Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: eerste voorspellingen tweede week voorjaarsvakantie

Schnee Lech

Afgelopen vrijdag ging de voorjaarsvakantie voor het zuiden van Nederland van start en over een paar dagen zijn het midden en noorden aan de beurt. Als de laatste schoolbel heeft geklonken en de laatste e-mails zijn verstuurd, kan de tweede week van de krokusvakantie beginnen. Benieuwd wat het weer doet in de Alpen en in de skigebieden in het Sauerland? In dit weerbericht kijken we niet alleen naar de komende dagen, maar brengen we je ook de eerste voorspellingen voor de tweede week voorjaarsvakantie.

Eindelijk verse sneeuw

Na een milde periode is er de afgelopen dagen eindelijk wat verse sneeuw gevallen. In de Zuid-Alpen zelfs een dik pak in het hooggebergte, de sneeuwgrens bleef helaas wat aan de hoge kant. Aan de noordkant heeft het inmiddels ook gesneeuwd. Tot en met afgelopen dinsdag is er zo’n 5 tot 20 cm sneeuw gevallen. Dat is nog niet heel veel en er mag best nog meer vallen, maar het is wel een mooie opfrisser. De sneeuwgrens kwam op sommige plaatsen zelfs onder 1000 meter hoogte uit, maar de meeste sneeuw viel pas vanaf 1500 meter. Gisteren plaatsten we nog een oproepje op Facebook en Instagram met hoe het nu is in de skigebieden, later vandaag volgt daar een uitgebreide update over.

Webcams 14 februari

Garmisch Classic, Duitsland
Alta Badia, Italië
Lienz, Oostenrijk
Obertauern, Oostenrijk

Milde weerbeeld keert tijdelijk terug

Helaas blijft het weerbeeld niet lang winters. Vandaag passeert een nieuw warmtefront de Alpenlanden. Vanuit het westen trekt er meer bewolking aan en hieruit kan aan de noordkant van de Alpenhoofdkam zowel regen als sneeuw vallen. De sneeuwgrens stijgt daarbij snel van zo’n 1000 meter hoogte naar 1600-1700 meter hoogte. Verder richting het zuiden blijft het zonnig en grotendeels droog, al passeren hier zo nu en dan ook wat wolkenvelden. Op 2000 meter hoogte is het tussen -4 °C en +4 °C en er waait een matige tot krachtige wind vanuit het westen/zuidwesten.

Op donderdag en vrijdag wordt het dankzij een zuidwestelijke stroming nog iets zachter in de West- en Noord-Alpen. Vooral ten oosten van de Hohe Tauern kan dan nog wat neerslag vallen, maar bij een sneeuwgrens die stijgt naar ruim 2000 meter hoogte. In de rest van de Alpen is het zonnig en droog, met alleen af en toe wat hoge bewolking. Een extra laagje kun je sowieso in je koffer laten. Op 2000 meter hoogte kan het 8 °C worden en in de dalen zien we twee cijfers in de plus. Hier kan de thermometer 15 °C of zelfs 19 °C aangeven. Belangrijk: smeer je op deze dagen goed in, de zonkracht is hoog en je kunt binnen 20 minuten verbranden.

Nieuw koufront met verse sneeuw vanaf vrijdag

Vrijdag trekt er vanuit het westen een nieuw koufront over de Alpen en vanaf dan wordt het weerbeeld een stuk wisselvalliger. Diverse storingen weten de skigebieden te bereiken, maar met name aan de noordkant van de Alpenhoofdkam, in zowel Frankrijk als Zwitserland en Oostenrijk, kan dan wat sneeuw vallen. De eerste winterse neerslag valt in de nacht naar zaterdag bij een sneeuwgrens die rond 1500-1700 meter hoogte uitkomt. Niet veel, hooguit 5 tot 10 cm.

Nog meer sneeuw na het weekend

Zondag start vrijwel overal zonnig en droog, maar al snel volgt er nog meer bewolking vanuit het westen/noordwesten. Het wisselvallige weerbeeld houdt met name aan de noordkant van de Alpen aan en hier kan in de nacht naar maandag nog wat sneeuw vallen. De voorspellingen zijn helaas vrij onzeker, maar het lijkt erop dat de eerste week van de voorjaarsvakantie met name in Oostenrijk en Zwitserland begint met wat verse sneeuw. Wederom geen gigantische hoeveelheden, hooguit 5 tot 20 centimeter. We hopen je vrijdag meer duidelijkheid te kunnen geven in het Alpenweer.

Lenteachtige start van de voorjaarsvakantie in het Sauerland

Gisteren namen we de condities in de populaire bestemmingen Winterberg en Willingen onder de loep. Het is daar al een aantal weken zeer mild en regenachtig, wat verre van ideaal is voor de pistes. Skiën is nog steeds mogelijk in het Sauerland, maar de condities zijn helaas verre van ideaal. De afgelopen dagen wist koude lucht de regio wat beter te bereiken en was er zelfs sprake van nachtvorst. Helaas keert het milde weerbeeld vanaf vandaag weer terug. Tot en met donderdag komen er regenbuien voor en de temperatuur stijgt naar wel 15 °C. Zelfs in Winterberg, dat op zo’n 668 meter hoogte ligt, wordt het dan 10 °C en ook ’s nachts blijft de temperatuur ruim in de plus.

Vanaf vrijdag is de zon vaker te zien, maar het blijft zeker tot en met zondag lenteachtig en zo nu en dan regenachtig. Na het weekend passeert een nieuw koufront de regio, waardoor er kans is op wat sneeuw/natte sneeuw. Een echt winterse inval blijft voorlopig uit, maar er kan tot en met volgende week vrijdag wel zo nu en dan een vlok sneeuw/natte sneeuw vallen. 's Nachts daalt de temperatuur dan wel weer onder het vriespunt. 

Willingen
Ritzhagen piste, Willingen
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.