Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: 20 tot 40 cm verse sneeuw

6128 - Alpenweer: 20 tot 40 cm verse sneeuw (1)

Er komt weer een leuk laagje verse sneeuw naar de Alpen. De sneeuw gaat vooral in de Duitse en Oostenrijkse skigebieden vallen. Zwitserland krijgt minder en de Franse en Italiaanse Alpen vrijwel niets. Ook de Duitse middelgebergtes krijgen sneeuw zodat de omstandigheden ook daar de komende dagen prima zijn om te skiën of langlaufen. Later in de week gaat het kwik echter weer omhoog. Als je in het Sauerland wilt skiën, ga dan nog in 2014. Een lagedrukgebied trekt vandaag van Noord- naar Zuid-Duitsland.

In Winterberg zijn de meeste pistes open!

De bijbehorende wolken en neerslag hebben vanochtend voor een groot deel het Sauerland al gepasseerd. Daar klaart het op en is het een heerlijke winterdag. In Winterberg zijn de meeste pistes inmiddels open. Het sneeuwgebied bereikt de Alpen rond 10 uur vanochtend en breidt zich vanmiddag over een steeds groter deel van de Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse Alpen uit. De omstandigheden om daar te skiën worden dus minder prettig; slecht zicht, een toenemende wind en zeer lage temperaturen. Op 1500m is het -11 graden, op 3000m zelfs bijna -20 graden. Het moge duidelijk zijn dat de sneeuw tot in de dalen valt. Vanavond is er zo'n 5 tot 15cm sneeuw gevallen, het meest in Ost-Schweiz, Graubünden, Vorarlberg, Tirol, Salzburgerland, Oberösterreich en de Duitse Alpen.

Donderdag fraai weer

Morgenochtend neemt de sneeuwval even af, maar daarna bereikt een tweede storing het Alpengebied en gaat het vanuit het noorden opnieuw sneeuwen. Dit sneeuwgebied richt zich vooral op Beieren, Vorarlberg, Tirol en Salzburgerland. In iets minder mate krijgt ook Steiermark verse sneeuw. Op Oudejaarsdag trekt de sneeuwzone weg en kan er genoten worden van 10 tot 25cm extra verse sneeuw. Tijdens de jaarwisseling stroomt zachtere lucht naar het Alpengebied. In de Franse Alpen wordt het op de 31e al zachter, in de nacht naar 2015 stijgt het kwik overal. Op 1 en 2 januari dooit het op 1500 tot 2000m licht en in de Franse Alpen zelfs tot 2500m. Verder is het schitterend skiweer met niet al te veel wind en vooral donderdag volop zon.

Reisweer zaterdag: droog

Vrijdag later op de dag en in de nacht naar zaterdag gaat het sneeuwen en regenen. Als de verwachting blijft zoals die nu is, wordt het zaterdagochtend weer droog en zou de rit naar Nederland of richting de Alpen zonder al te veel problemen gemaakt moeten kunnen worden. Komt de neerslag een paar uur later, dan wordt het een zware rit.

Verwachte sneeuwval in de Alpen

Prima omstandigheden in Morzine, Les Portes du Soleil

In Kühtai wordt momenteel een World Cup skiën voor dames afgewerkt.

En toen waren de dorpen ineens ook wit! Kerstsfeer in het centrum van Seefeld!

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.