Skip to navigation Skip to main content

Top 15 bizarre wereldrecords op ski’s en snowboard

9647 - Top 15 bizarre wereldrecords op ski’s en snowboard (1)

Hoger, sneller, verder! Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een record op ski’s of snowboard mee gevestigd. Achteruit skiën, de verste sprong, langste skislang, allemaal records die officieel staan vermeld. In dit weblog hebben we de top 15 wereldrecords op ski’s en snowboards voor je op een rijtje gezet. Dan weet jij alvast waar je je op kunt richten volgend wintersportseizoen! Wordt het de hoogste cliff sprong of wil je toch liever de snelste mens op ski’s ooit worden?

#1. Hoogste snelheid

Het wereldrecord speedskiën staat op naam van de Italiaan Ivan Origone en werd in 2016 gevestigd op de Chabrière-Piste in het Franse skigebied La Forêt Blanche. Hij behaalde de duizelingwekkende snelheid van ruim 254 km/u.

#2. Verste jump

In 2005 vestigde de Noor Mads Jonsson in Hemsedal het record ‘verste jump op een snowboard’. Hij vloog maar liefst 57 meter door de lucht en voegde daar ook nog een frontside 360 aan toe.

#3. Hoogste cliff jump

De Noorse freeskiër Fred Syversen was opnames aan het maken voor een skifilm toen hij ‘per ongeluk’ het record van hoogste cliff jump aller tijden neerzette. Hij vloog van een 107 meter hoge cliff, terwijl het eigenlijk helemaal niet de bedoeling was. Hij kwam er vanaf  met slechts lichte verwondingen.

#4. Hoogste air

Alweer een Noor! Terje Håkonsen bereikte met een jump uit een quarterpipe een hoogte van maar liefst 9.80 meter. Op ski’s ligt het record zelfs bijna 2 meter hoger. David Wise staat sinds 2019 in de boeken met een hoogte van 11.70 meter

#5. Achteruit skiën

De Zwitserse freestyle skiër Elias Ambühl wist in 2017 in Arosa het record achteruit skiën te verbreken. Met een snelheid van 131,23 km/u gaat hij de geschiedenis in als de snelste achteruit skiër ter wereld.

#6. Meeste skidagen achter elkaar

8 jaar, 2 maanden en 10 dagen achter elkaar skiën, Rainer Hertrich kreeg het voor elkaar. 2993 dagen aaneengesloten dagen op de ski’s! In de zomer zocht hij de sneeuw van Mt. Hood op waar de pistes 12 maanden per jaar zijn geopend. Wanneer er daar onverhoopt toch niet geskied kon worden, vertrok hij naar Zuid-Amerika om daar toch aan zijn reeks te kunnen blijven werken.

#7. Langste rail slide

In 2015 besloot Basti Rittig op de Dachstein Gletscher het record rail slide op een snowboard te verbeteren. De rail had een lengte van maar liefst 84 meter en hij wist de volledige lengte af te leggen met een 50-50 slide. Op ski’s staat het record op 129 meter!

#8. Oudste skiër

Lou Batori is de naam. Met een leeftijd van maar liefst 107 jaar was hij de oudste skiër ter wereld. Tot vlak voor zijn dood in 2018 kwam hij nog regelmatig naar beneden van de pistes in het skigebied Crystal Mountain in Amerika.

#9. Langste skislang ter wereld

Met 150 achter elkaar glijdende Arena-fans in klederdracht kon de Zillertal Arena een bijzonder record noteren: de 'langste skislang ter wereld in Lederhosen en Dirndl'. De slang startte bij de Arena Stadl en eindigde bij het bergstation van de Hanser X-press, wat gelijkstaat aan een lengte van 600 meter.

#10. Cliff jump in skischoenen

Teddy Berr heeft in de bergen rond Innsbruck wel een heel raar record op zijn naam weten te zetten. Vanaf een 15 meter hoge rots weet hij met z'n skischoenen in z'n bindingen te springen! Dit record is bijna te bizar om waar te zijn ; ).

#11. Het wereldrecord skivliegen

We kennen allemaal het schansspringen, maar er is een vorm die net even verder gaat. Dat is namelijk skivliegen. Hierbij wordt van een hogere schans gesprongen en komen de springers dus nog verder. Het wereldrecord skivliegen staat op naam van de Oostenrijker Stefan Kraft, die in maart 2017 met een sprong van 253,5 meter een wereldrecord neerzette.

#12. 202 uur achter elkaar op ski's

Het liefst stappen we elke dag in de eerste lift naar boven en stoppen we pas als de lift dicht is. Heerlijk, maar daarna moeten we wel even bijkomen en zijn we blij dat die skischoenen even uit kunnen. Toch dacht de Australische Nicholas Willey daar anders over. In 2005 haalde hij namelijk een wereldrecord binnen door 202 uur en 1 minuut non stop op ski's te staan. In deze tijd legde hij 1150 km af en skiede hij van 916 pistes naar beneden.

#13. De langste ski's

Ook in de lengte van ski's is er natuurlijk een record gezet. De langste ski's ter wereld zijn maar liefst 555 meter lang! Deze werden in 2011 in Noorwegen gedragen door 170 skiërs.

#14. De snelste 100 m op skischoenen

Oké, de ski's of het snowboard missen even in dit wereldrecord, maar toch verdient Andre Ortolf een plekje in deze lijst. De Duitser wist namelijk in 2015 het wereldrecord hardlopen op skischoenen op zijn naam te zetten. Hij legde, op skischoenen dus, 100 meter af in slechts 17.65 seconden. Wij moeten er even niet aan denken...

#15. De langste skirace ter wereld

We kennen natuurlijk allemaal de wedstrijden uit het World Cup-circuit, van de korte slalom tot de kilometers lange afdaling. Toch worden er buiten de World Cup om ook nog tal van wedstrijden georganiseerd. Eén daarvan is de skirace in Nassfeld Hermagor, die in 2010 een recordlengte had van 25,6 km. De winnaars bereikten de finish na iets meer dan 50 minuten. Over flink door skiën gesproken!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.