Skip to navigation Skip to main content

Werken in de Alpen: wat kun je allemaal doen?

Skiles Zillertal Arena

Een hele winter in de bergen zijn is iets waar we allemaal wel eens van gedroomd hebben. Iedere ochtend weer de gordijnen openen en de besneeuwde toppen in de verte zien liggen... Dat wil je toch?! Maar voor niets gaat de zon op, dus er moet ook gewerkt worden. Gelukkig zijn er genoeg leuke baantjes te vinden. In dit artikel vertellen we je waar je allemaal kunt werken in de Alpen.

Werken in de Alpen

Als je denkt aan werken in de Alpen, komen je gedachten al snel uit bij een winterseizoen skiles geven. Dat is zeker niet gek, want de hele dag op de piste vertoeven en daar ook nog voor betaald krijgen klinkt natuurlijk als een droom. Maar ook buiten de pistes zijn op allerlei plekken mensen nodig om het wintersportseizoen in goede banen te leiden. Veel vacatures in de Alpen hebben gemeen dat ze een bescheiden salaris bieden, maar wel een gratis seizoenspas voor het skigebied en gratis onderdak.

Skileraar: de piste op

Deze optie ligt natuurlijk voor de hand: skiles geven. Vaak geef je van zondag tot en met vrijdag les en ben je zaterdag lekker vrij. Afhankelijk van de skischool, je ervaring en je voorkeur geef je les aan kinderen, beginners, gevorderden, of een combinatie daarvan. Voordeel is natuurlijk dat je de hele dag op de piste staat, waardoor je echt het wintersportgevoel ervaart tijdens je werk. Nadeel is dat het fysiek behoorlijk uitputtend werk kan zijn, maar als je dat voor lief neemt is dit een uitstekende optie. Waar je kunt solliciteren voor skileraar? Als je een diploma hebt, kun je verschillende skischolen aanschrijven. Nog geen diploma? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van bijvoorbeeld Snowsports Academy, Sneeuwsportleraren.nl, Snowlife, Snowminds of Snowsports Nederland.

Werken in de Alpen skiles geven
© Spalder Media Group

Medewerker in de horeca

Aan berghutten en après-ski bars is in de Alpen natuurlijk geen gebrek. Maar die Schnitzels brengen zichzelf niet naar de tafels en ook het tappen van de biertjes is een belangrijke taak. Er zijn dan ook ieder seizoen weer veel vacatures voor medewerkers in de bediening en barmedewerkers te vinden. In Nederland worden de onregelmatige werkuren nog wel eens als een nadeel van de horeca genoemd, maar in de Alpen is het ideaal om in de avonduren en de weekenden te werken. Zo kun je voor je dienst en op je vrije dag lekker zelf de piste op! Bovendien is de wintersportsfeer volop aanwezig als je op een zonnig terras op de piste werkt, en ook achter de bar van de après-ski bar, met de muziek in je oren, is die sfeer nooit ver te zoeken.

Liftbediende

Het liftennetwerk vormt het hart van een skigebied en ook hier zijn mensen nodig tijdens het winterseizoen. Als medewerker bij de lift help je mensen met in- en uitstappen, je veegt overtollige sneeuw weg en controleert regelmatig de liften. De fijne kneepjes van het vak leer je bij de baan zelf, ervaring of een opleiding zijn niet vereist. Je moet voor deze baan vooral goed in een team en met mensen kunnen werken en meerdere talen spreken. Tijdens de dagen dat je bij het bergstation bent geplaatst, heb je een hele dag lang schitterende uitzichten over het berglandschap, zodat je geen moment vergeet dat je in de Alpen bent.

Werken in de kinderopvang

De allerjongsten kunnen nog niet een hele dag op ski’s staan. In veel gebieden hebben ze voor deze kleine wintersporters opvang geregeld. Werk jij graag met kinderen en droom je van een winter in de bergen, dan is een baantje in de kinderopvang perfect voor jou. De werkzaamheden lijken op die in een opvang in Nederland, maar bij mooi weer ga je natuurlijk lekker met de kinderen naar buiten om in de sneeuw te spelen! In sommige gebieden is de opvang bij het bergstation van een skilift gelegen, waardoor je evengoed midden in het skigebied werkt.

Beheer een chalet

De gebieden in de Alpen leven van het toerisme en dus is er aan accommodaties geen gebrek. Ook de vacatures voor medewerkers in vakantiewoningen zijn er dan ook seizoen na seizoen in overvloed. Veel chalet-eigenaren zoeken een duo om het chalet een winter lang te runnen. Dit betekent gasten ontvangen, de kamers schoonmaken, ontbijt en diner verzorgen, inkopen doen, administratie, sneeuwruimen bij winterse buien en ga zo maar door. Aardig hard werken, maar als je het goed plant kun je iedere dag ook zelf op de ski’s staan! Sowieso heb je per week minimaal een dag vrij.

Besneeuwd chalet in de Alpen
© Spalder Media Group

Medewerker in een sportwinkel

Nog zo’n branche die inspeelt op het wintertoerisme in de Alpen is de verkoop en verhuur van de wintersportuitrusting. In elk gebied zijn er meerdere sportwinkels waar ze op zoek zijn naar verkoopmedewerkers en skimonteurs. Je adviseert de klanten over de uitrusting die het beste bij hen past en/of stelt de ski’s perfect af. Wat leuk is, is dat je veel leert over allerlei skispullen en die kennis blijft je leven lang van pas komen voor je eigen wintersport. Ook ben je de hele dag met mensen bezig, waardoor het niet snel saai wordt. Wel ben je natuurlijk de hele dag binnen aan het werk in plaats van buiten op de berg.

Helemaal het roer omgooien?

Overweeg je om het helemaal over een andere boeg te gooien en voor een langere tijd te verhuizen naar de Alpen? Dan openbaren zich, naast de bovengenoemde opties, nog een aantal andere mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld chauffeur worden van een pistenbully! Je leert ter plekke alle ins en outs, wat voor één winter niet helemaal de moeite is, maar voor de langere termijn heel gaaf! Ook kun je bijvoorbeeld aan de slag bij het toerismebureau van de plaats waar je gaat wonen, om bezoekers te informeren over hun verblijf in de regio.

Winterfoto Mees

Over Mees

“Het is net als thuiskomen”, is wat Mees ieder jaar weer verzucht als de eerste besneeuwde bergtoppen opdoemen in de verte. Het gevoel dat hij door een met sneeuw bekleed skigebied krijgt, is voor hem ongeëvenaard.