6 mei 2017 door Thijs in 'Opmerkelijk''

Wereldrecord achteruit skiën: 131 km/u

Onlangs kon je op Snowplaza lezen over de snelste skiër van 2017. De Fransman Bastien Montes haalde in Vars een snelheid van maar liefst 251,397 km/u. Een ongelooflijke snelheid, maar geen wereldrecord! De Zwitserse freestyle skiër Elias Ambühl wist afgelopen winter in Arosa wel een record te verbreken. Met een snelheid van 131,23 km/u gaat hij de boeken in als de snelste achteruit skiër ter wereld. Een snelheid die jij en ik waarschijnlijk niet eens behalen wanneer we voluit rechtdoor skiën. Het vorige record stond op naam van de Noor Anders Backe en bedroeg 128,7 kilometer per uur.

Geen zicht en geen stabiliteit

Een ongekende snelheid wanneer je bedenkt dat achteruit skiën een stuk minder stabiel is en je bovendien ook nog eens een stuk minder ziet. De techniek die Ambühl toepast is bovendien indrukwekkend. Wanneer hij op snelheid is gekomen maakt hij een 180° graden jump om vervolgens achteruit verder te skiën. Het snelheidsrecord werd gevestigd op de Weisshorn piste in het skigebied Arosa Lenzerheide.

Skitechniek: achteruit skiën

Achteruit skiën, oftewel switch, is een van de basiselementen van freestylen. Met twintip ski’s (die aan beide kanten een omhoog staande tip hebben) gaat dit het makkelijkst, maar op de meeste andere ski’s is een stukje achteruit skiën vaak ook geen probleem. Begin op een niet al te steile piste, zet een bocht in, draai je heup en schouders mee en zet je gewicht op de buitenste ski. Nu ski je achteruit en is het zaak om je knieën en enkels licht te buigen en over je schouders naar achteren te kijken. Om terug te draaien verplaats je je gewicht naar achteren en zet je de bocht in. Naar verloop van tijd zal je zien dat het steeds soepeler gaat!

Meer weblogs over skitechniek:

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen