinderen in Schladming-Dachstein

Schladming-Dachstein is een bestemming voor het hele gezin (Foto: © Hans Peter Steiner)

Ski amadé: één van de grootste wintersportregio's van Oostenrijk

Ski amadé is niet alleen één van de grootste wintersportregio's van Oostenrijk, maar ook van heel de Alpen. Er vallen in totaal 5 skigebieden onder de regio en die zijn samen goed voor ruim 760 kilometer aan pistes. Nog beter: al die 5 skigebieden zijn met slechts één skipas te ontdekken! Maak mooie dagtochten, ontdek de vele off-piste mogelijkheden of ga los in de snow- en funparken. Het hele seizoen geniet je hier van aantrekkelijke kortingsacties, zoals bijvoorbeeld de speciale Paas-gezinsactie, het Junior Weekend Discount en de Jonge Gezinnen-kaart. Ook skiën jonge kinderen hier vaak gratis en mogen ze vanaf 3 jaar op les.

Heb jij nog tips voor fijne pistes in Schladming - Dachstein? Laat een reactie achter!

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.