Skip to navigation Skip to main content
Sneeuw Op Dak

Afgelopen weekend is er opnieuw een bak met sneeuw gevallen in de Zuid-Alpen. Collega Miranda reist vandaag vanuit Livigno door naar Paganella en zoals je op de Instagram stories hebt kunnen zien, was het uitgraven van de auto een enorme klus. Helaas is het niet overal zo sneeuwrijk. Aan de noordkant heeft de zon regelmatig geschenen, maar ook ontstond hier een heftige föhnstorm met in de bergen windstoten van meer dan 200 km/u. De nieuwe week begint met nog wat sneeuw, maar al snel gaat de zon schijnen. Lees snel verder voor een update voor de komende dagen.

Wisselende condities: diepwinters en lenteachtig

Een blik op de webcams bevestigt de condities van de afgelopen weken. Op dit moment is er sprake van een enorme tweedeling in de Alpenlanden. In veel zuidelijke skigebieden is het diepwinters, terwijl meerdere dalen aan de noordkant van de Alpenhoofdkam steeds groener kleuren. Sneeuw is hier de afgelopen weken genoeg gevallen, maar met een sneeuwgrens rond 1000 meter hoogte daalde er ook een bak met regen neer in de dalen. De föhnwind van afgelopen weekend heeft ook geen goed gedaan. Zelfs in de dalen kwamen windstoten van rond de 100 km/u voor en het kwik steeg hierdoor naar 15 °C en hoger. De Oostenrijkse skigebieden St. Johann in Tirol & Oberndorf en SkiWelt Going hebben het skiseizoen vanwege de milde temperaturen en gebrek aan sneeuw zelfs vroegtijdig moeten beëindigen. Een dump zoals aan de zuidkant, staat voorlopig nog niet op de planning voor de noordkant van de Alpenhoofdkam. Een laagje verse sneeuw valt er vandaag en morgen wel.

St. Johann in Tirol
Lenteachtig in St. Johann in Tirol (Oostenrijk)
St. Christina, Val Gardena
Verse sneeuw in St. Christina, Val Gardena (Italië)

Eerst nog wat sneeuw

Vanochtend is er vooral aan de zuidkant van de Alpen sprake van nog wat restbewolking. Hieruit kan een vlok sneeuw vallen bij een sneeuwgrens rond 1000-1300 meter hoogte. Niet zoveel meer als afgelopen weekend, hooguit een paar centimeter. Naarmate de dag vordert, wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Dit is ook het geval aan de noordkant van de Alpenhoofdkam, maar hier neemt de kans op buien in de loop van de middag toe. Vanuit het oosten trekt een neerslaggebied over de Alpen. De sneeuwgrens ligt eerst tussen 1200-1500 meter hoogte en zakt in het oosten naar zo’n 1000 meter hoogte. Op 2000 meter hoogte is het tussen -3 °C en -1 °C en er waait een zwakke tot matige hoogtewind vanuit het noordwesten. Vandaag kan er zo’n 5 tot 10 cm sneeuw vallen en morgen tot wel 25 cm in enkele gebieden.

Zonnig in het zuiden

In het zuiden wordt het de komende dagen genieten van Kaiserwetter. De zon heeft hier de afgelopen weken niet veel geschenen, maar daar komt nu verandering in. Volop genieten dus als je daar nu bent! Ook in de Franse Alpen neemt de kans op zonneschijn toe, al hangt hier wel meer bewolking in de lucht. Mooi-weer-skiërs zijn deze week aan het juiste adres in dit gedeelte van de Alpen. Verder noordelijk krijgt de zon minder ruimte.

Zwakke storingen voor de noordkant

In de Oostenrijkse en Zwitserse Noord-Alpen krijgt de zon het de komende dagen moeilijker. Vooral aan het begin van de week trekken er meerdere zwakke storingen over die neerslag brengen. Vanaf woensdag gaat de zon ook hier vaker schijnen, maar de kans op neerslag blijft aanwezig tot in ieder geval het einde van deze week.  

Meerdere lawinewaarschuwingen afgegeven

Vanwege de enorme sneeuwhoeveelheden zijn er in meerdere gebieden aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam lawinewaarschuwingen afgegeven. In het zuiden van Zwitserland, in het noordwesten van Italië en in de zuidelijke Franse Alpen geldt op dit moment waarschuwingsniveau 4 of 5 op de schaal van 5. De kans op lawines is bij deze waarschuwingsniveaus groot tot zeer groot. Het sneeuwdek is niet stabiel en lawines kunnen eenvoudig spontaan ontstaan. Ga in geen geval off-piste. In veel andere gebieden is niveau 3 op de schaal van 5 afgegeven. Ook hier is het oppassen geblazen. Bij dit waarschuwingsniveau is de kans op lawines aanzienlijk en de kans op middelgrote en grote spontane lawines aanwezig. Lees hier meer over de lawinegevarenschaal ›

Kan er nog geskied worden in het Sauerland?

Helaas zijn de condities in het Sauerland verre van optimaal. Het is al een aantal weken veel te zacht en er valt eerder regen dan sneeuw. Een winterse comeback lijkt er vooralsnog niet in te zitten. Het weerbeeld voor de komende dagen is wisselvallig. Regelmatig trekken er regenbuien over de regio en de zon is maar weinig te zien. Op dit moment kun je alleen nog skiën in Winterberg. Van de ruim 27 km aan pistes is nog slechts 2 km geopend en ideaal kun je de condities niet noemen. Skiën is dus nog wel mogelijk in het Sauerland, maar of je dat ook moet willen is een tweede vraag. Laten we hopen dat Koning Winter nog een laatste keer terugkeert naar de regio! Zeker met het paasweekend in het vooruitzicht.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.