Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Veel wind in de hogere bergen

6167 - Alpenweer: Veel wind in de hogere bergen (1)

Met een krachtige westelijke stroming wordt nog zeer zachte lucht naar het Alpengebied gevoerd. Vooral wat hogerop waait het hard tot zelfs stormachtig en op de toppen boven de 1500 meter komen windstoten voor die ruim boven de 100 km/uur uitkomen. In de nacht naar zondag passeert een koufront met regen en sneeuw, maar ook tijdelijk nog zwaardere windstoten. Daarna wordt het rustiger en is ook de zachte lucht even verdwenen.

Vandaag nog zeer zacht en zonnig

Vandaag is het nog behoorlijk zonnig, waarbij de temperaturen opnieuw hoog oplopen. Gisteren werd in de zuidelijkste Zwitserse kantons in het laagland zelfs 20 graden opgetekend! Vandaag wordt opnieuw ruim 10 graden bereikt. Zelfs op 2000 meter hoogte is veelal van vorst geen sprake in de middag. Op de hoogste bergtoppen, boven 2500 meter, waait het nog altijd fors. Zeer zware windstoten van 100 tot zelfs 150 km/uur zijn daar heel goed mogelijk.

De wind jaagt over de hogere bergtoppen, zoals in Fiss

Zaterdag zijn op 2500 meter lokaal windsnelheden gemeten van 140 km/uur. Koufront brengt vooral noordkant weer sneeuw Zaterdagavond raakt het bewolkt vanuit het noorden en bereikt een koufront de noordflank van de Alpen. Dit koufront gaat gepaard met een piek in de wind, op de lagere pistes kunnen dan ook tijdelijk windstoten voorkomen tot 100 km/uur. De neerslag bij het koufront valt vanaf 1800 tot 2000 meter in de vorm van sneeuw, de lager gelegen resorts krijgen regen. In de nacht blijft de neerslag nog tegen de Alpen aanstuwen, waarbij de sneeuwvalgrens nog wat zakt. Vanaf ongeveer 1500 meter valt er tussen 10 en 30 cm aan verse sneeuw.

Sneeuwval in de Alpen

De sneeuwval tussen zaterdagavond en maandagochtend.

Maandag en dinsdag wat rustiger. Zondag overdag neemt de neerslag af en wordt de wind minder. Het begint dan ook op te klaren, zodat vooral de tweede helft van de dag het weerbeeld er steeds zonniger uit gaat zien in vooral Zwitserland en Oostenrijk. De nordföhn steekt dan wel weer de kop op, waardoor de temperaturen opnieuw gaan oplopen in veel resorts. Op maandag neemt de föhn af, om dinsdag over te gaan in een (zwakkere) zuidföhn op nadering van een nieuwe storing. Vanaf de nacht naar woensdag staat er dan weer regen en sneeuw op het programma.

Lawinegevaar in Zwitserland

Mede door de harde wind is het lawinegevaar in Zwitserland nu risicograad 3, aanzienlijk, aan de noordkant van de hoofdflank. Na de sneeuw van zondag kan de risicograad wel eens tijdelijk worden verhoogd naar 4, groot. Bron: MeteoSchweiz

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.