Skip to navigation Skip to main content

Kopen? Huren?

1074 - Kopen? Huren? (1)

Kopen of huren? Dat is een vraag die vele wintersporters zichzelf stellen. Ter plaatse huren betekent geen gesleep met ski’s, boards en schoenen, wisselen van het materiaal wanneer je niet tevreden bent en de mogelijkheid om ieder jaar op het nieuwste materiaal te skiën. Maar het kan ook betekenen: in de rij staan bij de skiverhuur, stinkende schoenen en slecht ingestelde bindingen. Dan misschien maar kopen? Schoenen die perfect passen, ski’s die goed aansluiten bij je niveau. Helaas zitten ook aan het kopen nadelen.....Ik zet de voor- en nadelen voor je op een rij.

Afwegingen

Afgelopen oktober hebben we op de gletsjer van Sölden een dagje materiaal gehuurd. We wilden graag een paar verschillende ski’s testen. Mijn vriend wil deze winter nieuwe ski’s kopen en aangezien dat toch een hele uitgave is, kan je maar beter zorgen dat je weet wat je wilt. Het viel me op hoe comfortabel het kan zijn om ski’s te huren. Op één dag hebben we 3 paar ski’s uitgeprobeerd. De service was snel en efficiënt, het omruilen ging makkelijk en de ski’s waren bovendien in goede staat, perfect onderhouden en goed ingesteld. De reden dat wij eigen materiaal hebben is dat wij heel wat dagen per jaar op onze latten en boards staan. Wat voor jou de beste oplossing is, hangt van veel factoren af. Hoeveel dagen per jaar gebruik je je ski’s/snowboard? Hoe belangrijk vind je het om regelmatig op de nieuwste modellen te skiën? Is je techniek nog volop in ontwikkeling of ski je al jaren op hetzelfde niveau? Heb je brede of juist smalle voeten? Wat is je budget? Hieronder lees je de voor- en nadelen van huren in Nederland/ter plaatse of kopen.

Voor- en nadelen

Voordelen huren in Nederland:
- over het algemeen wordt er meer tijd besteed aan het goed afstellen van de bindingen
- vaak voordeliger dan huren ter plaatse
- mogelijkheden van “huurkoop”

Nadelen huren in Nederland:
- geen mogelijkheid om materiaal te ruilen indien het niet goed past of bevalt
- vervoer ski’s/boards naar vakantiebestemming
- niet altijd recent materiaal

Voordelen huren ter plaatse:
- geen gesleep
- mogelijkheid materiaal om te ruilen indien het niet bevalt
- mogelijkheid elk jaar de nieuwste boards/ski’s te huren
- wintersporters “in ontwikkeling” kunnen ieder jaar passend materiaal huren

Nadelen huren ter plaatse:
- drukte tijdens het hoogseizoen (wachtrijen, niet altijd voldoende en/of goed passend materiaal aanwezig)
- service moeilijk vooraf in te schatten (worden de bindingen goed afgesteld, zijn de ski’s/snowboards goed gewaxt en geslepen)

Voordelen eigen materiaal:
- materiaal dat aansluit bij je niveau
- “gewenning” is prettig
- geen tijd verspillen bij de skiverhuur

Nadelen eigen materiaal:
- onderhoud (minimaal jaarlijkse wax- en slijpbeurt)
- materiaal “veroudert” relatief snel
- vervoer en bergruimte
- eenmalige flinke uitgave

Tips

De keus om materiaal te huren of kopen blijft uiteraard persoonlijk. Hopelijk hebben de bovenstaande voor-en nadelen je geholpen bij je beslissing te blijven huren of eigen schoenen en/of eigen ski’s/snowboard te kopen. Eigen schoenen zijn sowieso prettig; schoenen vormen zich naar je voet en je wordt niet geconfronteerd met nare geurtjes van een ander. Koop schoenen dan ook liever niet tweedehands, de kans op pijnlijke voeten is een stuk kleiner bij een nieuw paar. Op de tweedehands markt zijn voldoende goede boards en ski’s te vinden, immers de gemiddelde Nederlander skiet 1 à 2 weken per jaar, dus materiaal van een paar jaar oud is vaak nog prima. Ook zijn er ieder jaar weer vele aanbiedingen van schoenen, boards en ski’s. Zeker als je het niet erg vindt overjarig materiaal te kopen, kan je vaak voor goede prijzen een set kopen. Afhankelijk van de prijs heb je een set meestal tussen de 2 en 5 jaar terugverdient. Indien je ieder jaar op het nieuwste materiaal wilt wintersporten kan je beter huren, of je moet een zeer ruim budget hebben.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.