Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: relatief rustige week, maar daarna…

Heidi Chalets 230125 0830 Uh

De afgelopen twee dagen kwam de sneeuw aan de zuidkant van de Alpen met bakken uit de hemel. Het zwaartepunt van de dump lag dit keer in het zuiden/zuidoosten van Oostenrijk. In Osttirol, Karinthië en Steiermark is lokaal in twee dagen tijd tot wel 100 cm sneeuw gevallen. De komende dagen klaart het op steeds meer plaatsen op. Er valt nog een klein laagje, maar het is overwegend droog en zonnig. Stilte voor een nieuwe storm! Je leest er meer over in dit Alpenweer.

Wat. Een. Sneeuw!

Er is toch een bak sneeuw gevallen de afgelopen dagen! Het is elke dag weer feest om naar de webcams van de skigebieden- en dorpen te kijken. Vandaag is daar geen uitzondering op. De dikke sneeuwwolken maken langzaam plaats voor een blauwe hemel en stralende zon. Wie vandaag op de pistes staat, kan genieten van Kaiserwetter. In de galerij hieronder een aantal prachtige plaatjes. Ik ben totaal niet jaloers… 😉

Webcams 25 januari 2023

Lienz, Faschingalm
Turracher Höhe
Leogang
Garmisch-Partenkirchen

Dichte mist in de dalen

Zoals je op een aantal webcams hierboven ook al kon zien, hangt er in sommige dalen een dichte mist tot 1300 - 1500 meter hoogte. Met name aan de noord- en oostkant van de Alpen kan de mist hardnekkig zijn en pas laat wegtrekken. Snel omhoog, daar is het overwegend heerlijk zonnig! Ook morgen kan dit het geval zijn.

Koud, zonnig en af en toe lichte sneeuwval

Dat extra laagje zul je de komende dagen ook nog nodig hebben. Een noordoostenwind voert koude en vrij vochtige lucht aan. Vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam kan het hierdoor extra koud aanvoelen. Omdat de koude lucht tegen dit deel van de Alpen botst, is het hier vaker bewolkt en kan er zelfs nog een vlok sneeuw vallen. Met name op vrijdag en zaterdag. Vandaag valt er nog wat sneeuw op de grens van de Franse en Italiaanse Alpen, maar de neerslag neemt richting het middaguur af. Aan de west- en zuidkant van de Alpenhoofdkam klaart het steeds verder op en is het over het algemeen genieten van heerlijk zonnig wintersportweer.

Nieuwe dump voor de Noord-Alpen?

De rest van de week verloopt dus een stuk rustiger dan de afgelopen dagen, maar het lijkt slechts stilte voor de storm. Op de weerkaarten zijn de eerste tekenen van een nieuwe dump voor de Noord-Alpen zichtbaar. Het is nog wel onzeker of die er ook daadwerkelijk gaat komen. Maandag is nog best ver weg en er kan nog van alles gebeuren in de tussentijd. Vrijdag hopen we dat er meer duidelijk is en dan volgt uiteraard een nieuwe update.

Heerlijke dagen in het Sauerland

In het Sauerland is het vandaag en morgen genieten van heerlijke skidagen. Pas morgenavond kan er weer wat winterse neerslag vallen, maar eerst is het vooral genieten van een stralende zon in een schitterend winterlandschap. De webcams laten nu al veelbelovende beelden zien! Vandaag is het ‘s middags tijdelijk iets warmer dan de afgelopen dagen, maar daar komt morgen alweer verandering in. ’s Nachts vriest het nog steeds flink. De temperatuur ligt dan gemiddeld tussen -5 en -7 °C. Op vrijdag kan het weer flink sneeuwen en ook zaterdagochtend is er nog wat verse sneeuw mogelijk. Zoals het er nu uitziet, lijkt zondag de mooiste dag te worden. Stilte voor de storm, op maandag en dinsdag is er weer veel sneeuw mogelijk.

Houd de actuele lawineberichten in de gaten

Van plan om off-piste te gaan skiën? Houd goed de lokale lawineberichten in de gaten. Alle verse sneeuw heeft het lawinegevaar op veel plaatsten doen stijgen. In een deel van de Franse en Italiaanse Alpen (grensgebied) geldt op dit moment zelfs niveau 4 van 5 op de lawinegevarenschaal, wat betekent dat de kans op lawines groot is. In de overige gebieden schommelt het waarschuwingsniveau tussen 1 en 3. Wees gewaarschuwd en ga nooit zonder de juiste voorbereiding en het juiste veiligheidsmateriaal op pad. Bij voorkeur altijd met een gids!

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.