11 juni 2017 door Thijs in 'Opmerkelijk''

Skiën op de golven

In de zomer, wanneer je op het strand ligt, is wintersport waarschijnlijk een van de laatste dingen waar je aan moet denken. Om toch nog je dosis wintersportadrenaline te krijgen kun je een gletsjer opzoeken of naar een skigebied op het zuidelijk halfrond gaan waar het winter is. Snowboarders kunnen gaan wakeboarden om toch nog op een plank te staan. En skiërs? Waterskiën behoort tot de mogelijkheden maar is prijzig en wordt snel eentonig. Maar wist jij dat je ook gewoon kunt gaan skiën op de golven? Chuck Patterson heeft het golf skiën tot in de puntjes geperfectioneerd en laat zien dat skischoenen in de zomer ook gewoon bruikbaar zijn.

Ski’s, skischoenen, stokken én golven

In de onderstaande video, die opgenomen is in surf hotspot Jaws in Hawaï, lijkt er niks opvallends te gebeuren totdat er een skischoen in beeld komt. Voormalig freeskiër Chuck Patterson stapt in de binding van de brede ski, die nog het meest aan poederbakken doen denken. Eerst laat hij zicht voorttrekken aan een touw om vervolgens zelfstandig over de golven te skiën. Wanneer de zee niet zo duidelijk aanwezig zou zijn, ging je mede door de stokinzet, haast denken dat Chuck gewoon door de sneeuw skiet. Heeft hij de trend gezet voor een nieuwe sport?

Speciale wave-ski om mee over de golven te skiën

Chuck skiet niet over de golven met normale alpineski’s. Pure waterski’s zijn het echter ook niet. Wie wel eens op waterski’s heeft gestaan, weet dat hier een heel ander type binding op zit. Bovendien is het met dit type ski door de weerstand van het water haast onmogelijk de ski’s op de kanten te krijgen. Bij de speciaal gemaakte wave-ski’s is dit een ander verhaal. Door het dragen van skischoenen kunnen de ski’s beter gecontroleerd worden. De skistokken dienen niet puur als accessoire, maar worden daadwerkelijk gebruikt voor het verdelen van het gewicht en de coördinatie.

Skiën op de sneeuw in Hawaï

De video is opgenomen in Jaws/Hawaï, een van de bekendste surfplekken van de wereld. En de beelden bewijzen dat water- en wintersport eigenlijk helemaal niet zo ver uit elkaar liggen. Tijdens de wintermaanden valt er ook op dit tropische eiland regelmatig de nodige sneeuw. Op de vulkaan Mauna Kea (4205 m) kan bij voldoende sneeuwval geskied worden, alleen is er geen skilift. Om bovenaan de vulkaan te komen dien je te beschikken over een 4x4. Naast Hawaï zijn er op het zuidelijk halfrond nog veel meer exotische skigebieden om in de zomer te gaan skiën.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen