Skip to navigation Skip to main content

Werken in de sneeuw: skileraar word je zo!

4015 - Werken in de sneeuw: skileraar word je zo! (1)

Ben jij idolaat van wintersport? Heb jij geen moeite met de parallelschwung en lijkt het je wel wat om te werken in de sneeuw? Maak dan van je hobby je beroep en word skileraar! Hoe? Snowplaza.nl zet de belangrijkste feiten voor jou op een rijtje. In dit weblog lees je hoe jij straks van de berg af skiet met in je kielzog een klas beginnende skiërs. Tijdens de opleiding leer je hoe jij je leerlingen de skitechniek het beste overbrengt en met welke zaken je rekening moet houden.

Opleiding tot skileraar

Om een gediplomeerd skileraar te worden, moet je een opleiding volgen tot skileraar. Er zijn verschillende opleidingen in zowel Nederland als in het buitenland, die bestaan uit een cursus van ongeveer 10-15 dagen. Om toegelaten te worden tot een opleiding, moet je beschikken over een goede skivaardigheid. Daarnaast hanteren de meeste opleidingsinstituten een minimum leeftijd van 17 jaar. De kosten voor de opleidingen zijn verschillend. Dit komt doordat de skipassen en accommodaties in het ene gebied duurder zijn dan in het andere gebied.

4015 -  (2)

Skileraren diploma’s en erkenning

Er zijn meerdere opleidingen in Nederland die je kunt volgen om skileraar te worden. Deze opleidingen hebben allen verschillende diploma’s met andere mogelijkheden. Hieronder een kort overzicht van deze diploma’s en mogelijkheden.

  • Rollerbaan module: met de rolbaan module kun je, zoals de naam van de opleiding eigenlijk al zegt, lesgeven op een rolbaan.
  • Nationaal diploma (NSI): hiermee kun je lesgeven in Nederland en in België.
  • Module Anwärter: met deze opleiding kun je lesgeven in Oostenrijk, maar ook in een aantal andere Alpenlanden accepteren ze dit diploma.
  • Anwärter Duaal: met de Anwärter Dulaal opleiding kun je ski- èn snowboardles geven in Oostenrijk.
  • Landes: de vervolgopleiding van de Anwärter opleiding. Met dit diploma kun je bijna overal ter wereld lesgeven.
  • Staatlich: het hoogste niveau als skileraar waarna je les mag geven aan alle niveaus. Je moet echter wel in het bezit zijn van je Landes en een toelatingsexamen doen.
  • Brevet d’étàt: hiermee kun je lesgeven in Frankrijk.

Skileraar worden: opleidingsaanbieders in Nederland

Nederlands Ski Vereniging
De opleidingen tot skileraar van de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) worden aangeboden in Nederland en Oostenrijk. Afhankelijk voor welke opleiding je kiest mag je ski/snowboardles geven op een bepaalde plek aan een bepaald niveau

Snowsports Academy
Snowsports Academy biedt de Anwärter opleiding aan om skileraar te mogen worden in Oostenrijk en enkele andere Alpenlanden. De opleiding bestaat uit een gedeelte in een Nederlandse skihal (NSI) en een tweede gedeelte (Anwärter) in Oostenrijk.

Snowsports Nederland
Ook bij Snowsports Nederland kun je je Anwärterdiploma halen. Al vanaf 16 jaar kun je een 10-daagse cursus in Oostenrijk volgen om na voltooing als skileraar aan de slag te mogen.

Snowlife
De opleiding van Snowlife bestaat uit een een 11-daagse Duitstalige Anwärtercursus in Oostenrijk. Het praktijkgedeelte wordt afgewisseld met theorie en ook wordt er aandacht besteed aan het creëren van sfeer en teambuilding. Nadat je de opleiding hebt gevolgd, kun je aan de slag als beginnend skileraar.

Snowminds
Snowminds stoomt je klaar tot het worden van een skileraar in Oostenrijk, Canada, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika of Japan. Voor welke opleiding je ook kiest, je kunt na afloop voor 100% rekenen op een baan.

4015 -  (3)

Lesgeven in binnen- en buitenland

Je hebt je opleiding afgerond en je bent er klaar voor om les te gaan geven. In Nederland kun je met alle bovenstaande diploma’s en opleidingen lesgeven. In het buitenland ligt dit echter iets gecompliceerder. In Frankrijk kun je alleen lesgeven met het ‘Brevet d’étàt’, dat gelijkstaat aan een Staatlichdiploma. In Italië zijn ze net zo streng als in Frankrijk, daar geldt ook alleen het hoogste diploma ‘Maestro di Sci’. Een uitzondering voor de Duitstalige gebieden in Italië, waar ze veel soepeler zijn met deze regel. In Oostenrijk en Zwitserland kan iedereen lesgeven in een skischool onder de verantwoordelijkheid van de skischooldirecteur.

Skiles geven in Oostenrijk
Om skiles te mogen geven in Oostenrijk, dien je minimaal in het bezit te zijn van een Anwärterdiploma.

Skiles geven in Zwitserland
Geen specifieke, aanvullende diploma's nodig. Sommige skischolen hanteren een eigen, interne opleiding (zonder diploma).

Skiles geven in Frankrijk
Veel Franse skischolen vragen minimaal om een Staatlichdiploma. Dit diploma wordt erkend en staat gelijk aan het Franse 'Brevet d'Etat'.

Skiles geven in Italië
In Italië staat het hoogste diploma bekend als 'Maestro di Sci'. Bij veel skischolen kun je alleen aan de slag met dit diploma. Dit diploma kun je behalen door een opleiding te volgen bij een Italiaanse skischool. In de Duitstalige skigebieden van Italië worden veelal de Oostenrijkse diploma's erkend.

Skiles geven in Duitsland
Om skiles te mogen geven in Duitsland dien je minimaal in het bezit te zijn van een Anwärterdiploma.

Er zijn skischolen die uitzonderingen bieden aan skileraren niveau 2 en 3. Zeker in skigebieden waar veel Nederlandse wintersporters komen.

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.