27 april 2020 door Thijs in Nieuws

Het skigebied van Schladming is volop in ontwikkeling. Nadat afgelopen seizoen al de nieuwe 10-persoons gondel op de Planai in gebruik werd genomen, wordt nu de Lärchkogel stoeltjeslift vervangen. De 4-persoons stoeltjeslift heeft sinds 1994 meer dan 25 miljoen wintersporters vervoerd en behoort tot de meest gebruikte liften van het skigebied. Om de capaciteit te verhogen, is er gekozen voor de komst van een nieuwe 8-persoons stoeltjeslift. Komende zomer wordt gestart met de bouw, waardoor je vanaf wintersportseizoen 2020/2021 gebruik kunt maken van de nieuwe Lärchkogelbahn.

Dal- en bergstation met veel glas

De nieuwe stoeltjeslift op de Planai boven Schladming biedt plaats aan 8 personen. Naast meer comfort en een hogere capaciteit, beloven het dal- en bergstation echte blikvangers te worden. Het dalstation krijgt een eenvoudig, glazen design dat bij de look & feel van de Planai past. Door het gebruik van veel glas, is de techniek van de lift overal te zien. Het dal- en bergstation zijn ontworpen door de Italiaanse designstudio Pininfarina. Voorzieningen als toiletten worden bij beide stations gerealiseerd. De kosten voor de aanleg van de Lärchkogelbahn bedragen 12 miljoen euro.

Impressie bergstation Lärchkogelbahn
(Foto: © Planai-Hochwurzen-Bahnen / Kreiner)Hoogste capaciteit van Steiermark

De capaciteit van de Lärchkogelbahn stijgt naar 3500 personen per uur. Hiermee is het de stoeltjeslift met de hoogste capaciteit van Steiermark. Om de doorstroming te garanderen, wordt de aansluitende Kraiter-afdaling verbreed. De Lärchkogelbahn is een zeer belangrijke lift op de Planai, aangezien deze drie hoofdafdalingen ontsluit (Kraiter-afdaling, Lärchkogel-afdaling en WM-piste). Ook speelt de lift een belangrijke rol in de verbinding met de hoger gelegen pistes en liften op de Planai.

Cijfers & feiten van de nieuwe 8-persoons Lärchkogelbahn in Schladming

Bergstation: Lärchkogel Lengte: 1160 m
Hoogte bergstation: 1761 m Hoogteverschil: 421 m
Snelheid: 6 m/sec. Tijd: ca. 03:44 min.
Stoeltjescapaciteit: 8-personen Capaciteit: 3500 pers./uur
Aantal stoeltjes: 62 Plaats: Schladming

Oude Lärchkogelbahn krijgt tweede leven

Maar als je denkt dat de oude Lärchkogelbahn uit 1994 met pension kan, dan heb je het mis. De 4-persoons stoeltjeslift krijgt een tweede leven in het Slowaakse skigebied Zuberec – Janovky. Dit skigebied ligt in het noorden van het land, vlakbij de grens met Polen en op een uurtje rijden van het bekende Zakopane. Het skigebied beschikt over net iets meer dan 6 kilometer aan pistes, die momenteel nog uitsluitend worden ontsloten door sleepliften. De Lärchkogelbahn gaat hier na een reis van 650 kilometer verandering in brengen!

Impressie dalstation Lärchkogelbahn
(Foto: © Planai-Hochwurzen-Bahnen / Kreiner)

Meer informatie over een wintersport in Schladming

En dit is niet de enige nieuwe lift die volgend seizoen in gebruik wordt genomen in het skigebied van Schladming. Iets westelijker, op de Reiteralm, wordt de Reiteralm III sleeplift vervangen door de 6-persoons stoeltjeslift Schoberbahn
De vier skibergen boven Schladming (Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen en Reiteralm) spreken ieder type skiër aan. Gevorderden kunnen hier heerlijke dagtochten maken, maar er zijn ook voldoende blauwe pistes om op te leren skiën. Daarnaast is Schladming het bruisende middelpunt van de skiregio Schladming-Dachstein. Er is sprake van bruisende après-ski en er worden hier regelmatig evenementen georganiseerd. Je vindt hier zelfs de grootste après-ski bar van de Alpen, de Hohenhaus Tenne!

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen