Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: lenteachtig zacht, vanaf het weekend wordt het spannend

Kaiserwetter

Over een paar dagen gaat de voorjaarsvakantie van 2024 van start, maar helaas is het op dit moment verre van winters in de wintersportlanden. Vorige week viel er wat verse sneeuw op hoogte, alleen is daar vanwege de milde omstandigheden bijna niks meer van over. Het is op dit moment meer lenteachtig dan winters in de Alpenlanden. Wetter.de meldt dat de thermometer in Garmisch-Partenkirchen gisteren 17 °C aangaf. Of er snel verandering in het weerbeeld komt? In dit wintersportweerbericht praat ik je bij.

Lentachtig en veel te zacht voor de tijd van het jaar

Februari 2024 is bijzonder zacht van start gegaan. Inmiddels zijn er zelfs al meerdere hitterecords gesneuveld. Vanwege de milde omstandigheden is het op de pistes verre van ideaal. ’s Ochtends zijn de afdalingen hard vanwege de nachtelijke kou, maar al snel wordt het papperig. Dat het nog steeds zo zacht is, heeft alles te maken met een sterke stroming vanuit het westen/noordwesten en een hogedrukgebied boven Spanje dat storingen op afstand houdt. Op wat hoge tot middelhoge bewolking na, schijnt de zon regelmatig. De wind waait op de bergen matig tot zeer krachtig vanuit het westen/noordwesten en op 2000 meter hoogte is het tussen 1 °C en 6 °C. Dat extra laagje heb je de komende dagen echt niet nodig. ’s Ochtends is er in sommige regio’s sprake van wat dichte mist in de dalen, maar die trekt richting de middag meestal weg.

Tuxertal
Het is zacht en zonnig in Oostenrijk (Foto: Tuxertal, foto-webcam.eu)

Vanaf donderdag sneeuw, maar ook regen

In ieder geval tot en met het weekend blijft het zacht en lenteachtig in de Alpenlanden. Wel kan er op donderdag wat neerslag vallen. Woensdag trekt er vanuit het westen steeds meer bewolking over en in de nacht naar donderdag valt de eerste sneeuw in Frankrijk en Zwitserland. Helaas ligt de sneeuwgrens bij deze sneeuwval zeer hoog, rond 1600-1800 meter hoogte. Dit neerslaggebied trekt in de loop van de dag verder richting het oosten en brengt ook aan de noordkant van de Alpenhoofdkam wat sneeuw in Oostenrijk. Hier is het iets kouder, waardoor de sneeuwgrens schommelt rond de 1000 meter hoogte.

Vrijdag flink wat sneeuw voor de Zuid-Alpen

Vrijdag nemen ook de sneeuwkansen in de Zuid-Alpen toe. Hier ontwikkelt zich een Südstau die mogelijk veel winterse neerslag brengt. Het is alleen nog even spannend hoe hoog de sneeuwgrens uiteindelijk uitkomt. Die lijkt voor nu te schommelen tussen 1000-1300 meter hoogte, maar kan lager uitvallen als de neerslag in intensiteit toeneemt. Franse, Zwitserse en Italiaanse skigebieden aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam kunnen in ieder geval op hoogte een bak met sneeuw verwachten. In Oostenrijk blijven de hoeveelheden helaas gering. Een föhnwind brengt het kwik hier op vrijdag eerst nog even flink omhoog.

Nog meer sneeuw na het weekend?

Het is nog redelijk ver weg, maar het lijkt erop dat het vanaf begin volgende week flink afkoelt in de skigebieden. De temperatuur duikt dan eindelijk weer onder het vriespunt en mogelijk brengt een koufront vanaf dan ook een bak met sneeuw naar Oostenrijk. Wij houden alles in ieder geval nauwlettend in de gaten. Woensdag volgt er een nieuwe update.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.