6 mei 2020 door Thijs in Opmerkelijk

Hoger, sneller, verder! Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een record op ski’s of snowboard mee gevestigd. Achteruit skiën, de verste sprong, langste skislang, allemaal records die officieel staan vermeld. In dit weblog hebben we de top 10 wereldrecords op ski’s en snowboards voor je op een rijtje gezet. Dan weet jij alvast waar je je op kunt richten volgend wintersportseizoen! Wordt het de hoogste cliff sprong of wil je toch liever de snelste mens op ski’s ooit worden?

#1. Hoogste snelheid

Het wereldrecord speedskiën staat op naam van de Italiaan Ivan Origone en werd in 2016 gevestigd op de Chabrière-Piste in het Franse skigebied La Forêt Blanche. Hij behaalde de duizelingwekkende snelheid van ruim 254 km/u.#2. Verste jump

In 2005 vestigde de Noor Mads Jonsson in Hemsedal het record ‘verste jump op een snowboard’. Hij vloog maar liefst 57 meter door de lucht en voegde daar ook nog een frontside 360 aan toe.

#3. Hoogste cliff jump

De Noorse freeskiër Fred Syversen was opnames aan het maken voor een skifilm toen hij ‘per ongeluk’ het record van hoogste cliff jump aller tijden neerzette. Hij vloog van een 107 meter hoge cliff, terwijl het eigenlijk helemaal niet de bedoeling was. Hij kwam er vanaf  met slechts lichte verwondingen.

#4. Hoogste air

Alweer een Noor! Terje Håkonsen bereikte met een jump uit een quarterpipe een hoogte van maar liefst 9.80 meter. Op ski’s ligt het record zelfs bijna 2 meter hoger. David Wise staat sinds 2019 in de boeken met een hoogte van 11.70 meter

#5. Achteruit skiën

De Zwitserse freestyle skiër Elias Ambühl wist in 2017 in Arosa het record achteruit skiën te verbreken. Met een snelheid van 131,23 km/u gaat hij de geschiedenis in als de snelste achteruit skiër ter wereld.

#6. Meeste skidagen achter elkaar

8 jaar, 2 maanden en 10 dagen achter elkaar skiën, Rainer Hertrich kreeg het voor elkaar. 2993 dagen aaneengesloten dagen op de ski’s! In de zomer zocht hij de sneeuw van Mt. Hood op waar de pistes 12 maanden per jaar zijn geopend. Wanneer er daar onverhoopt toh niet geskied kon worden, vertrok hij naar Zuid-Amerika om daar toch aan zijn reeks te kunnen blijven werken.

#7. Langste rail slide

In 2015 besloot Basti Rittig op de Dachstein Gletscher het record rail slide op een snowboard te verbeteren. De rail had een lengte van maar liefst 84 meter en hij wist de volledige lengte af te leggen met een 50-50 slide. Op ski’s staat het record op 129 meter!

#8. Oudste skiër

Lou Batori is de naam. Met een leeftijd van maar liefst 107 jaar was hij de oudste skiër ter wereld. Tot vlak voor zijn dood in 2018 kwam hij nog regelmatig naar beneden van de pistes in het skigebied Crystal Mountain in Amerika.

#9. Langste skislang ter wereld

Met 150 achter elkaar glijdende Arena-fans in klederdracht kon de Zillertal Arena een bijzonder record noteren: de 'langste skislang ter wereld in Lederhosen en Dirndl'. De slang startte bij de Arena Stadl en eindigde bij het bergstation van de Hanser X-press, wat gelijkstaat aan een lengte van 600 meter.

#10. Cliff jump in skischoenen

Teddy Berr heeft in de bergen rond Innsbruck wel een heel raar record op zijn naam weten te zetten. Vanaf een 15 meter hoge rots weet hij met z'n skischoenen in z'n bindingen te springen! Dit record is bijna te bizar om waar te zijn ; ). 


Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen