Skip to navigation Skip to main content

12 bizarre wereldrecords op ski’s of een snowboard

Langste Shotski

Hoger, sneller, verder! Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een record op ski’s of snowboard mee gevestigd. Achteruit skiën, de verste sprong, langste skislang, allemaal records die officieel staan vermeld. In dit artikel hebben we 12 bizarre wereldrecords op ski’s of op een snowboard voor je op een rijtje gezet. Ga jij er eentje verbreken?

1. De hoogste snelheid

Het wereldrecord speed skiing staat sinds maart 2023 op naam van Fransman Simon Billy. Hij heeft daarmee eindelijk het record van de Italiaan Ivan Origone (2016) weten te verbreken. De beste man behaalde in Vars een duizelingwekkende snelheid van 255,5 km/u. Bij de vrouwen staat het wereldrecord op 247,1 km uur, op de naam van Valentina Greggio.

2. Snelste snowboarder: mét en zonder auto

Het wereldrecord voor snelste snowboarder staat op naam van de Britse Jamie Barrow. Vanwege een ernstig ongeluk moest hij in 2013 uit het Britse snowboardteam stappen, maar dat betekende gelukkig niet het einde van zijn carrière. In februari 2022 verbrak hij zijn eigen wereldrecord voor snelste snowboarder met 211 km/u. Inmiddels heeft hij ook het volgende bijzondere record op zijn naam staan: snelste door een auto voortgetrokken snowboarder met 188,54 km/u. Dat laatste heeft hij samen met de Brit Niki Faulkner behaald.

3. Snelste zandskiër

Om te kunnen skiën heb je niet per se sneeuw nodig. Ook met zand kom je een heel eind. Of het nu fijner is om een bak zand in plaats van sneeuw in je broek te hebben na een val is de vraag, maar daar gaat het hier niet om. Sinds mei 2010 staat het record voor snelste zandskiër op naam van Henrik May uit Namibia met een snelheid van 92,12 km/u.

4. Langste shotski

Niet op, maar wel mét ski's! Sinds 2013 strijden de skigebieden Breckenridge en Park City voor de titel 'langste shotski'. Het huidige record met 1377 shotters en 495 ski's (750 meter lang) staat sinds eind 2023 op naam van Breckenridge. Een flinke prestatie. Ieder seizoen probeert het andere skigebied het record weer te verbreken. Wanneer gaat Park City voor een nieuwe poging?

Wereld records wintersport

5. Meeste skigebieden in 24 uur

In hoeveel skigebieden zou jij kunnen skiën in 24 uur? De Amerikaan Kyle Kelly heeft met 23 skigebieden sinds februari 2022 een wereldrecord te pakken. Dit betekent dat hij bijna elk uur in een ander gebied te vinden was. Waarom juist dit record? Het leek hem wel haalbaar.

6. De langste ski's

Het volgende bizarre wereldrecord gaat naar het Noorse Arendal, voor de langste ski's ter wereld. Tijdens een event, georganiseerd door Aker Solutions Arendal op 20 februari 2011, stonden 170 skiërs samen op een paar ski's van 555 meter lang. De ski's wisten alle wintersporters samen 13,5 meter te verplaatsen. Een echte afdaling zat er op deze lange latten niet in.

7. De langste rail slide

Na zes jaar en wel 120 eerdere pogingen is het de Zweedse freestyle skiër Jesper Tjäder eindelijk gelukt om het wereldrecord voor langste rail slide neer te zetten. Met een lengte van 154,4 meter heeft hij het oude record verbroken in het Zweedse skigebied Åre

8. Achteruit skiën

De Zwitserse freestyle skiër Elias Ambühl wist in februari 2017 in Arosa het record achteruit skiën te verbreken. Met een snelheid van 131,23 km/u gaat hij de geschiedenis in als de snelste achteruit skiër ter wereld.

9. Meeste skidagen achter elkaar

8 jaar, 2 maanden en 10 dagen achter elkaar skiën, Rainer Hertrich kreeg het voor elkaar. 2993 dagen aaneengesloten dagen op de ski’s! In de zomer zocht hij de sneeuw van Mt. Hood op, waar de pistes 12 maanden per jaar zijn geopend. Wanneer er daar onverhoopt toch niet geskied kon worden, vertrok hij naar Zuid-Amerika om daar toch aan zijn reeks te kunnen blijven werken.

Skiën op ribbelpiste

10. Non-stop skiën

Heb jij na een lange afdaling al verzuurde bovenbenen? 100% respect voor Nicholas Willey uit Australië! Hij skiede in september 2005 maar liefst 202 uur en 1 minuut non-stop, met als enige pauze het ritje in de lift. Dat komt neer op 916 afdalingen en wel 1150 km!

11. De grootste skiklas

En tja, ook op het gebied van skilessen worden records verbroken. In 2023 in Noorwegen bijvoorbeeld. Daar deden 604 mensen tegelijkertijd mee aan de skiles in Hafjell.

12. Marathon op skischoenen

Lopen op skischoenen. AU! Ellende! Vreselijk! Opnieuw veel respect voor een wereldrecord in deze lijst. De Engelse Paul Bennet heeft namelijk in 2021 een marathon voltooid op skischoenen. En daar deed 'ie slechts 5 uur, 30 minuten en 20 seconden over. 

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.