Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: eindelijk ook verse sneeuw voor Italië

Sneeuw Val Gardena

Aan de westkant van de Alpenhoofdkam is afgelopen weekend ontzettend veel verse sneeuw gevallen. Lokaal meer dan een meter en zelfs enkele dalen zijn wit gekleurd. De sneeuw was daar hard nodig en de pistecondities zijn flink verbeterd. Komende week gaat er qua weersituatie en temperatuur betreft van alles gebeuren: van föhn tot koude lucht en verse sneeuw. Eindelijk gaat het ook sneeuwen in de Italiaanse Alpen. In dit weerbericht praten we je bij.

Sneeuwrijk weekend

Afgelopen weekend keerde de winter weer volop terug naar de Alpen. Zowel aan de west- als noordkant van de Alpenhoofdkam viel verse sneeuw. De eerder voorspelde hoge sneeuwgrens kwam gelukkig een stuk lager uit, waardoor veel wateroverlast is voorkomen en het lokaal juist flink gedumpt heeft. Vooral in Zwitserland kwam het met bakken uit de hemel en dat was nodig ook. Meerdere skigebieden kampen hier met een sneeuwgebrek, maar dankzij de recente sneeuwval zijn de condities flink verbeterd.

Ook in de Franse Alpen is een dik pak sneeuw gevallen, maar hier lag de sneeuwgrens wel een stuk hoger dan in Zwitserland. Vooral de hooggelegen pistes hebben kunnen profiteren van de winterse neerslag. In Oostenrijk viel zo’n 20 tot 40 cm sneeuw. In de galerij hieronder een kleine update met webcams. Omdat het niet heel koud is en de zon goed schijnt, is er wel een groot verschil met gisteren te zien.

Webcams 13 maart

Aletsch Arena
Aletsch Arena
Avoriaz, Les Portes du Soleil
Tignes

Temperatuurchaos

Komende week gaat de temperatuur in de Alpen alle kanten op. Wetter.at spreekt zelfs over een temperatuurchaos. Vandaag trekken vanuit het westen hoge tot middelhoge wolkenvelden door de lucht. Alleen hogerop heb je kans op zon. In de loop van de dag gaat er een sterke zuidenwind waaien en die laat het kwik ook op grote hoogte flink stijgen. De thermometer kan op sommige plekken ruim 20 °C aangeven en de föhnwind doet de pistes geen goed. Op dinsdag stroomt er weer koude lucht het Alpengebied binnen. Tot en met woensdag kan er tot wel 50 cm sneeuw vallen aan de noord- en westkant van de Alpenhoofdkam. Vanaf donderdag krijgt de zon de overhand en wordt het vrijwel overal genieten van zonnig skiweer. De zon wordt steeds krachtiger, waardoor ook de temperatuur stijgt en het echt lente-achtig wordt in de skigebieden.

Sneeuw voor de Italiaanse Alpen

De weergoden zijn ook eindelijk iets positiever voor de Italiaanse Alpen. In veel skigebieden is al weken geen sneeuw van betekenis gevallen of zelfs helemaal niks. Op de pistes ligt nog wel genoeg om fijn te kunnen skiën, maar veel dalen zijn groen. Vandaag kan er in Aosta al 10 tot 20 cm vallen, maar wel bij een sneeuwgrens van ongeveer 1900 meter hoogte. Morgen is hier nog eens 30 tot 40 cm mogelijk, bij een sneeuwgrens van 1200 meter hoogte. In Lombardije en Zuid-Tirol valt vandaag een kleine vlok, morgen is hier rond 20 cm mogelijk. De sneeuwgrens ligt tussen 1000 en 1200 meter hoogte.

Combinatie van milde en winterse omstandigheden in het Sauerland

Het Sauerland krijgt ook te maken met sterk wisselende omstandigheden. Vandaag krijgt de regio te maken met een zeer milde zuidwestelijke stroming. De temperaturen lopen flink op en zelfs op de top van de Kahler Asten, de huisberg van Winterberg, kan het vanmiddag 8 °C worden. In de dalen stijgt het kwik naar 11 °C tot 14 °C. Het is overwegend bewolkt en van tijd tot tijd valt er regen. Op dinsdag is het nog steeds vrij mild, al trekt er in de loop van de dag wel een koufront over de regio. Regen gaat steeds meer over in sneeuw en op de toppen valt een dun laagje. Woensdag koelt het nog verder af en valt er nog meer verse sneeuw.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.